Πρωτοφανείς σκηνές με φοιτητές απέναντι από τα ΜΑΤ στο προαύλιο της ΑΣΟΕΕ

Σκηνικό έντασης και καταστολής το μεσημέρι της Δευτέρας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ). Φοιτητές διαμαρτυρόμενοι για την κατάργηση του ασύλου και το κλείσιμο της σχολής. ΜΑΤ εισέβαλαν στο ίδρυμα προκαλώντας τον τραυματισμό  πέντε ατόμων ενώ έπνιξαν στα χημικά τους φοιτητές.

Όλα ξεκίνησαν όταν μια ομάδα φοιτητών με αφετηρία την πλατεία Βικτωρίας πραγματοποίησε πορεία διαμαρτυρίας για την κατάργηση του πανεπιστημιακού άσυλου. Όταν έφτασαν στο χώρο της πρώην ΑΣΟΕΕ, έσπασαν το λουκέτο της σχολής και το λοκ άουτ της Συγκλήτου (από 11 έως 17 Νοεμβρίου), μπαίνοντας μέσα στον προαύλιο χώρο.

Η αστυνομία έσπευσε άμεσα μέσα στη σχολή, εγκλωβίζοντας τους περίπου 200 φοιτητές που βρίσκονταν εκεί, ενώ δε δίστασε σύμφωνα με τις μαρτυρίες να κάνει χρήση χημικών, κρότου λάμψης και αλόγιστης βίας προκαλώντας τραυματισμούς και αναπνευστικά προβλήματα σε κάποιους από τους συγκεντρωμένους.

Τουλάχιστον πέντε τραυματίες αναφέρθηκαν, εκ των οποίων ο ένας διακομίσθηκε σε νοσοκομείο. Σύμφωνα με όσα καταγγέλλουν φοιτητές η αστυνομία για ώρα δεν επέτρεπε την απομάκρυνση τραυματία με ασθενοφόρο, ο οποίος δέχτηκε πρώτες βοήθειες από τραυματιοφορέα του ΕΚΑΒ.

Πρωτοφανείς σκηνές εκτυλίχθηκαν με τους φοιτητές απέναντι από τα ΜΑΤ στο προαύλιο της σχολής. Οι φοιτητές  φώναξαν συνθήματα («Ψωμί, παιδεία, ελευθερία. Η Χούντα δεν τελείωσε το 73’») και ζήτησαν την άμεση αποχώρηση των δυνάμεων καταστολής. 

Τελικά, λίγο μετά τις δύο το μεσημέρι, τα ΜΑΤ εξήλθαν από τον προαύλιο χώρο του πανεπιστημίου ωστόσο παρέμειναν αρκετή ώρα απ’ έξω και οι τραυματισμένοι φοιτητές εντός του κτιρίου βρίσκονταν εγκλωβισμένοι. ΄Εξω από τη σχολή άνδρες των ΜΑΤ απωθούσαν τους συγκεντρωμένους φοιτητές με κλωτσιές.

Στην περιοχή έσπευσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΜέΡΑ25, ενώ έγιναν καλέσματα από φοιτητικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις

Λίγο πριν τις 15.00, οι  φοιτητές, αποχώρησαν από το Πανεπιστήμιο και με πορεία, μαζί με συναδέλφους τους που βρίσκονταν εκτός του  κτιρίου, έφθασαν στο Πολυτεχνείο καλώντας σε Συντονιστικό και πορεία (18.00 Προπύλαια) το απόγευμα.

Οι αρχές προχώρησαν σε τρεις προσαγωγές, εκ των οποίων τελικά η μία μετατράπηκε σε σύλληψη για αντίσταση κατά της αρχής και για απείθεια. Αντίθετα, οι άλλοι δύο προσαχθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι. 

Σύμφωνα με την ενημέρωση της Αστυνομίας που αναρτήθηκα στο ΑΠΕ, στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο διακομίστηκαν δύο αστυνομικοί που τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των επεισοδίων  στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών , ενώ έγιναν τρεις προσαγωγές.  Οπως αναφέρουν, στις 12:30, περίπου εκατό άτομα πλησίασαν στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο και αφού έσπασαν με κόφτη το λουκέτο της εξωτερικής εισόδου, επιχείρησαν να μπουν στον προαύλιο χώρο. Οι αστυνομικές δυνάμεις που επενέβησαν για να αποτρέψουν την είσοδο, δέχτηκαν επίθεση από τα άτομα, πολλά από τα οποία χρησιμοποίησαν καδρόνια και άλλα αντικείμενα. Σύμφωνα πάντα με την αστυνομία, για να αποκλιμακώσουν τις επιθέσεις οι αστυνομικοί, αναγκάστηκαν να κάνουν χρήση δακρυγόνων.

Μαζική πορεία των φοιτητών στο κέντρο της Αθήνας το απόγευμα

«Παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να επιβάλει σήμερα τις ορέξεις της μέσω των ΜΑΤ, ο μαχόμενος κόσμος των φοιτητικών συλλόγων, των εργατικών συλλογικοτήτων, της ανατρεπτικής αριστεράς και του κινήματος κατάφερε να εκδιώξει τις δυνάμεις καταστολής και μαζί με τους φοιτητές που βρίσκονταν στην ΑΣΟΕΕ να πραγματοποιήσει μαζικότατη πορεία στους δρόμους της Αθήνας», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση-κάλεσμα στην κινητοποίηση.

Παράλληλα επισημαίνεται ότι «ενόψει της 17ης Νοέμβρη, θα τους δείξουμε ότι όχι μόνο δεν τους φοβόμαστε, αλλά ότι μπορούμε να διώξουμε και αυτούς και τις πολιτικές τους. Η ΝΔ και οι υπουργοί της θα τα βρουν σκούρα. Όσο για τους βουλευτές τους ΣΥΡΙΖΑ που προσπάθησαν να καπηλευτούν τη σημερινή προσπάθεια των φοιτητών, να ξέρουν ότι δεν πρόκειται το φοιτητικό κίνημα να δεχτεί οποιονδήποτε έχει εφαρμόσει αντιλαϊκές πολιτικές και έχει σηκώσει χέρι στο παρελθόν πάνω του!»

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.