Προσφυγή ΣΕΒ στο ΣτΕ για κατάργηση των τριετιών

Βόμβα στα θεμέλια του κατώτατου μισθού και των απολαβών εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα αποτελεί η προσφυγή του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ)  για καταργηση του νόμου Αχτσόγλου  για  επαναχορήγηση των τριετιών  που είχαν παγώσει  από το 2012.

Θυμίζουμε ότι στην εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας προβλέπεται, ο καθορισμός του κατώτατου μισθού με βάση τις τριετίες, ως εξής: Για τους έχοντες 0-3 έτη προϋπηρεσίας, 650 ευρώ, για τους έχοντες 3-6 έτη προϋπηρεσίας 715 ευρώ, για τους έχοντες 6 – 9 έτη προϋπηρεσίας, 780 ευρώ και για τους έχοντες άνω των 9 ετών προϋπηρεσία, στα 845 ευρώ.

Ο ΣΕΒ τονίζει ότι η σχετική εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας είναι άκυρη καθώς, ανάμεσα σε άλλα, δεν είχε δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ). Η υπόθεση αναμένεται να εκδικαστεί στις 8 Οκτωβρίου

Ο ΣΕΒ ουσιαστικά ζητά την επαναφορά των μνημονιακών νόμων της περιόδου 2012 – 2013 (Ν. 4093/2012 & Ν.4172/2013 και ειδικότερα τη διάταξη όπου ο κατώτατος μισθός ορίζεται ως «μοναδιαία αξία (ποσό) αναφοράς». Με άλλα λόγια, ο κατώτατος μισθός να είναι ένα μοναδικό ποσό χωρίς αυξήσεις τριετιών προϋπηρεσίας.

Ο ΣΕΒ αμφισβητεί ταυτόχρονα και την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 650 ευρώ από 586 ευρώ που είχε καθηλωθεί από το 2012.

Παράλληλα, υπογραμμίζουν ότι η απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης, ελήφθη χωρίς να έχει προηγηθεί η απαραίτητη διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους. Σημειώνεται ότι στην εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας προβλέπεται ο καθορισμός του κατώτατου μισθού με βάση τις τριετίες, ως εξής: Για τους έχοντες 0-3 έτη προϋπηρεσίας, 650 ευρώ, για τους έχοντες 3-6 έτη προϋπηρεσίας 715 ευρώ, για τους έχοντες 6 – 9 έτη προϋπηρεσίας, 780 ευρώ και για τους έχοντες άνω των 9 ετών προϋπηρεσία, στα 845 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΣΕΒ και επτά περιφερειακοί βιομηχανικοί σύνδεσμοι είχαν αντιδράσει έντονα και τον Φεβρουάριο  μέσω ανακοίνωσης που ανέφερε ότι «με την εγκύκλιο που δημοσίευσε το υπουργείο Εργασίας στις 18/2/2019, ενώ εμφανίζεται να διευκρινίζει ή να ερμηνεύει νομοθετικές διατάξεις, στην ουσία τις ανατρέπει, αναβιώνοντας προσαυξήσεις σε εργαζόμενους και εργατοτεχνίτες που έχουν καταργηθεί δια νόμου».

Οι ανησυχίες  των εργαζομένων είναι εύλογες, αν αναλογιστεί κάποιος ότι η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας Γιάννης Βρούτσης , οι νομικές υπηρεσίες του οποίου θα πρέπει να αντιμετωπίσουν την προσφυγή του ΣΕΒ,  ήταν  μέχρι πρόσφατα  Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου Βιομηχάνων.

Με τις απόψεις του ΣΕΒ ταυτίζεται και η νέα υφυπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου, η οποία λίγες μέρες πριν από τις εκλογές, σε συνέντευξή της στον Σκάι, εκθείαζε τις μειώσεις μισθών του 2012, επισημαίνοντας πόσο αυτές βοήθησαν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.

Ήδη, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αθήνας (ΕΚΑ), Γ. Μυλωνάς δήλωσε ότι το ΕΚΑ θα παρέμβει υπέρ των τριετιών στην εκδίκαση της υπόθεσης. «Οι τριετίες των εργαζομένων δεν είναι παραχώρηση, είναι αναφαίρετο δικαίωμα», τονίζει ο κ. Μυλωνάς ενώ αναμένονται αντιδράσεις και από άλλα συνδικάτα και Εργατικά Κέντρα.

Αχτσιόγλου: Ο ΣΕΒ καθορίζει την ατζέντα της κυβέρνησης

«Όταν βλέπω να τοποθετείται ο πρώην γενικός διευθυντής του ΣΕΒ σε κορυφαία θέση δίπλα στον πρωθυπουργό, συντονιστής του κυβερνητικού έργου, αυτό δημιουργεί και νέα δεδομένα αναφορικά με την ατζέντα η οποία πιθανόν θα υπηρετηθεί από τη νέα κυβέρνηση», επισήμανε η απερχόμενη υπουργός στο Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, νυν βουλευτής Επικρατείας, Έφη Αχτσιόγλου, μιλώντας στην ΕΡΤ1.

Είπε ότι ασκείται από τον ΣΕΒ μία προσφυγή εις βάρος δικής της εγκυκλίου για τις τριετίες και ότι «προσπαθεί να χτυπήσει μία ρύθμιση η οποία έδινε μισθολογικές αυξήσεις στον ιδιωτικό τομέα». Έθεσε δε το ερώτημα, τι στάση θα κρατήσει η νέα κυβέρνηση στο ζήτημα αυτό που αφορά τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα και σχολίασε ότι «είναι κακός συμβολισμός, ότι τη στιγμή που αναλαμβάνει σε μία κορυφαία θέση δίπλα στον πρωθυπουργό ένας πρώην γενικός διευθυντής του ΣΕΒ, από τον ΣΕΒ εκδηλώνεται η στάση αυτή εναντίον των αυξήσεων στον ιδιωτικό τομέα».

Η πρώην υπουργός Εργασίας ανέφερε ότι «ο ΣΕΒ στα εργασιακά έχει μία πάρα πολύ σαφή ιδεολογική θέση, η οποία λέει ότι δεν μπορούμε να έχουμε ανάπτυξη στη χώρα αν δεν μειώνουμε το εργατικό κόστος και αυτό σημαίνει μείωση μισθών και συρρίκνωση εργασιακών δικαιωμάτων»

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.