Στη Δικαιοσύνη ο ΣΥΡΙΖΑ για την ηχογράφηση Μιωνή -Προσεκτικές αποστάσεις του Αλέξη Τσίπρα στo Πολιτικό Συμβούλιο

Αναφορά για την ηχογράφηση Μιωνή καταθέτει στον Άρειο Πάγο ο ΣΥΡΙΖΑ. Ειδικότερα, η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη και ο υπεύθυνος για θέματα Δικαιοσύνης  Φώτης Κουβέλης  κατέθεσαν αναφορά στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για την «παράνομη ηχογράφηση Μιωνή».

Ο ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ άλλων καλεί τον εισαγγελέα να προβεί σε κάθε νόμιμη κατά το λόγο της αρμοδιότητάς του ενέργεια, σε σχέση με αυτεπάγγελτα διωκόμενες πράξεις, αλλά και σε σχέση με την ορθή εφαρμογή του νόμου από τις αρμόδιες αρχές.

Η κίνηση του ΣΥΡΙΖΑ γίνεται σε μία ιδιαίτερα κομβική στιγμή αφού χθες έγινε γνωστή η εξωδικαστική συμφωνία ΗΠΑ – Novartis σχετικά με τις αθέμιτες πρακτικές στην Ελλάδα, στη Νότια Κορέα και το Βιετνάμ. Από το ποσό των 345 εκ. δολαρίων που θα πληρώσει η Novartis, τα 310 εκ. δολάρια αφορούν τις παράνομες πρακτικές της στην Ελλάδα, μεταξύ αυτών και η προώθηση συμφερόντων μέσω ελληνικής κυβέρνησης.

Παράλληλα η Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία θα συνεδριάσει αύριο, Σάββατο 27 Ιουνίου, στο Στάδιο Ξιφασκίας. Οι εργασίες της θα ανοίξουν στις 12 το μεσημέρι με ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.

Πολιτικό Συμβούλιο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία

Η  χθεσινή συνεδρίαση  του Πολιτικού Συμβουλίου της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία,    έγινε στη σκιά  των παράνομα ηχογραφημένων συνομιλιών  του Νίκου Παππά με τον επιχειρηματία Μινωή που είδαν το φως της δημοσιότητας .

O Αλέξης Τσίπρας, με την έναρξη της συνεδρίασης έστειλε ένα πολύ καθαρό και ηχηρό μήνυμα «όχι άλλα λάθη» στα στελέχη και κάλεσε, χωρίς να ονοματίσει, τον Νίκο Παππά «να αναλάβει την ευθύνη που του αναλογεί για λάθη, παραλείψεις ή αστοχίες».

«Απέναντι, λοιπόν, σε ένα τέτοιο αδίστακτο σύστημα εξουσίας οφείλουμε όλοι και κυρίως τα στελέχη πρώτης γραμμής να προσέχουμε κάθε μας πράξη και κάθε μας λέξη. Δεν έχω καμία αμφιβολία για την εντιμότητα των στελεχών μας, τα οποία σε όλες τις περιστάσεις έχουν αποδείξει την ανιδιοτέλεια τους. Από εκεί και πέρα ο καθένας μας πρέπει να αναλαμβάνει την ευθύνη που του αναλογεί για λάθη, παραλήψεις ή αστοχίες. Όχι απλά για να πάμε παρακάτω. Αλλά για να μην τα επαναλάβουμε» υπογράμμισε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Από πλευράς του, ο Νίκος Παππάς  μετά τις προσεκτικές αποστάσεις του Αλέξη Τσίπρα παίρνοντας το λόγο είπε ότι αναλαμβάνει την ευθύνη και πως όσα ειπώθηκαν «δεν είχαν να κάνουν με τις αυθεντικές πεποιθήσεις» του.»

«Θέλω ευθύς εξαρχής να τοποθετηθώ αναλαμβάνοντας την ευθύνη και να κάνω την αυτοκριτική μου για σημεία της παρανόμως κτηθείσας  συνομιλίας που είδαν το φως της δημοσιότητας». Ο ίδιος σημείωσε ότι «είναι προφανές ότι όσα ειπώθηκαν δεν είχαν να κάνουν με τις αυθεντικές πεποιθήσεις μου, αλλά ειπώθηκαν απέναντι σε έναν άνθρωπο σε παραλήρημα που προσπαθούσα να καθησυχάσω». «Ωστόσο λάθη ύφους και ουσίας, έδωσαν αφορμή για επιθέσεις εναντίον μας. Και αναλαμβάνω γι αυτό την ευθύνη», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με πληροφορίες  το μεγάλο μέρος της κριτικής στη συνεδρίαση της Πέμπτης  ασκήθηκε από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Νίκο Φίλη, αλλά και από ορισμένα στελέχη προερχόμενα από την Πρωτοβουλία «Γέφυρα». Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος φέρεται μάλιστα ότι είπε πως εάν δεν υπάρξουν ικανοποιητικές εξηγήσεις δεν μπορεί να συμμετάσχει σε μια μελλοντική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου τα στελέχη που προέρχονται από τη ΔΗΜΑΡ και τους «σημιτικούς» του ΠΑΣΟΚ διαφοροποιήθηκαν από τους υπόλοιπους «προεδρικούς», υιοθετώντας την πλέον σκληρή στάση απέναντι στον κ. Παππά.

Στην απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου μετά από πρόταση τους μπήκε η εξής αναφορά  : «Εκείνο που διακρίνει την Αριστερά είναι οι αρχές και οι αξίες της. Η εντιμότητα και το ήθος. Η ανιδιοτέλεια και η αλληλεγγύη. Το  ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς προφανώς και ισχύει. Μόνο που αυτό δεν συνοδεύει αναγκαστικά όποιον δηλώνει αριστερός, ως σφραγίδα δωρεάς. Υποστηρίζεται και αναδεικνύεται κάθε στιγμή και σε κάθε πράξη».

Αντιθέτως, τη στήριξή τους στον Νίκο Παππά με τοποθετήσεις τους, δήλωσαν μεταξύ άλλων οι Ραγκούσης, Ξενογιαννακοπούλου, Μαδεμλής, Δούρου. 

Τα περισσότερα στελέχη σχολίασαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει την αυτοκριτική του για λάθη και παραλείψεις κατά την περίοδο διακυβέρνησης, ενώ η ΝΔ που οδήγησε τη χώρα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας δεν ανέλαβε καμία ευθύνη.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.