Στη βουλή ο νέος εκλογικός νόμος – Σενάρια για πρόωρες διπλές κάλπες

Επανέρχονται τα σενάρια για διπλές εκλογές  με την κατάθεση του  νέου εκλογικού νόμου στη Βουλή, που προβλέπει κλιμακωτό μπόνους μέχρι 50 έδρες   για το πρώτο κόμμα, εφόσον έχει υπερβεί το όριο του 25%.  Θα τεθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια τις ερχόμενες μέρες. Η συγκέντρωση των 200 ψήφων για να ισχύσει από τις  επόμενες εκλογές φαίνεται να έχει αποκλειστεί.

Σημαντικές αλλαγές στην εκλογική διαδικασία και ιδίως στη διαμόρφωση των τελικών αποτελεσμάτων επιφέρει ο νέος εκλογικός νόμος που παρουσίασε την Παρασκευή ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στους πολιτικούς αρχηγούς και τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 12:00 το μεσημέρι της Δευτέρας, 13 Ιανουαρίου. Εισάγεται σήμερα στην ολομέλεια της Βουλής και κατά πάσα πιθανότητα, θα ψηφιστεί στην Ολομέλεια στις 22 Ιανουαρίου μόνο με τις κυβερνητικούς ψήφους.

Τι προβλέπει
Αν και κατά την άποψη της κυβέρνησης ο προωθούμενος εκλογικός νόμος πετυχαίνει «μια κοινή τομή ανάμεσα στην αναλογικότητα εκπροσώπησης που δίνεται με τη λαϊκή εντολή, την εκλογική δύναμη των κομμάτων και την κυβερνητική σταθερότητα», όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει το νομοσχέδιο, στην πράξη είναι λίγες οι διαφοροποιήσεις από τον «νόμο Παυλόπουλου» της ενισχυμένης αναλογικης.

Βασική αρχή του υπό θέσπιση συστήματος, είναι το κλιμακωτό μπόνους εδρών που θα λαμβάνει το πρώτο κόμμα, εφόσον έχει υπερβεί το όριο του 25%. Εφόσον το πρώτο κόμμα, έχει λάβει ποσοστό μεγαλύτερο ή ίσο του 25% των έγκυρων ψηφοδελτίων, τότε λαμβάνει μπόνους 20 έδρες, ενώ οι υπόλοιπες 280 έδρες κατανέμονται αναλογικά μεταξύ των δικαιούμενων εδρών κομμάτων. Από το 25% και μετά, για κάθε 0,5% το πρώτο κόμμα θα παίρνει επιπλέον μπόνους έναν βουλευτή, Για παράδειγμα, με εκλογικό ποσοστό 30% το πρώτο κόμμα αποκτά μπόνους 30 εδρών, ενώ με 35% πριμοδοτείται με 40 έδρες επιπλέον ενώ το μάξιμουμ των 50 εδρών θα το λαμβάνει εάν το ποσοστό του είναι στο 40%. Ο νέος εκλογικός νόμος βάζει τονπήχη της αυτοδυναμίας κοντά στο 37,5% – αναλόγως και του ποσοστού που θα συγκεντρώσουν τα κόμματα που θα μείνουν εκτός Βουλής

Η διάταξη εφαρμόζεται και για συνασπισμό συνεργαζόμενων κομμάτων, ο οποίος συγκέντρωσε το μεγαλύτερο αριθμό εγκύρων ψηφοδελτίων, εφόσον ο μέσος όρος της δύναμης των κομμάτων, που τον απαρτίζουν, είναι μεγαλύτερος από τη δύναμη του αυτοτελούς κόμματος, που συγκέντρωσε το μεγαλύτερο αριθμό έγκυρων ψηφοδελτίων.

Γιατί ο νέος εκλογικός νόμος φέρνει πρόωρες διπλές εκλογές

Μετά τις αρνήσεις ΣΥΡΙΖΑ , ΚΚΕ, ΜέΡΑ25 να  ψηφίσουν τον νέο εκλογικό νομο με το εκλογικό μπόνους των 50 εδρών  που καταργεί την απλή αναλογική που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ   και η  πρόεδρος  του ΚΙΝ.ΑΛ.  Φώφη Γεννηματά δήλωσε   ότι δεν θα  υπερψηφίσει την πρόταση για τον εκλογικό νόμο  καθώς ο κ. Μητσοτάκης δεν ικανοποίησε καμία από τις απαιτήσεις της κ. Γεννηματά για την κλιμάκωση και το πλαφόν του μπόνους. Αυτό σημαινει ότι δεν είναι πιθανό να συγκεντρώσει τις 200 ψήφους  που απαιτούνται   για να ισχύσει από την επόμενη εκλογική αναμέτρηση.

Τούτων δεδομένων, παρά τις επίσημες διαψεύσεις από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου, τα σενάρια  που θέλει πρόωρες  διπλές κάλπες μοιραία παραμένουν στο… τραπέζι, μετά την επίσπευση της ψήφισης του εκλογικού νόμου. Το σκεπτικό  σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές  είναι: Να καεί στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση η απλή αναλογική και με βάση τις δημοσκοπήσεις που υπάρχουν στην δεύτερη η ΝΔ θα μπορούσε να εξασφαλίσει η ΝΔ μια καθαρή τετραετία  μεταφέροντας παράλληλα τα προβλήματα στην πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ.Ο εκλογικός νόμος της υπερ-ενισχυμένης αναλογικής που κατατέθηκε παραπέμπει σαφώς σε αυτό το σενάριο με δεδομένο μάλιστα  ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης  έχει δηλώσει την πρόθεση του για διπλές εκλογές ώστε να υπάρξει σταθερή κυβέρνηση.

Ωστόσο, οι επόμενες εκλογές οι οποίες κατά το σύνταγμα πρέπει να γίνουν αφού συμπληρωθεί ένας χρόνος από την 7η Ιουλίου 2019, θα διεξαχθούν με απλή αναλογική .

Ως εκ τούτων εκείνο που αναζητείται είναι ο κατάλληλος χρόνος για την διπλή προσφυγή στις κάλπες. Με αυτά τα δεδομένα οι εισηγήσεις που υπάρχουν στο Μαξίμου δείχνουν ως πλέον ενδεδειγμένο χρόνο για τις διπλές εκλογές τα τέλη του φθινοπώρου. Το βασικό κριτήριο, πλην της λίστας για την εκλογή βουλευτών , είναι ότι στην κυβέρνηση προσδοκούν πως μέχρι τότε δεν θα υπάρχει σημαντική φθορά της κυβέρνησης  και πιθανόν να   έχει κερδηθεί και η συμφωνία με τους δανειστές για την μείωση των στόχων για τα πλεονάσματα. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, ο πρωθυπουργός διασφαλίζει μια νέα απρόσκοπτη τετραετία και ενισχύεται  πολιτικά το κυβερνών κόμμα.

Κι αυτό το ευνοϊκό για τη ΝΔ σενάριο ωστόσο, εξακολουθεί να εμπεριέχει υψηλά ρίσκα. Πρώτον, διότι ουδείς γνωρίζει τι, και σε ποια ένταση, μπορεί να συμβεί τους επόμενους μήνες στα ελληνοτουρκικά. Δεύτερον, διότι όποιες εξαγγελίες κι εάν μπουν στο τραπέζι, ενάμιση χρόνος  είναι μεγάλο διάστημα για να μην έχει επέλθει φθορά και δυσπιστία προς την  κυβέρνηση. Και τρίτον, και κυριότερο, διότι όπως επισημαίνουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ «ό,τι κι εάν συμβεί, οι πρώτες και αμέσως επόμενες εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική. Και ουδείς μπορεί να προεξοφλεί με βεβαιότητα ότι θα υπάρξουν και δεύτερες».

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

No Comments Yet.

Leave a comment