ΣΥΡΙΖΑ: «Ανασχηματισμό» με αλλαγές ρόλων και αναβολή του συνεδρίου εισηγείται ο Αλέξης Τσίπρας

Σημαντικές ειδήσεις έβγαλε η σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ  O πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας, κατά την εισήγησή του, μίλησε  για την ανάγκη να προχωρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ «σε ευρύ ανασχηματισμό και αναδιάταξη δυνάμεων», προκειμένου, όπως τόνισε, «να ανανεώσουμε και να αναβαθμίσουμε τη συλλογική μας παρουσία και λειτουργία» ενώ πρότεινε  αναβολή του συνεδρίου για το 2021.

Ο «ανασχηματισμός» που φέρνει τη σφραγίδα του Αλέξη Τσίπρα  προβλέπει  αλλαγές  ρόλων  στον κομματικό μηχανισμό σε μια κρίσιμη περίοδο κατά την οποία  το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης  ταλανίζεται από εσωστρέφεια. Η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ που θα συνεδριάσει την ερχόμενη Κυριακή θα κληθεί να εγκρίνει τις προτάσεις του προέδρου του κόμματος. 

 Οι αλλαγές περιλαμβάνουν αλλαγή γραμματέα αφού για την θέση που έως τώρα είχε ο Πάνος Σκουρλέτης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε τον Δημήτρη Τζανακόπουλο καθώς και την εντολή για μία μεγάλη σε εύρος αλλαγή προσώπων στους τομεάρχες του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Όπως πρόσθεσε, ο Αλέξης Τσίπρας ο νυν γραμματέας Πάνος Σκουρλέτης μπορεί «να αναλάβει την ευθύνη του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου».

Επίσης, ο Αλέξης Τσίπρας πρότεινε ουσιαστικά να διεξαχθεί το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ στο δεύτερο εξάμηνο του 2021 μιας και το συσχέτισε με τις υγειονομικές συνθήκες που επικρατούν στην χώρα υπογραμμίζοντας πως η διαδικασία προετοιμασίας του Συνεδρίου ανακόπηκε απότομα από την πανδημία. Οφείλουμε να παραδεχτούμε  πρόσθεσε, ότι η διαδικασία προετοιμασίας του Συνεδρίου, που έχουμε εξαγγείλει ως Συνέδριο τομής και συνέχειας για τη διεύρυνση και το μετασχηματισμό μας σε μαζικό δημοκρατικό κόμμα της Αριστεράς, ανακόπηκε απότομα από την πανδημία και αυτό μας στοίχισε».

Όπως εξήγησε, ο Αλέξης Τσίπρας «προσδοκούσαμε και προσδοκούμε σε μια πλατιά και συμμετοχική διαδικασία, αλλά οι συνθήκες της πανδημίας αυτό δεν μας το επιτρέπουν». «Σε αυτές τις συνθήκες δεν υπάρχει δυνατότητα διενέργειας συνεδρίου με φυσική παρουσία. Και ένα συνέδριο χωρίς φυσική παρουσία, δεν μπορεί να δώσει την ώθηση που επιθυμούμε», σημείωσε επίσης, προτείνοντας την αναβολή του Συνεδρίου «μέχρις ότου οι υγειονομικές συνθήκες να μας το επιτρέψουν».

Στην συνεδρίαση που γενικά  διεξήχθη σε χαμηλούς  τόνους καταγράφηκαν διαφωνίες. Όχι τόσο για την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα, που σε ένα βαθμό έγινε αποδεκτή ως προεδρική επιβεβλημένη βούληση. Κυρίως για το ζήτημα των προτεραιοτήτων. Επισημάνθηκε δηλαδή η ανάγκη μιας στρατηγικού χαρακτήρα συζήτησης που λείπει στον ΣΥΡΙΖΑ, έλλειψη που δεν μπορεί να αντισταθμιστεί με αλλαγές προσώπων. Κοινή πάντως είναι η πεποίθηση ότι ουσιαστικά με την σημερινή συνεδρίαση έγινε μια σαφής κίνηση αλλαγής του μοντέλου λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Ειδικότερα, στην εισήγησή του, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε τα εξής:

«Η χώρα μπαίνει σε μια περίοδο πρωτοφανούς ανασφάλειας.

Ο φετινός Σεπτέμβρης βρίσκει κάθε ελληνική οικογένεια να αγωνιά με την έξαρση της πανδημίας, με το άνοιγμα των σχολείων χωρίς ασφαλή πρωτόκολλα, με τα οικονομικά αδιέξοδα που διογκώνονται, με τη μείωση του εισοδήματος, την εκτίναξη των χρεών, την ανεργία, την αβεβαιότητα.

Μέσα σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και η ανασφάλεια που προκαλεί η ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και η έντονη ανησυχία ακόμη και για πολεμικό επεισόδιο.

Απέναντι σε όλα αυτά, η κυβέρνηση της ΝΔ όχι μόνο κινείται δίχως πυξίδα και στρατηγική αλλά και με πρωτοφανή ανικανότητα. Μόνο μέλημα έχει την ωραιοποίηση, την απόκρυψη, το ψέμα, τη πολιτική απάτη με τη συνδρομή βέβαια ενός πρωτοφανούς στρατού αδρά χρηματοδοτούμενων μέσων ενημέρωσης.

Αυτό όμως έχει κοντά ποδάρια όσο τα κοινωνικά αδιέξοδα θα διογκώνονται. Και ιδιαίτερα όσο οι επιλογές της κυβέρνησης θα είναι βαθιά συντηρητικές και ακραία ταξικές. Όσο θα είναι οι επιλογές της εργοδοτικής αυθαιρεσίας, του κοινωνικού κανιβαλισμού, του εργασιακού μεσαίωνα.

Απέναντι σε αυτή τη νέα συνθήκη έχουμε ιστορική ευθύνη να μη χάσουμε την επαφή με τη κοινωνία και τις ανάγκες της. Οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι η διαδικασία προετοιμασίας του Συνεδρίου, που έχουμε εξαγγείλει ως Συνέδριο τομής και συνέχειας για τη διεύρυνση και το μετασχηματισμό μας σε μαζικό δημοκρατικό κόμμα της Αριστεράς, ανακόπηκε απότομα από την πανδημία και αυτό μας στοίχισε.

Προσδοκούσαμε και προσδοκούμε σε μια πλατιά και συμμετοχική διαδικασία, αλλά οι συνθήκες της πανδημίας αυτό δεν μας το επιτρέπουν. Τα κρούσματα ολοένα και αυξάνονται, οι εκτιμήσεις των επιδημιολόγων λένε ότι οι επόμενοι μήνες πιθανώς θα είναι ακόμη πιο δύσκολοι. Σε αυτές τις συνθήκες δεν υπάρχει δυνατότητα διενέργειας συνεδρίου με φυσική παρουσία. Και ένα συνέδριο χωρίς φυσική παρουσία, δεν μπορεί να δώσει την ώθηση που επιθυμούμε.

Προτείνω λοιπόν να αποφασίσουμε την αναβολή του Συνεδρίου μέχρις ότου οι υγειονομικές συνθήκες να μας το επιτρέψουν.

Και ταυτόχρονα να πάρουμε μέτρα για την ενίσχυση της προσπάθειας ανασυγκρότησης και διεύρυνσης του κόμματος:

– Να προχωρήσουμε διαδικτυακά στη διενέργεια του Διεθνούς Συνεδρίου για την εμπειρία της αριστερής διακυβέρνησης.
– Να προχωρήσουμε διαδικτυακά στη συζήτηση και έγκριση από την ΚΕΑ του προγράμματος μας.
– Να συνεχίσουμε την εγγραφή νέων μελών και την ανασυγκρότηση των οργανώσεών μας.

Και να προχωρήσουμε σε ευρύ ανασχηματισμό και αναδιάταξη δυνάμεων για να ανανεώσουμε και να αναβαθμίσουμε τη συλλογική μας παρουσία και λειτουργία.

Προτείνω λοιπόν στη νέα αυτή φάση να αναλάβει τη θέση του Γραμματέα της ΚΕ ο σύντροφος Δημήτρης Τζανακόπουλος και ο σύντροφος Πάνος Σκουρλέτης να αναλάβει την ευθύνη του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου.

Και βεβαίως στη συνέχεια να προχωρήσουμε και σε άλλες αλλαγές που αφορούν τόσο στους κοινοβουλευτικούς τομείς ευθύνης όσο και στο κόμμα.

Για αυτό προτείνω να συγκληθεί την ερχόμενη Κυριακή η ΚΕ για να συζητήσει και να αποφασίσει σχετικά, καθώς βεβαίως και το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.»

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.