Στο Παρίσι για τη σύνοδο των σοσιαλδημοκρατών ηγετών της ΕΕ ο Αλέξης Τσίπρας

Στο Παρίσι, για τη συνάντηση των Ευρωπαίων Σοσιαλδημοκρατών ηγετών, βρίσκεται ο σήμερα Πέμπτη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Ο κ. Τσίπρας  συμμετέχει στη συνάντηση ως παρατηρητής.

Πρόκειται για τη δεύτερη συνάντηση των ευρωπαίων σοσιαλιστών στη οποία συμμετέχει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και ο μόνος από την ομάδα της ευρωπαϊκής Αριστεράς. 

Η συμμετοχή του Αλέξη Τσίπρα στη συνάντηση των Ευρωπαίων σοσιαλδημοκρατών ηγετών σηματοδοτεί το  άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ στο χώρο της κεντροαριστεράς και εντάσσεται στην προσπάθεια της κυβέρνησης να βρει συμμάχους  εν όψει και της β κρίσιμης αξιολόγησης  της χώρας από τους δανειστές. Αποτελεί επίσης προθέρμανση για την επερχόμενη συνάντηση των χωρών του Νότου στην Αθήνα στις 9 Σεπτεμβρίου.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο κάστρο ντε λα Σελ Σεντ-Κλου, 12 χιλιόμετρα δυτικά του Παρισιού. Στις 12:45 τοπική ώρα θα υπάρξει γεύμα εργασίας των ηγετών, ενώ αμέσως μετά, αναμένεται δήλωση του Γάλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ προς τον Τύπο.

Αντικείμενο της συνάντησης είναι η προσπάθεια να διαμορφωθεί κοινή στάση των λεγόμενων προοδευτικών Ευρωπαίων ηγετών στη σύνοδο της Μπρατισλάβα, όπου συγκαλείται στις 16 Σεπτεμβρίου άτυπη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, με αντικείμενο το Brexit και τα δεδομένα που διαμορφώνονται στην Ευρώπη μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στην Βρετανία.

«Στη συνάντηση του Παρισιού, η ελληνική πλευρά θα εισηγηθεί να υιοθετηθούν από τους προοδευτικούς Ευρωπαίους ηγέτες, ενιαίες θέσεις, στην κατεύθυνση ενίσχυσης της κοινωνικής και αναπτυξιακής ευρωπαϊκής ατζέντας, και οι οποίες περιλαμβάνονται ήδη σε διακηρύξεις του ΕΣΚ, αλλά και του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Ο Αλέξης Τσίπρας θα θέσει, επίσης, το θέμα υιοθέτησης κοινής πολιτικής ασύλου, για όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ», σημείωναν κυβερνητικοί κύκλοι.

Στη συνάντηση, στην οποία θα μετάσχουν και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι με αναφορά στο ΕΣΚ, δεν θα παρευρεθεί ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, λόγω των τραγικών συνεπειών του σεισμού στη χώρα του.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές οι ηγέτες και πολιτικοί αρχηγοί που έχουν δηλώσει ήδη συμμετοχή είναι:
Ο νέος καγκελάριος της Αυστρίας Κρίστιαν Κερν, ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Αντόνιο Λουίς Σάντος ντα Κόστα, ο Σλοβάκος πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίκο, ο Εσθονός υπουργός Υγείας και Εργασίας Γεβγένι Οσινόφσκι, ο Λουξεμβούργιος υπουργός εξωτερικών Ζαν Ασελμπορν, ο Μαλτέζος υπουργός εξωτερικών Ζωρζ Βέλα, ο πρόεδρος του Βελγικού Σοσιαλιστικού κόμματος Ελιο ντι Ρούπο, ο Ισπανός ΓΓ του Ισπανικού Σοσιαλιστικού και Εργατικού κόμματος (PSOE) Πέντρο Σανσέζ Περέζ – Καστεχόν, ο αρχηγός του εργατικού κόμματος (PVDA) της Ολλανδίας Ντιεντερίκ Σάμσον και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος Σεργκέϊ Στανισέβ.

Από την Κομισιόν θα συμμετάσχουν: ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς, η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας Φεντερίκα Μογκερίνι, ο επίτροπος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.