Στις 14 Σεπτεμβρίου ανοίγουν τα σχολεία

Το άνοιγμα των σχολείων στις 14 Σεπτεμβρίου, μια εβδομάδα αργότερα σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό, ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως. Η υπουργός απέδωσε την απόφαση αυτή στο γεγονός ότι πολλά παιδιά δεν έχουν επιστρέψει ακόμη από τις καλοκαιρινές διακοπές.

Ωστόσο η πραγματικότητα είναι πως η κυβέρνηση φάνηκε απροετοίμαστη για το πρώτο κουδούνι της σχολικής χρονιάς. Όπως έχει αποκαλύψει το ρεπορτάζ  πολλά είναι ακόμη τα άλυτα και στοιχειώδη ζητήματα, μεταξύ των οποίων η χορήγηση των μασκών, η πρόσληψη καθαριστριών ακόμη και η προμήθεια αντισηπτικών, με αποτέλεσμα η 7η Σεπτεμβρίου, που είχε αρχικά ανακοινωθεί, να απορρίπτεται ως ημέρα έναρξης της σχολικής χρονιάς, καθώς τα σχολεία είναι ακόμη ανέτοιμα και ανοχύρωτα.

Σημειώνεται πως σφοδρές αντιδράσεις από εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές έχουν προκληθεί και με την απόφαση του υπουργείου Παιδείας να λειτουργήσουν τα σχολεία με το σύνολο των μαθητών στις τάξεις, γεγονός που σημαίνει πως σε πολλές περιπτώσεις θα συνωστίζονται ακόμη και πάνω από 20 ή 25 παιδιά στις αίθουσες. Το εν λόγω ζήτημα έχει προκαλέσει αντιπαράθεση και μεταξύ των επιδημιολόγων, ιδιαίτερα μετά τους ισχυρισμούς του Γκίκα Μαγιορκίνη, που αντικαθιστώντας τον Σωτήρη Τσιόδρα στην ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας, υποστήριξε, καλύπτοντας το υπουργείο Παιδείας, ότι δεν έχει σημασία ο αριθμός των παιδιών , αν δηλαδή θα είναι 10, 15, 20 ή 25, και πως δεν υπάρχει κανένα όφελος, επιδημιολογικό ή εκπαιδευτικό, όπως είπε, από τη μείωση των μαθητών. «Σημαντικότερες είναι οι αποστάσεις από τις μάσκες», τόνισε χαρακτηριστικά η Αθηνά Λινού, καθηγήτρια επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, απορρίπτοντας τους παραπάνω ισχυρισμούς. 

Τα κρίσιμα άλυτα ζητήματα, επιβεβαίωσε έμμεσα και ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) στην κοινή συνέντευξη Τύπου με την υπουργό Παιδείας και τον υπουργό Εσωτερικών. Αναλάβαμε ευθύνες που δεν μας αναλογούν και τρέχουμε μέσα σε λίγες ημέρες να καλύψουμε τις ανάγκες σε καθαρίστριες και μάσκες, σημείωσε μεταξύ άλλων, τονίζοντας πως οι Δήμοι θα κάνουν ό,τι είναι δυνατόν ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα. Ενδεικτικό του χρονικού αδιεξόδου της 7ης Σεπτεμβρίου είναι πως ο διαγωνισμός για την προμήθεια των υφασμάτινων μασκών (σύμφωνα με την κυβέρνηση δύο μάσκες θα δοθούν σε κάθε παιδί) βρίσκεται ακόμη στη φάση της κατάθεσης των προσφορών. Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου δήλωσε πως έχουν κατατεθεί 91 προσφορές, οι οποίες και εξετάζονται με τη συμμετοχή παρατηρητή της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας. Έχουμε επιδοθεί σε έναν «αγώνα δρόμου», όπως είπε, για την πρόσληψη καθαριστριών και αγορά αντισηπτικών, των οποίων το μηνιαίο κόστος υπολογίζεται σε 1 εκατ. ευρώ. 

Που και από ποιους είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας; 

Κατά την τοποθέτησή της, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, δήλωσε πως η λειτουργία των σχολείων θα γίνει με αυξημένα μέτρα πρόληψης και προφύλαξης, τα οποία θα ελέγχονται αυστηρά. Επαναλαμβάνοντας τις ρυθμίσεις που έχουν ανακοινωθεί, τόνισε πως αυτές αφορούν όλα τα σχολεία – από νηπιαγωγεία έως Λύκεια, ολοήμερα, σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης.

Για τη χρήση μάσκας, οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης τόνισαν πως αυτή θα είναι υποχρεωτική: 

  • Κυρίως σε εσωτερικούς χώρους (εκτός από την ώρα φαγητού).
  • Σε εξωτερικούς χώρους μόνο σε περίπτωση συνωστισμού. Δεν προβλέπεται η χρήση μάσκας στα διαλείμματα (τα οποία θα είναι διαφορετικές ώρες ανά ομάδες μαθητών) ούτε στη γυμναστική.
  • Επίσης, η μάσκα είναι υποχρεωτική στα μέσα μεταφοράς μαθητών.

Επίσης η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική για τους εκπαιδευτικούς, το ίδιο και για τους μαθητές όλων των ηλικιών. Θα δοθούν οδηγίες του ΕΟΔΥ για μαθητές που εξαιρούνται από τη χρήση της μάσκας για συγκεκριμένους ιατρικούς λόγους. Μάσκα θα φορούν υποχρεωτικά και οι οδηγοί, οι συνοδοί και οι μαθητές κατά τη μεταφορά τους στα ειδικά μεταφορικά μέσα. Κατά την περίοδο προσαρμογής προνηπίων, υποχρεωτική θα είναι η χρήση μάσκας και συνοδεύον πρόσωπο/γονέα.

Ποιοι εξαιρούνται από τη χρήση μάσκας

  • Παιδιά́ με γνωσιακή, αναπτυξιακή ή ψυχική διαταραχή ή διαταραχή συμπεριφοράς
  • Παιδιά με σοβαρό νευρολογικό, μυϊκό́ ή άλλο νόσημα που τα εμποδίζει να χειριστούν τη μάσκα τους
  • Στα σχολεία Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, προβλέπεται η χρήση μάσκας μόνο εφόσον είναι εφικτό

Η απουσία μαθητών και εκπαιδευτικών δικαιολογείται στις κάτωθι περιπτώσεις:

  1. Αν νοσεί από COVID-19 ο ίδιος ο μαθητής/εκπαιδευτικός ή κάποιος που κατοικεί στο σπίτι του (Απαραίτητη η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης)
  2. Αν ο μαθητής ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου, όπως ορίζεται από την Επιτροπή (Απαραίτητη η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης από τον θεράποντα ιατρό ή από ιατρό της σχετικής ειδικότητας) 
  3. Αν ο εκπαιδευτικός ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου, όπως έχει οριστεί από το ΥΠΕΣ – Στην περίπτωση αυτή παρέχει τηλεκπαίδευση σε μαθητές που παραμένουν σπίτι (Απαραίτητη η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης από τον θεράποντα ιατρό ή από ιατρό της σχετικής ειδικότητας)

Η υπουργός Παιδείας σημείωσε πως σε περίπτωση κρούσματος θα ακολουθείται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ, θα κλείνει το τμήμα ενώ θα ορίζεται υπεύθυνος τμήματα. Σε περίπτωση που κλείνει ένα τμήμα, τότε θα υπάρχει η το μέτρο τηλε-εργασίας.

 

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.