Ρεύμα: Στο 1,9 δις το συνολικό πακέτο επιδότησης- Κερδισμένοι οι ενεργειακοί όμιλοι

Mε την ενεργειακή κρίση να έχει υποτροπιάσει, ωθώντας τις τιμές ρεύματος και φυσικού αερίου σε πρωτοφανή επίπεδα, η κυβέρνηση ενισχύει το πακέτο επιδότησης προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις για τον Σεπτέμβριο, που θα φτάσει το 1,9 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό θα  καλυφθεί από τον προϋπολογισμό , δηλαδή τους φόρους μας.

Η κυβέρνηση εμμένει στην αδιέξοδη, επιδοματική πολιτική η οποία όχι μόνο δεν επαρκεί για να καλύψει τις υπέρογκες αυξήσεις που ανακοίνωσαν οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας αλλά ουσιαστικά καταλήγει να επιδοτεί τους ενεργειακούς ομίλους.

Αναλυτικά για την επιδότηση του Σεπτεμβρίου για τους λογαριασμούς ρεύματος ανακοινώθηκαν τα εξής:

Η επιδότηση για τα νοικοκυριά θα φτάσει τα 639 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ για όσα είναι ενταγμένα στο κοινωνικό τιμολόγιο, θα ανέλθει στα 677 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Η κρατική παρέμβαση για το μήνα Σεπτέμβριο έχει οριζόντιο χαρακτήρα, καθώς αφορά όλες τις κατοικίες, όχι μόνο τις κύριες, δεν ισχύουν εισοδηματικά κριτήρια και περιλαμβάνει όλους τους πάροχους ενέργειας. Το συνολικό ποσό της επιδότησης, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ανέρχεται στα 748 εκατ. ευρώ και αφορά σε περίπου έξι εκατομμύρια οικιακές παροχές

Επιδότηση επιχειρήσεων: Για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με παροχή ισχύος μέχρι 35kVA και για όλα τα αρτοποιεία ανεξαρτήτως ισχύος παροχής η επιδότηση ορίζεται για τον Σεπτέμβριο στα 604 ευρώ/MWh απορροφώντας το 89% της αύξησης. Το μέτρο αυτό αφορά σε 1.250.000 επαγγελματικές παροχές επιχειρήσεων όπως εστιατόρια, εμπορικά καταστήματα, περίπτερα, ψιλικά, κομμωτήρια, γραφεία, αρτοποιία κλπ και υπολογίζεται στα 401 εκατ. ευρώ για τον Σεπτέμβριο.

Για όλες τις υπόλοιπες εμπορικές και βιομηχανικές παροχές με ισχύ > 35kVA η επιδότηση ανέρχεται στα 342 ευρώ/MWh.

Για το Αγροτικό Τιμολόγιο η επιδότηση προσδιορίζεται στα 639 ευρώ/MWh απορροφώντας το 90% της αύξησης.

Πάνω από 616 ευρώ η τιμή του ρεύματος!

Σε πρωτόγνωρα ύψη που προφανώς προκαλούν ίλιγγο και φυσικά ανησυχία σε κυβέρνηση και καταναλωτές, εκτοξεύεται σήμερα η χονδρική τιμή του ρεύματος στη χώρα μας. Στο Χρηματιστήριο Ενέργειας, η μέση τιμή του ρεύματος στην Ελλάδα, για τις 23 Αυγούστου, διαμορφώνεται στα 616,38 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ η μέγιστη είναι 794,95 ευρώ.

Πρόκειται για ιστορικό υψηλό που ξεπερνάει και μάλιστα κατά πολύ τη χθεσινή και εξίσου πολύ μεγάλη τιμή των 539,54 ευρώ, η οποία σε σχέση με προχθές κατέγραψε τεράστια άνοδο 42,84%.

Νέο χαράτσι στους λογαριασμούς ρεύματος

Όπως ανακοινώθηκε από τον Κ. Σκρέκα, από το Σεπτέμβρη θα αυξηθεί το χαράτσι των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) που πληρώνουμε στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, προκειμένου να δημιουργηθεί ένας μόνιμος μηχανισμός «αντιστάθμισης κινδύνου». Η εισφορά για τον νέο αυτό αποθεματικό λογαριασμό, ο οποίος θα ενταχθεί στους λογαριασμούς ΥΚΩ, θα φτάνει το  1 λεπτό ανά KWh για τους οικιακούς καταναλωτές.

Προκειμένου να χρυσώσει το χάπι, προανήγγειλε «εξορθολογισμό» των χρεώσεων ΥΚΩ, υποστηρίζοντας πως θα μειωθεί έως 70% η επιβάρυνση σε οικιακά τιμολόγια «που έχουν αυξημένη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, επειδή -για παράδειγμα- έχουν αντικαταστήσει το πετρέλαιο ή το φυσικό αέριο με ρεύμα, για τη θέρμανσή τους».

Οι ενεργειακές επιδοτήσεις αδειάζουν το καλάθι της ΔΕΘ με τις παροχές προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Η αναγκαία, λόγω των ιδιαιτέρων συνθηκών, τροφοδότηση με πρόσθετα κεφάλαια του ενεργειακού πακέτου, αδειάζει ταυτόχρονα το «καλάθι» των νέων μέτρων στήριξης που ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείου για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Η κυβέρνηση έριξε σήμερα στο τραπέζι ένα πακέτο 1,9 δισ.ευρώ, προκειμένου να αμβλύνει το μεγάλο ενεργειακό κόστος που θα κληθούν να πληρώσουν οι καταναλωτές το Σεπτέμβριο. Ένα σημαντικό μερίδιο-κομμάτι του εν λόγω πακέτου, περίπου 800 εκατ.ευρώ, προέρχεται από τον κρατικό προϋπολογισμό, από τα κονδύλια που είχαν υπολογιστεί για να χρησιμοποιηθούν για τις πρόσθετες παροχές.

Γίνεται αντιληπτό ότι η νέα έξαρση των ενεργειακών τιμών θα αδειάσει το κυβερνητικό καλάθι και δη αυτό της ΔΕΘ, όπου ο πρωθυπουργός σκοπεύει να παρουσιάσει το πακέτο των θετικών μέτρων.

Πληροφορίες: www.sofokleousin.gr, www.imerodromos, gr

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.