Σε πλήρη εξέλιξη ο «Ιανός» – Σε συναγερμό οι αρχές [Βίντεο]

Με ιδιαίτερη σφοδρότητα χτύπησε την Ζάκυνθο και την Κεφαλλονιά ο μεσογειακός κυκλώνας «Ιανός». Ισχυροί άνεμοι που φθάνουν τα 9 – 10 μποφόρ αλλά και πολύ δυνατή βροχή, είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού στα νησιά του Ιονίου, με τις τοπικές αρχές να βρίσκονται σε κόκκινο συναγερμό.

Ήδη υπάρχουν διακοπές ρεύματος σε χωριά των δύο νησιών από πτώσεις πυλώνων λόγω των ισχυρών ανέμων. Στέγες έχουν ξηλωθεί, ενώ υπάρχουν αναφορές και για βυθίσεις δεμένων σκαφών.

Ο κυκλώνας εμπόδισε την πτήση FR6611 της Ryanair από το Ηνωμένο Βασίλειο με προορισμό την Κεφαλλονιά να προσγειωθεί στο νησί, με αποτέλεσμα να πάει αρχικά στη Λευκάδα και να καταλήξει τελικά στις 20.45 στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Κρίσιμο χαρακτήρισε το επόμενο 9ωρο ο επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιάς, σε δηλώσεις του για τον κυκλώνα «Ιανό».

Σημείωσε ότι η κακοκαιρία θα παραμείνει στα δυτικά της χώρας με την ίδια ισχύ μέχρι το απόγευμα και συγκεκριμένα για ένα 6ωρο με 8ωρο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των μετεωρολόγων, ενώ μετά αναμένεται να κινηθεί νότια και να επηρεάσει την δυτική Πελοπόννησο.

«Ενα κομμάτι της μάζας κινείται βορειοανατολικά και σε συνδυασμό με τα μελτέμια που θα «συναντήσει», θα δημιουργήσει έντονες τοπικές καταιγίδες σε περιοχές της Κεντρικής Ελλάδας από το μεσημέρι και το απόγευμα.Το νέο μέτωπο, το οποίο θα κατευθυνθεί νοτιοανατολικά, όπως ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς, θα επηρεάσει τη Νότια Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα, με έντονες καταιγίδες και βροχοπτώσεις, ενώ πιθανότατα θα επηρεαστούν Φωκίδα και βόρεια Εύβοια που από το απόγευμα αναμένεται να δεχθούν μεγάλες ποσότητες νερού

Το Σάββατο, σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, θα επηρεαστεί η Κόρινθος και η Αττική, ενώ συμπλήρωσε ότι «οι προβλέψεις ειναι προβλέψεις 9ωρου, δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι περισσότερο, είμαστε σε επιφυλακή»

Σύμφωνα με τον ίδιο, από αργά το βράδυ της Παρασκευής θα επηρεαστεί η Αττική, με έντονα καιρικά φαινόμενα, ενώ χαρακτήρισε πολύ κρίσιμο το επόμενο 9ωρο.

Στη Ζάκυνθο, σημειώθηκαν κατολισθήσεις χωρίς ωστόσο να κλείσουν δρόμοι.

Η πορεία του κυκλώνα

Σύμφωνα με την πρόγνωση του καιρού για τα επόμενα 24ωρα, αναμένονται μεγάλα ύψη βροχής, άνεμοι που κατά τόπους θα φτάσουν τα επίπεδα θύελλας (άνω των 10 Μποφόρ), ενώ την Παρασκευή στα παράκτια τμήματα της Δυτικής Ελλάδας τα κύματα μπορεί να φτάσουν και τα 7 μέτρα, σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr.

Η πορεία του «Ιανού» προς την Ελλάδα από την Πέμπτη καταγράφηκε από τον ευρωπαϊκό μετεωρολογικό δορυφόρο Meteosat-11 και παρουσιάζεται μέσω του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr.

Με κόκκινες αποχρώσεις χρωματίζονται οι κορυφές των νεφών οι οποίες υπολογίζεται ότι σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνούν τα 13 χιλιόμετρα ενώ στο βίντεο φαίνονται και οι κεραυνοί που κατέγραψε το σύστημα ΖΕΥΣ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Δείτε Live πώς κινείται ο Μεσογειακός Κυκλώνας:

Δείτε Live πώς κινείται ο Μεσογειακός Κυκλώνας:

Ζωντανή εικόνα από τις περιοχές που χτυπάει ο «Ιανός»

Κλειστά σχολεία

Όπως ανακοινώθηκε, για προληπτικούς λόγους και την προστασία των μαθητών από τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα που αναμένεται να φέρει ο «Ιανός», κλειστά θα παραμείνουν όλα τα σχολεία και στις τρεις περιφερειακές ενότητες της Δυτικής Ελλάδας που έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση συναγερμού, δηλαδή σε Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία και Ηλεία.

Επίσης, κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία και στη Ζάκυνθο.

Έκτακτα κυκλοφοριακά μέτρα έλαβε η αστυνομική διεύθυνση Μεσσηνίας στην εθνική οδό Πύργου – Μεθώνης και συγκεκριμένα από το ύψος της τοπικής κοινότητας της Ελαίας, έως και την Μεθώνη.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Αστυνομία, από τις 9 το βράδυ της Πέμπτης και για το επόμενο 48ωρο ισχύει η πλήρης διακοπή της κυκλοφορίας παντός είδους φορτηγού αυτοκινήτου, άνω του 1,5 τόνου ωφέλιμου φορτίου, λεωφορείων, λοιπών οχημάτων μεγάλου όγκου, καθώς και οχημάτων που έλκουν τροχήλατα.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε Αχαΐα Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις ισχύουν σε Αχαΐα, Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία.

Στην Αχαϊα

Ειδικότερα, στην Αχαΐα, θα ισχύει μέχρι τις 9 το βράδυ της Παρασκευής απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών οχημάτων με ωφέλιμο φορτίο άνω του 1,5 τόνου και λεωφορείων, καθώς και παντός είδους οχημάτων που έλκουν τροχήλατα, στα παρακάτω σημεία του οδικού δικτύου.

  • Στην Ολυμπία Οδό, από το 205ο χιλιόμετρο έως την χιλιομετρική θέση 222,920.
  • Κατά μήκος της εθνικής οδού Πατρών -Πύργου, της παλαιάς εθνικής οδού Πατρών -Πύργου, καθώς και της παλαιάς εθνικής οδού Πατρών -Κορίνθου.
  • Στην γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Επίσης, θα ισχύσει ολική διακοπή της κυκλοφορίας οχημάτων και πεζών στην παλαιά γέφυρα Ροδιάς Αιγιαλείας, που ενώνει τις τοπικές κοινότητες Νικολαίικα και Ροδιά, από τις 06:00 αύριο το πρωί και για χρονικό διάστημα 48 ωρών.

Στην Ηλεία

Στην περιφερειακή ενότητα Ηλείας, η απαγόρευση της κυκλοφορίας των προαναφερόμενων οχημάτων θα ισχύει μέχρι και την εξασθένηση των καιρικών φαινομένων, στα παρακάτω σημεία του οδικού δικτύου:

  • Στην νέα εθνική οδό Πατρών – Πύργου, από το ύψος της τοπικής κοινότητας Βουπράσιο, έως τον Πύργο.
  • Στην νέα εθνική οδό Πύργου – Κυπαρισσίας, από το 4ο χιλιόμετρο έως την γέφυρα του ποταμού, Νέδα.
  • Στην εθνική οδό Τρίπολης – Πύργου, από τα όρια µε την περιφερειακή ενότητα Αρκαδίας έως τον Πύργο.

Στην Αιτωλοακαρνανία

Στην περιφερειακή ενότητα Αιτωλοακαρνανίας, η απαγόρευση της κυκλοφορίας των οχημάτων που έχουν προαναφερθεί θα ισχύει μέχρι και την λήξη των καιρικών φαινομένων, στα παρακάτω σημεία του οδικού δικτύου:

  • Στην Ιονία Οδό, από τον ανισόπεδο κόμβο του Αντιρρίου έως τον ανισόπεδο κόμβο της Άρτας.
  • Στη νέα εθνική οδό Αντιρρίου-Ιωαννίνων, από τον κόμβο του Αντιρρίου έως την γέφυρα Αλάμπεη και από την χιλιομετρική θέση 59+681 έως το 139ο χιλιόμετρο.
  • Στην εθνική οδό Αντιρρίου-Ιτέας, από τον κόμβο του Αντιρρίου έως την γέφυρα του Μόρνου.
  • Στην εθνική οδό Αμφιλοχίας – Λευκάδας, από την Αμφιλοχία έως το 53ο χιλιόμετρο.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.