Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων: Να μην περάσει το σχέδιο νόμου που μετατρέπει  πέντε δημόσια Μουσεία σε κυβερνητικά υποχείρια

Με συνεχόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις και δράσεις απαντά ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη που μετατρέπει τα πέντε δημόσια μουσεία σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου.
Για την Τετάρτη (15/2) καλεί «όλους τους αγωνιζόμενους κλάδους και όλο τον κόσμο του πολιτισμού σε κοινή κινητοποίηση για την υπεράσπιση του πολιτισμού και των εργαζομένων του» έξω από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, όπου θα βρίσκεται ο πρωθυπουργός.
Το νομοσχέδιο που ψηφίζεται σήμερα  στη Βουλή  αποκόβει από την Αρχαιολογική Υπηρεσία τα πέντε μουσεία (Εθνικό Αρχαιολογικό, Βυζαντινό και Χριστιανικό, Αρχαιολογικό Θεσσαλονίκης, Βυζαντινού Πολιτισμού και Αρχαιολογικό Ηρακλείου), παραδίδει τη διαχείρισή τους στα διορισμένα, από την υπουργό Πολιτισμού (και κάθε υπουργό στο μέλλον), Διοικητικά Συμβούλια τα οποία πλέον θα λαμβάνουν αποφάσεις για τις ανυπολόγιστης αξίας  μόνιμες συλλογές τους.
«ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΑΠΕΡΓΙΑΚΑ-ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ
Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, στην έκτακτη Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 10/2/2023 με ευρύτατη συμμετοχή των μελών του, ομόφωνα αποφάσισε την πλήρη αντίθεσή του στο σχέδιο νόμου της κυβέρνησης για την αποκοπή των πέντε μεγάλων δημόσιων αρχαιολογικών Μουσείων από την Αρχαιολογική Υπηρεσία και τη μετατροπή τους σε ΝΠΔΔ – κυβερνητικά υποχείρια.
Με την κίνηση αυτή η κυβέρνηση:
 Διαμελίζει την Αρχαιολογική Υπηρεσία και κατακερματίζει την ενιαία προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.
 Παραχωρεί τη διαχείριση σημαντικών αρχαιοτήτων, αναπαλλοτρίωτης περιουσίας του ελληνικού λαού, σε μια μη κρατική οντότητα (ΝΠΔΔ), σε ευθεία αντίθεση προς το Σύνταγμα της χώρας.
 Παραδίδει την τύχη των σημαντικότερων συλλογών αρχαιοτήτων σε κυβερνητικά διορισμένα ΔΣ, που θα αποφασίζουν για την τύχη τους, ακόμη και για τη μόνιμη εξαγωγή τους στο εξωτερικό, με τη μορφή «παραρτημάτων».
 Μεθοδεύει την εμπορευματοποίηση των Μουσείων, τη λειτουργία τους ως οιονεί επιχειρήσεις με σκοπό το κέρδος, εις βάρος του επιστημονικού, μορφωτικού, παιδευτικού και ψυχαγωγικού χαρακτήρα των Μουσείων, εις βάρος της ισότιμη πρόσβασης όλων στο δημόσιο αγαθό του πολιτισμού.
 Παραδίδει τη διαχείριση των υποδομών των Μουσείων και όλη την ακίνητη και κινητή περιουσία τους, που έχει πληρώσει ο ελληνικός λαός, καθώς και το έμπειρο προσωπικό του ΥΠΠΟΑ που τα στελεχώνει, στα χέρια των κυβερνητικά διορισμένων ΔΣ, ώστε να εμφανίζουν τις μελλοντικές δράσεις και έσοδα ως δική τους «επιτυχία».
Το Μουσείο «είναι ένα μη κερδοσκοπικό, μόνιμο ίδρυμα στην υπηρεσία της κοινωνίας που ερευνά, συλλέγει, συντηρεί, ερμηνεύει και εκθέτει την υλική και την άυλη κληρονομιά. Ανοιχτά στο κοινό, προσβάσιμα και χωρίς αποκλεισμούς, τα μουσεία προωθούν την ποικιλομορφία και τη βιωσιμότητα. Λειτουργούν και επικοινωνούν με επαγγελματική δεοντολογία και με τη συμμετοχή των κοινοτήτων, προσφέροντας ποικίλες εμπειρίες για εκπαίδευση, απόλαυση, προβληματισμό και ανταλλαγή γνώσεων», σύμφωνα με τον ορισμό που υιοθέτησε η Γενική Συνέλευση του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM) το 2022.
Τα πέντε δημόσια αρχαιολογικά Μουσεία που η κυβέρνηση θέλει να μετατρέψει σε ΝΠΔΔ εκπληρώνουν με επιτυχία δεκαετίες τώρα όλους τους παραπάνω στόχους λειτουργώντας ως Ειδικές Περιφερειακές Υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ. Οι δράσεις τους και το προσωπικό τους τα έχουν φέρει στην πρωτοπορία των μουσειακών πρακτικών διεθνώς. Για τους λόγους αυτούς έχουν συμπαραταχθεί μαζί μας η διεθνής επιστημονική κοινότητα, πλήθος επιστημονικών και κοινωνικών φορέων και συλλόγων, το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης, και χιλιάδες πολίτες που συμπαραστέκονται στον αγώνα μας ενάντια στη μετατροπή των μεγάλων κρατικών Μουσείων σε ΝΠΔΔ.
ΤΑ ΚΡΑΤΙΚΑ ΜΟΥΣΕΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΥΠΟΧΕΙΡΙΑ ΤΗΣ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ, ΟΥΤΕ ΟΙΚΟΙ ΕΜΠΟΡΙΟΥ!
Η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων ομόφωνα αποφάσισε ότι ο αγώνας αυτός θα συνεχιστεί ανεξαρτήτως της ψήφισης του σχεδίου νόμου του ΥΠΠΟΑ. Για το σκοπό αυτό,
ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ-ΑΠΕΧΟΥΜΕ:
 Προκηρύσσουμε 24ωρη απεργία για τη ΔΕΥΤΕΡΑ 13/2/2023, μέρα ψήφισης του νομοσχεδίου από την Ολομέλεια της Βουλής και πραγματοποιούμε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας μαζί με τα άλλα σωματεία του ΥΠΠΟΑ, στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και το Ηράκλειο.
 ΤΕΤΑΡΤΗ 15/2 στις 5 μ.μ. διαδηλώνουμε έξω από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, όπου θα βρίσκεται ο Πρωθυπουργός. Καλούμε όλους τους αγωνιζόμενους κλάδους και όλο τον κόσμο του πολιτισμού σε κοινή κινητοποίηση για την υπεράσπιση του πολιτισμού και των εργαζόμενων του.
ΣΤΑΜΑΤΑΜΕ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
 Προκηρύσσουμε επιπλέον δύο 24ωρες κυλιόμενες απεργίες του ΣΕΑ, την Τρίτη 13/2/2023 και την Τετάρτη 14/2/2023, ημέρες προγραμματισμένης συνεδρίασης του Συμβουλίου, με σκοπό τη μη διεξαγωγή των συνεδριάσεων. Σε περίπτωση αλλαγής της ημερομηνίας των συνεδριάσεων του ΚΑΣ από την πολιτική ηγεσία, οι ημερομηνίες των απεργιών θα μεταφερθούν αναλόγως.
ΚΑΤΕΒΑΖΟΥΜΕ ΤΑ ΜΟΛΥΒΙΑ
 Προκηρύσσουμε πανελλαδική απεργία-αποχή από τη διεκπεραίωση αλληλογραφίας με τους πολίτες και από τα διοικητικά καθήκοντα που σχετίζονται με τα ΕΣΠΑ και άλλα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα (εκτός μισθοδοσίας προσωπικού), από τη Δευτέρα 20/2/2023, για την ικανοποίηση επιπλέον των οικονομικών μας αιτημάτων και της άμεσης πρόσληψης του αναγκαίου προσωπικού. (Η εξειδίκευση της απόφασης αποχής θα αναγράφεται στο εξώδικο που θα αποστείλουμε στην πολιτική ηγεσία και τα μέλη του ΣΕΑ).
ΔΕΝ ΕΦΑΡΜΟΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ
 Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων θα προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ενάντια στον κατάπτυστο και καταστροφικό νόμο της κυβέρνησης για τα Μουσεία, με σκοπό την κατάργησή του. Μέχρι την απόφαση του ΣτΕ, δεν αναγνωρίζουμε την ισχύ αυτού του νόμου.
 Δεν μετέχουμε στην απογραφή και δεν συναινούμε στην αντισυνταγματική πράξη μεταφοράς της αναπαλλοτρίωτης περιουσίας του ελληνικού λαού, που είναι οι αρχαιότητες, στους ιδιώτες-μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων.
 Δεν δεχόμαστε εντολές από τους ιδιώτες-μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων και κανέναν Γενικό Διευθυντή που θα τοποθετηθεί με απευθείας διορισμό από την Υπουργό Πολιτισμού.
 Συνεχίζουμε τις δράσεις ενημέρωσης του κοινού και τις κινητοποιήσεις για να μην εφαρμοστεί και να καταργηθεί ο νόμος, στην τρέχουσα προεκλογική περίοδο και μετά τις επερχόμενες εκλογές.
 Υπερασπιζόμαστε με κάθε τρόπο τα επιστημονικά, υπαλληλικά και διοικητικά δικαιώματα των μελών μας που υπηρετούν στα Μουσεία, και την υπαγωγή τους στα υπηρεσιακά, πειθαρχικά και επιστημονικά συμβούλια της ΓΔΑΠΚ και του ΥΠΠΟΑ.
ΖΗΤΑΜΕ ΑΠΟ ΟΛΑ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΕΡΨΗΦΙΣΟΥΝ ΤΟΝ ΝΟΜΟ, ΑΛΛΑ ΝΑ ΔΕΣΜΕΥΤΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ!
Απεργιακές συγκεντρώσεις:
Δευτέρα 13/2
Αθήνα: 11.30 πμ στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο
Θεσσαλονίκη: 12 μ. στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
Ηράκλειο: 12 μ. στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου
Τετάρτη 15/2
στις 5 μ.μ., έξω από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, μαζί με όλους τους εργαζόμενους στον πολιτισμό.»

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.