ΠΝΠ 20ης Μαρτίου: Μείωση μισθών κατά 50% και «ευελιξία» στο ωράριο εργασίας για 6 μήνες

Τη δυνατότητα στους εργοδότες να απασχολούν με καθεστώς εκ περιτροπής εργασίας, με μεγάλη «ευελιξία» στο ωράριο εργασίας τους εργαζομένους καθώς και να προχωρούν σε μείωση κατά 50% των μισθών και μάλιστα για διάστημα έξι μηνών(!), δίνει η κυβέρνηση με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Η ρύθμιση που στηρίζει  τα συμφέροντα των επιχειρηματιών και βάζει στη «λαιμητόμο» δικαιώματα χιλιάδων εργαζόμενων έγινε νόμος του κράτους στο όνομα της προστασίας της κοινωνίας και των επιχειρήσεων που επλήγησαν από την επιδημία του κορονοϊού.

Συγκεκριμένα, στο άρθρο 9 της ΠΝΠ αναφέρεται:

α) Κάθε εργαζόμενος μπορεί να απασχολείται κατ’ ελάχιστο δύο (2) εβδομάδες με περίοδο αναφοράς τον μήνα, συνεχόμενα ή διακεκομμένα,

β) Ο ανωτέρω τρόπος οργάνωσης της εργασίας γίνεται ανά εβδομάδα και εντάσσεται σε αυτόν τουλάχιστον το 50% του προσωπικού της επιχείρησης,

γ) Εργοδότης που θα εφαρμόσει αυτόν τον τρόπο οργάνωσης της εργασίας υποχρεούται να διατηρήσει τον ίδιο αριθμό εργαζομένων που απασχολούνταν κατά την έναρξη εφαρμογής του.

Αυτό σημαίνει ότι στο πλαίσιο των «προσωρινών» μέτρων στην αγορά εργασίας, και πάντα με πρόσχημα την αντιμετώπιση και τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού,  δίνεται η δυνατότητα στους εργοδότες για τους επόμενους 6 μήνες να απασχολούν τους εργαζομένους τους κατά το ήμισυ με αντίστοιχη μείωση των αποδοχών κατά 50%. Οι εργοδότες  θα μπορούν μάλιστα να απασχολούν κάθε εργαζόμενο είτε  δύο συνεχόμενες εβδομάδες είτε μια εβδομάδα με μια εβδομάδα αργίας εναλλάξ.

Eλεύθερες οι απολύσεις από τις 20 Μαΐου

H ρήτρα μη-απόλυσης  της ΠΝΠ ισχύει μόνον για τον μήνα που διανύουμε. Ελεύθερες θα είναι οι απολύσεις και οι αντικαταστάσεις των εργαζομένων- οι οποίες προβλέπονται μαζικές-  ένα μήνα μετά το ειδικό καθεστώς λειτουργίας των επιχειρήσεων, σύμφωνα με το πλαίσιο που ορίζει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και αποσαφηνίζουν οι  εργατολόγοι.

 Αναλυτικότερα, η ΠΝΠ προβλέπει ότι οι επιχειρήσεις – εργοδότες, που τελούν σε αναστολή της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας, κατόπιν εντολής δημόσιας αρχής, και για όσο χρονικό διάστημα διαρκούν τα μέτρα αντιμετώπισης του κορωνοϊού COVID-19, υποχρεούνται να μην προβούν σε μειώσεις προσωπικού με καταγγελία των συμβάσεων εργασίας. Σε περίπτωση πραγματοποίησής τους, οι καταγγελίες αυτές είναι άκυρες. Ως ημερομηνία έναρξης ισχύος του παρόντος ορίζεται η 18η Μαρτίου 2020.Όσες απολύσεις έγιναν μέχρι τις 17 Μαρτίου είναι έγκυρες και οι εργοδότες συμμετέχουν στις ευεργετικές διατάξεις της ΠΝΠ.

Η αναστολή των συμβάσεων εργασίας μπορεί να εφαρμοστεί μέχρι ένα (1) μήνα από τη δημοσίευση της παρούσας (δημοσιεύτηκε 20 Μαρτίου), με δυνατότητα παράτασης με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, λαμβάνοντας υπόψη την πορεία εξέλιξης του φαινομένου. Δηλαδή, οι εργοδότες μπορούν να αναστείλουν τις συμβάσεις εργασίας μέχρι τις 20 Απριλίου. Οι επιχειρήσεις-εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που κάνουν χρήση της ανωτέρω ρύθμισης υποχρεούνται μετά τη λήξη του χρόνου της αναστολής των συμβάσεων εργασίας του προσωπικού τους, να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας για χρονικό διάστημα ίσο με εκείνο της αναστολής, δηλαδή μέχρι τις 20 Μαΐου.

Κατ΄ αρχήν ο εργοδότης έχει την ευχέρεια να μην προσλάβει τον ίδιο εργαζόμενο μετά τη λήξη της αναστολής εργασίας, αλλά, άλλον στη θέση του, απλά να έχει τον ίδιο αριθμό εργαζομένων που είχε και πριν, ενώ, ένα μήνα αργότερα, είναι ελεύθερος να απολύσει όσους θέλει!

Πληροφορίες: ΑΠΕ- www.imerodromos.gr, www.sofokleousin.gr

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.