Πολυνομοσχέδιο για την παιδεία: Καταργούνται 50 ειδικότητες στα ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ- Σε κινητικότητα 2.500 καθηγητές

Ψηφίστηκε, με τις ψήφους ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής το πολυνομοσχέδιο για την παιδεία το οποίο  αναφορικά με την   τεχνική εκπαίδευση καταργεί 50 ειδικότητες  με αποτέλεσμα  περίπου 2.500 καθηγητές στα ΕΠΑΛ και τις ΕΠΑΣ  να μπαίνουν στην κινητικότητα.  Σε κινητοποιήσεις καλούν οι καθηγητές της τεχνικής εκπαίδευσης.

Από τις  2.500 οργανικών θέσεων της τεχνικής εκπαίδευσης των τμημάτων που καταργούνται ,  οι 2.000 θα τεθούν σε διαθεσιμότητα και οι υπόλοιποι θα μεταταχθούν σε διοικητικές θέσεις χωρίς κανενός είδους αξιολόγηση. Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης ανακοίνωσε ότι ήδη ζήτησε από το Υπουργείο Παιδείας να μετακινηθούν στο υπουργείο Υγείας όλοι οι καθηγητές που έχουν ειδικότητα υγείας με πτυχία.

Ειδικότερα, βάσει του σχεδιασμού, οι εκπαιδευτικοί που τίθενται σε διαθεσιμότητα προέρχονται από την Επαγγελματική & Τεχνική Εκπαίδευση και συγκεκριμένα από την κατάργηση του τομέα Υγείας & Πρόνοιας και των Ειδικοτήτων Αισθητικής, Κομμωτικής και Γραφικών Τεχνών στα ΕΠΑΛ και στις ΕΠΑΣ.

Οι εκπαιδευτικοί που μπαίνουν σε διαθεσιμότητα ανήκουν στους υπαλλήλους του στενού δημοσίου τομέα και είναι από τις ελάχιστες κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων, που διορίζονται με μεθόδους απόλυτα διαφανείς, αξιοκρατικές και νομιμότατε

Υπεραμυνόμενος των αποφάσεων του υπουργείου, ο υπουργός Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος υποστήριξε ότι δεν καταργούνται οι ειδικότητες από τη δευτεροβάθμια τεχνική εκπαίδευση, αλλά ουσιαστικά εντάσσονται στα Δημόσια ΙΕΚ και στις σχολές του ΟΑΕΔ. «Σπρώχνουμε την ειδικότητα σε ένα διαρκώς ανώτερο πλαίσιο», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Σύμφωνα με τον Κ. Αρβανιτόπουλο υπάρχουν 120 ειδικότητες. «Αναρωτηθήκατε πώς δημιουργήθηκαν; Ποιος τις εισήγαγε και για πιο λόγο;», είπε και ανέφερε ως παράδειγμα τα επαγγέλματα υγείας. Σε αυτά το 20% επιλέγει τα ΕΠΑΛ και το 50% τα ΙΕΚ, όμως η ανεργία των αποφοίτων των ΕΠΑΛ είναι 30%, ενώ των αποφοίτων ΙΕΚ 18%. Επίσης ο Υπουργός είπε ότι επίσης έχουμε νοσηλευτές από ΕΠΑΛ, ΤΕΙ, ΙΕΚ, ΑΕΙ που σημαίνει «στρέβλωση της αγοράς», αλλά και «το πάρτι των εργοδοτών».

Ο Κ. Αρβανιτόπουλος αναφέρθηκε σε ορισμένες ειδικότητες της τεχνικής εκπαίδευσης (κομμωτική, υδραυλική, αισθητική, γραφικές τέχνες, αργυροχρυσοχοϊα κ.ά.) και αναρωτήθηκε: «Γιατί πρέπει να αποτελεί αντικείμενο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης; Αυτά αποτελούν αντικείμενο κατάρτισης σε όλο τον κόσμο».

Διαβεβαίωσε ακόμη ότι θα υπάρξουν ωρομίσθιοι καθηγητές, ενώ υπενθύμισε ότι το Υπουργείο Παιδείας έκανε αξιολόγηση δομών και διαδικασιών και τώρα «προχωρήσαμε σε προτάσεις αναβάθμισης της τεχνικής εκπαίδευσης».

Διάβημα εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Επαγγελματικής εκπαίδευσης

Οι προς κατάργηση ειδικότητες αποτελούν έναν πυρήνα έλξης στη Δημόσια Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση, για μία μεγάλη ομάδα μαθητών, χωρίς καμία απολύτως οικονομική επιβάρυνση. Η ξεκάθαρη πρόθεση του πολυνομοσχεδίου είναι να μετατρέψει την εκπαίδευση σε εμπορεύσιμο είδος για λίγους και να καταδικάσει την πληθώρα των οικονομικά ασθενέστερων στην κατηγορία του ανειδίκευτου εργατικού δυναμικού, επιδιώκοντας, παράλληλα, να απαλλάξει εν μέρει τους κυβερνώντες από τις δαπάνες της Δημόσιας Παιδείας.

Το σύνολο των προς κατάργηση ειδικοτήτων, ανάμεσα στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και ολόκληροι τομείς, όπως Υγείας και Πρόνοιας και Γραφικών Τεχνών, θα παρέχεται στο εξής από άλλες δομές. Η Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση, σε ό,τι αφορά, προς το παρόν τουλάχιστον τις ειδικότητες προς κατάργηση,  εκχωρείται με τρόπο απροκάλυπτο στα ιδιωτικά κέντρα σπουδών, που ήδη άρχισαν να τρίβουν τα χέρια τους από ικανοποίηση και να εγκαινιάζουν, με τις ευχές του Υπουργού Παιδείας, καινούρια συγκροτήματα.

Οι σπουδές στα ΙΕΚ διαφέρουν σε αρκετά σημεία από αυτές στη Δημόσια Δευτεροβάθμια Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση. Στα ΙΕΚ δεν παρέχονται βιβλία και απαιτούνται δίδακτρα. Επιπλέον, ενώ στη Δημόσια Δευτεροβάθμια Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση παρέχεται πτυχίο κατόπιν απολυτηρίων εξετάσεων στο πέρας της φοίτησης, τα ΙΕΚ δεν παρέχουν πτυχίο, παρά μόνο μία βεβαίωση επαγγελματικής κατάρτισης.  Οι σπουδαστές των ΙΕΚ καλούνται να συμμετέχουν σε εξετάσεις πιστοποίησης, με καταβολή εξέταστρων και πολλαπλά επί αποτυχίας, για να τους αποδοθεί τελικά το δίπλωμα της ειδικότητας από το Υπουργείο Παιδείας. Το ίδιο Υπουργείο, που απολύει τώρα, με το παρόν νομοσχέδιο, τους μόνιμους εκπαιδευτικούς του, διατείνεται ότι οι εν λόγω ειδικότητες δεν είναι δημοφιλείς, ούτε είναι χρήσιμες ή ότι, αν τελικά είναι, μπορούν να παρέχονται σε ιδιωτικό επίπεδο. Το Υπουργείο δεν υπολογίζει ότι πρώτος ο ιδιωτικός τομέας θα καταργούσε τις συγκεκριμένες ειδικότητες από τις σχολές του, αν αυτές δεν ήταν δημοφιλείς και δεν παρείχαν εργασιακή διέξοδο στους αποφοίτους τους, εκτός αν θεωρεί ότι οι ιδιώτες δεν λειτουργούν με βάση το κέρδος.

Επί πλέον, οι εναπομείνασες ειδικότητες στη Δημόσια Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση δε βρίσκονται ανάμεσα στις πρώτες προτιμήσεις των γυναικών. Το νομοσχέδιο μη λαμβάνοντας καθόλου υπόψη αυτήν την παράμετρο, περιορίζει το εύρος επιλογής αντικειμένου σπουδών από το γυναικείο πληθυσμό και, εμμέσως πλην σαφώς, αποκλείει από τη Δημόσια Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση ένα μεγάλο μέρος αυτού. Με αυτόν τον τρόπο, έρχεται σε σύγκρουση με όσα πρεσβεύουν η ελληνική πολιτεία, η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο ΟΗΕ στα θέματα ισότητας των φύλων.

Μέγιστη δε αγανάκτηση προκαλεί η ειρωνική ανάρτηση των πινάκων των καθηγητών που οδηγούνται σε απόλυση, με τα προσωπικά στοιχεία τους σε κοινή πρόσβαση, από την Παρασκευή 12/07/2013, προκαταλαμβάνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την απόφαση του Ελληνικού Κοινοβουλίου, πριν καν ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο.

Καλούμε τα ΜΜΕ να στηρίξουν τις όποιες προσπάθειες διεκδίκησης των δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών της Δημόσιας Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, με την παρουσία τους στις κατά τόπους κινητοποιήσεις, με προεξάρχουσες:

  • Τη Δευτέρα το πρωί, στο Υπουργείο Παιδείας, στις 11:00.
  • Το συλλαλητήριο τη Δευτέρα 15/07/2013, στο Σύνταγμα στις 19:30, με συναυλία και ολονυκτία.
  • Το συλλαλητήριο την Τρίτη 16/07/2013 στην Πλατεία Κλαυθμώνος, στις 11:30 το πρωί και το βράδυ στις 20:00 στο Σύνταγμα, με συναυλία και ολονυκτία.
  • Το πανελλαδικό συλλαλητήριο την Τετάρτη 17/07/2013, στ Σύνταγμα στις 19:00

Ευχαριστούμε εκ των προτέρων.

Οι κάτωθι υπογεγραμμένοι:

1. Αξιωτάκης Απόστολος – Ιατροί, Οδοντίατροι, Φαρμακοποιοί, Νοσηλευτές ΑΕΙ – Πανελλήνιος Σύλλογος Πανεπιστημιακών Εκπαιδευτικών Υγείας Δημόσιας Δευτεροβάθμιας Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης

2. Κοτινοπούλου Χάιδω – Πρόεδρος Πανελληνίου Συλλόγου Εκπαιδευτικών Φυσικοθεραπευτών Δημόσιας Δευτεροβάθμιας Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης.

3. Νικολινάκου Σταυρούλα, Κουκουμπέτη Ευαγγελία – Σύλλογος Πτυχιούχων Εκπαιδευτικών Τομέα Γραφικών Τεχνών Δημόσιας Δευτεροβάθμιας Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης

4. Κλήμης Ευάγγελος – Πρόεδρος Πανελληνίου Συλλόγου Εκπαιδευτικών Νοσηλευτών ΤΕΙ Δημόσιας Δευτεροβάθμιας Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης

5. Χάλκου Ειρήνη – Αντιπρόεδρος Πανελληνίου Συνδέσμου Βρεφονηπιαγωγών ΤΕΙ, Πρόεδρος Τομέα Εκπαιδευτικών Δημόσιας Δευτεροβάθμιας Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης

6. Κοσμά Παναγιώτα – Πρόεδρος Πανελληνίου Συλλόγου Εκπαιδευτικών Κομμωτικής Δημόσιας Δευτεροβάθμιας Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης

7. Κυπριανίδου Αγγελική – Πρόεδρος Συλλόγου Αισθητικών Αποφοίτων ΤΕΙ Εκπαιδευτικών Ελλάδας στη Δημόσια Δευτεροβάθμια Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση.

8. Στεφανίδου Δέσποινα – Πρόεδρος ΣΕΤΕ στη Δημόσια Δευτεροβάθμια Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση

και σύσσωμοι οι εκπαιδευτικοί όλων των υπό κατάργηση ειδικοτήτων.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.