Πέθανε ο σκηνοθέτης Αντώνης Παπαδόπουλος, καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Δράμας

«Έφυγε» από τη ζωή, σε ηλικία 64 ετών, την Πέμπτη 26 Μαρτίου, ο σκηνοθέτης και καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, Αντώνης Παπαδόπουλος, μετά από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο, αφήνοντας ορφανό έναν θεσμό που αποτέλεσε για τον ίδιο έργο ζωής.

O Αντώνης Παπαδόπουλος  πριν δυο χρόνια ήρθε στη Λαμία  ως επικεφαλής του Κινηματογραφικό Εργαστήρι του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Ρούμελης.  Δούλεψε  με επιμονή και πάθος,   με όραμα να  δημιουργήσει και στην πόλη μας   ένα ζωντανό  κύτταρο κινηματογραφικών σπουδών.   Δυστυχώς, η  ξαφνική αρρώστια του, ανέτρεψε τα σχέδιά του,  εμπόδισε ένα ελπιδοφόρο ξεκίνημα. Ο σπόρος όμως που φύτεψε  έμεινε….

«Σε όλους εμάς , που είχαμε την τύχη να είναι δάσκαλος μας στο κινηματογραφικό εργαστήρι , άνοιξε τις πόρτες σε ένα άλλο κόσμο, σε έναν άλλο τρόπο σκέψης , σε μια άλλη ματιά , σε έναν άλλο τρόπο να βιώνουμε ότι μας συμβαίνει. Δεν ξέρω αν το ευχαριστώ μπορεί να φτάσει εκεί που ίσως δεν χρειάζεται ήχος για να ακουστεί» γράφουν  οι μαθητές  του στο αποχαιρετιστήριο μήνυμά τους.

 Η κηδεία του Αντώνη Παπαδόπουλου  θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα 30 Μαρτίου, στις 12.30, στο Κοιμητήριο Παπάγου

Γεννημένος το 1956 στην Αθήνα, ο Αντώνη Παπαδόπουλος σπούδασε σκηνοθεσία κινηματογράφου στην Ακαδημία του Κιέβου. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του, μάλιστα, σκηνοθέτησε θεατρικές παραστάσεις, στις οποίες συμμετείχε και ως ηθοποιός, ενώ έκανε, παράλληλα, έξι ταινίες μικρού μήκους.

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, δίδαξε στη σχολή κινηματογράφου Χατζίκου. Στενή υπήρξε και η συνεργασία του με τη δημόσια τηλεόραση, για την οποία γύρισε αρκετά ντοκιμαντέρ.

Από το 1985 συμμετείχε ενεργά στην πρωτοβουλία υποστήριξης του Φεστιβάλ Δράμας ως κύριου φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους στην Ελλάδα, το οποίο κατάφερε να καθιερώσει ως σημαντικό κινηματογραφικό θεσμό και μάλιστα με διεθνή αναγνώριση. Ανέλαβε την καλλιτεχνική του διεύθυνση το 1999 και παρέμεινε στο τιμόνι του μέχρι το τέλος της ζωής του.

Από το 2003 ήταν μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου, ενώ διετέλεσε επίσης μέλος της κριτικής επιτροπής των Κρατικών Βραβείων Ποιότητας Κινηματογράφου του υπουργείου Πολιτισμού από το 1999 έως το 2009 και από το 2005 έως το 2006 συνεργάστηκε με το ΥΠΠΟΑ ως Ειδικός Σύμβουλος Κινηματογραφίας.

Στις 14 Ιανουαρίου, η Εταιρεία Ελλήνων σκηνοθετών βράβευσε τον Αντώνη Παπαδόπουλο για τη σημαντική προσφορά του στον κινηματογράφο και στον χώρο του πολιτισμού.

Το Φεστιβάλ Δράμας αποχαιρετά τον  καλλιτεχνικό Διευθυντή του Αντώνη Παπαδόπουλο

«Χθες βράδυ, το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας έχασε τον καλλιτεχνικό διευθυντή του και η ταινία μικρού μήκους τον μεγάλο υποστηρικτή της» αναφέρει, μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του, το Φεστιβάλ Δράμας και προσθέτει:

«Ο Αντώνης Παπαδόπουλος παρέλαβε ένα περιφερειακό Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους και το έκανε θεσμό, γνωστό και σεβαστό στις πέντε ηπείρους, μετέτρεψε την Δράμα σε μια κινηματογραφούπολη που κάθε Σεπτέμβριο σφύζει από ζωή, κι έδωσε βήμα σε χιλιάδες νέους δημιουργούς, που σε πείσμα των δυσκολιών, συνεχίζουν να συρρέουν στην πόλη της Δράμας με τη χειμαρρώδη ενέργειά τους, εγγράφοντας υποθήκες για το μέλλον.

Κάθε χρόνο, τους υποδεχόταν με θέρμη, με το γνωστό του ζεστό χαμόγελο και τη μεγάλη του αγκαλιά. Αξιοπρεπής και έντιμος, θεωρούσε με πάθος την ταινία μικρού μήκους αυτόνομο καλλιτεχνικό είδος, όπως ακριβώς και το διήγημα, και καμάρωνε τα παιδιά των οποίων η καριέρα, στην πορεία εκτοξεύτηκε.

Σεμνά και αθόρυβα, παρέμεινε ο φύλακας άγγελος των «μικρομηκάδων», διακρίνοντας τη δυναμική και το επίπεδο της μικρού μήκους ταινίας, και υπογραμμίζοντας το συνεργατικό πνεύμα παραγωγής της στα χρόνια της κρίσης, πολύ πριν το ελληνικό σινεμά γίνει της μόδας στο εξωτερικό. Βαθιά καλλιεργημένος και λάτρης της κλασικής μουσικής, πίστευε με πάθος πως η λογοτεχνία μπορεί να αποτελέσει «αιμοδότη» του κινηματογράφου – γι’ αυτό και εισήγαγε τα «Αίθρια Λογοτεχνικά Μεσημέρια» στο Φεστιβάλ, ενώ άπλωσε τη δράση της διοργάνωσης σ’ ολόκληρο τον χρόνο μέσω του επιτυχημένου προγράμματος «Το Φεστιβάλ Δράμας Ταξιδεύει», που έφτασε σε όλον τον κόσμο.

Η κατάσταση της υγείας του δεν του επέτρεψε να ολοκληρώσει τη νέα ταινία μυθοπλασίας του «Άγουρα πορτοκάλια». Δυστυχώς δεν πρόλαβε να ζήσει την μετεγκατάσταση του Φεστιβάλ στην Καπναποθήκη της Οδού Περδίκα, αίτημα και όραμά του ετών, ούτε να δει την υλοποίηση του οράματός του για λειτουργία Τμήματος Κινηματογραφικών Σπουδών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου στην αγαπημένη του Δράμα -κι ας πάλεψε με όλες του τις δυνάμεις και για τα δύο.

Υπήρξε άλλωστε ψυχωμένος μαχητής και στην μεγάλη περιπέτεια υγείας του.

Το Φεστιβάλ και η πόλη της Δράμας εκφράζουν την συμπαράστασή τους στην σύζυγό του Κάλλη και στην κόρη του Ιωάννα, που έδωσαν μαζί του τον μεγάλο αγώνα.

Ως ελάχιστο φόρο τιμής ο Οργανισμός προτίθεται να ονομάσει την αίθουσα τελετών και εκδηλώσεων του Δημοτικού Ωδείου Δράμας «Αίθουσα Αντώνης Παπαδόπουλος»».

Ο αποχαιρετισμός της Δημοκρατικής Ενότητας  Σκηνοθετών

 «Η Δημοκρατική Ενότητα Σκηνοθετών αποχαιρετά με θλίψη τον συνάδελφο μας και καλλιτεχνικό διευθυντή του φεστιβάλ Δράμας Αντώνη Παπαδόπουλο που έφυγε από τη ζωή τόσο άδικα.

Ο πολύτιμος συνάδελφος μας έδωσε μάχη όλο αυτό το τελευταίο διάστημα για την υγεία του, με αισιοδοξία και χαμόγελο, χωρίς να λείψει στιγμή από το Φεστιβάλ Δράμας κι από το πλευρό των μικρομηκάδων συναδέλφων μας.

Ακούραστος εργάτης και τιμονιέρης του φεστιβάλ Δράμας έδωσε όλες του τις δυνάμεις για την καθιέρωση , την ενίσχυση και τη διάδοση της ταινίας μικρού μήκους για περισσότερα από 20 χρόνια. Συνέβαλλε αποφασιστικά στην καθιέρωση του Φεστιβάλ Δράμας και στήριξε τα όνειρα και τη δουλειά δεκάδων συναδέλφων.

Ο Αντώνης Παπαδόπουλος γεννήθηκε το 1956 στην Αθήνα. Σπούδασε στο τμήμα Σκηνοθεσίας Κινηματογράφου της Ακαδημίας του Κιέβου απ’ όπου αποφοίτησε το 1984 . Παράλληλα με τις σπουδές του σκηνοθέτησε για το θέατρο και έκανε έξι μικρού μήκους ταινίες. Γυρνώντας στην Ελλάδα δίδαξε στη σχολή κινηματογράφου Χατζίκου. Το 1986 συνεργάστηκε με την κρατική τηλεόραση σκηνοθετώντας πολλά ντοκιμαντέρ.

Από το 1985 συμμετείχε στο Φεστιβάλ Δράμας και το στήριξε ενεργά μέχρι και σήμερα και ως δημιουργός αλλά και ως Καλλιτεχνικός διευθυντής του από το 1999.

Από το 2003 ήταν μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου και από το 2004 έως το 2007 εργάστηκε ως διδάσκων καθηγητής, στην Σκηνοθεσία Κινηματογράφου, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Με την τεράστια εμπειρία του συμμετείχε σε πολλές Κριτικές Επιτροπές των Κινηματογραφικών θεσμών αλλά και ως μέλος στην κριτική επιτροπή των Κρατικών Βραβείων Ποιότητας Κινηματογράφου του Υπουργείου Πολιτισμού από το 1999 έως το 2009. Τον περασμένο Ιανουάριο βραβεύτηκε από την Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών την προσφορά του στον πολιτισμό και στον χώρο του κινηματογράφου.

Τον τελευταίο καιρό, παρ’ όλες τις αντιξοότητες , δούλευε τη μεγάλου μήκους ταινία του «Άγουρα Πορτοκάλια» βασισμένη στο μυθιστόρημα «10 ατελείωτες ώρες» του Δημήτρη Ραβάνη-Ρεντή.

Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια μας στην οικογένεια και τους συνεργάτες του. Ο Αντώνης Παπαδόπουλος θα είναι πάντα αναπόσπαστο κομμάτι της καρδιάς μας της κινηματογραφικής οικογένειας και της ταινίας μικρού μήκους».

Διαβάστε ακόμη

Έφυγε από τη ζωή ο μοντέρ Γιάννης Τσιολάκης – Καλό σου ταξίδι δάσκαλε!

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

No Comments Yet.

Leave a comment