Οργή για την αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου- Αναμένεται έφεση του Εισαγγελέα κατά της απόφασης

Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει το βούλευμα του δικαστικού συμβουλίου Πλημμελειοδικών Λαμίας, με το οποίο αποφυλακίζεται με περιοριστικούς όρους ο καταδικασμένος για διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης Χ.Α. Νίκος Μιχαλολιάκος.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται καθώς ο Νίκος Μιχαλολιάκος έχει συμπληρώσει τα 3/5 της ποινής των 13 ετών που του επιβλήθηκε από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας. Τέσσερα χρόνια μετά τη τεράστια νίκη του αντιφασιστικού κινήματος και την καταδίκη της νεοναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης, η απόφαση των δικαστικών σόκαρε την ελληνική κοινωνία.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο εισαγγελέας Εφετών Λαμίας αναμένεται να ασκήσει έφεση στο βούλευμα. Ο εισαγγελέας Λαμίας στην έφεση του θα αναφέρει ότι ο Ν. Μιχαλολιάκος δεν πληροί τις ουσιαστικές προϋποθέσεις για αποφυλάκιση, καθώς δεν έχει επίδειξη μεταμέλεια και ηθική βελτίωση για τα αδικήματα για τα οποία καταδικάστηκε.

Αρχικά, ο εισαγγελέας είχε προτείνει τη διατήρηση της κράτησής του, αποδεχόμενος ότι τυπικά μόνο πληρούνται οι προϋποθέσεις του νόμου για να αποφυλακιστεί. Τόνιζε ότι ο κρατούμενος δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αποφυλακιστεί, καθώς δε συντρέχουν στο πρόσωπο του οι ουσιαστικές προϋποθέσεις του νόμου.

Όμως, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Λαμίας έκανε δεκτή την αίτηση αποφυλάκισης και άνοιξε με βούλευμα του (121/2024) την πόρτα της εξόδου για τον επικεφαλής της εγκληματικής οργάνωσης.

Το συμβούλιο της Λαμίας έλαβε υπόψη του τα εξής δεδομένα:

Ο Νίκος Μιχαλολιάκος καταδικάστηκε σε κάθειρξη 13 ετών, στις 22 Οκτωβρίου 2020. Η προσωρινή του κράτηση για την υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης ξεκίνησε στις 28 Σεπτεμβρίου 2013, λίγες ημέρες μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, και έληξε με άρση της προφυλάκισης στις 20 Μαρτίου 2015, έχοντας συμπληρώσει 18 μήνες.

Η πραγματική έκτιση της ποινής συμπληρώνεται στις 30 Απριλίου 2032. Το 1/3 της ποινής συμπληρώθηκε στις 30 Αυγούστου 2023. Το Δικαστικό Συμβούλιο υπολόγισε πως ο Μιχαλολιάκος, που έχει πολύμηνη νοσηλεία, μέχρι τη σύνταξη του βουλεύματος έχει πραγματική έκτιση τέσσερα χρόνια, εννέα μήνες και οκτώ ημέρες. Σε αυτό προστίθενται οι 18 μήνες κράτησης καθώς η πλασματική έκτιση, λόγω ηλικίας, προσδιορίστηκε στα τρία χρόνια και 25 μέρες.

Οι σημερινές εξελίξεις έπεσαν σαν κεραυνός εν αιθρία και προκάλεσαν σφοδρές αντιδράσεις στον κόσμο της Αριστεράς και στα πολιτικά κόμμα. Τα «βέλη» στράφηκαν τόσο ενάντια στην απόφαση της Δικαιοσύνης όσο και στην κυβέρνηση.

Δικηγόροι οικογένειας Φύσσα: «Μέγιστη προσβολή των θυμάτων της Χ.Α. – Είναι αμετανόητος ναζί εγκληματίας»

Η αποφυλάκιση με χρήση των ευεργετικών διατάξεων έκτισης ποινής του νεοναζί αρχηγού της εγκληματικής οργάνωσης η οποία «μάτωσε» την ελληνική κοινωνία και δημοκρατία διαπράττοντας συστηματικά κακουργηματικές και πλημμεληματικές αξιόποινες πράξεις, συνιστά μέγιστη προσβολή των θυμάτων της Χρυσής Αυγής και των οικογενειών τους καθώς και για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας.

Είναι δεδομένο ότι ο εν λόγω καταδικασθείς για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης δεν έχει επιδείξει κανένα ίχνος μεταμέλειας από την καταδίκη του έως και σήμερα. Είναι επίσης δεδομένο ότι η εγκληματική δραστηριότητα του νεοναζί εγκληματία ξεκίνησε το μακρινό 1978 και συνεχίστηκε για 35 έτη μέχρι να φτάσουμε στην δολοφονία του Παύλου, η οποία και οδήγησε στην σύλληψή του.

Είναι απορίας άξιο, λοιπόν, πως ένας τέτοιος αμετανόητος νεοναζί εγκληματίας με ηγετική εγκληματική δράση, ο οποίος λίγες ώρες μετά την πρωτόδικη καταδίκη του δήλωνε «υπερήφανος για τις Ιδέες μου, για τις οποίες αγωνίστηκα από ηλικίας 15 ετών, από το 1972, επί 48 ολόκληρα χρόνια…» και του οποίου οι ναζιστικές ιδέες σύμφωνα με το σκεπτικό της καταδικαστικής αποφάσεως του Τριμελούς Εφετείου αποτέλεσαν το κίνητρο της εγκληματικής δράσης της Χ.Α. κατά όσων έκρινε ως αντιφρονούντες, των πολιτικών και ιδεολογικών αντιπάλων της και των μεταναστών, κρίθηκε από την ελληνική δικαιοσύνη ως μη ύποπτος τελέσεως νέων αξιόποινων πράξεων.

Ενόσω συνεχίζεται η διαδικασία του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου και τα θύματα της Χ.Α παλεύουν για την δικαίωσή τους, το εν λόγω βούλευμα του δικαστικού συμβουλίου προκαλεί και δοκιμάζει τις αντοχές τους. Αναμένουμε από τις ανώτατες εισαγγελικές αρχές της Πολιτείας να πράξουν δεόντως τα δικονομικώς δυνατά και να προσβάλλουν το βούλευμα αποφυλάκισης του Νίκου Μιχαλολιάκου, ενόψει και της απορριπτικής πρότασης του εισαγγελέα προς το συμβούλιο, η οποία δεν έγινε δεκτή.

Μάιος 2024

Θοδωρής Θεοδωρόπουλος
Χρύσα Παπαδοπούλου
Ελευθερία Τομπατζόγλου
Μαρίνα Δαλιάνη
Αργύρης Συρίγος

Οργή των δικηγόρων των Αιγύπτιων αλιεργατών

Με ανακοίνωσή τους, οι δικηγόροι των Αιγύπτιων αλιεργατών στη δίκη της Χρυσής Αυγής, Θανάσης Καμπαγιάννης, Κώστας Παπαδάκης, Κώστας Σκαρμέας, χαρακτηρίζουν «τεράστια πρόκληση για τα θύματα της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή και τις οικογένειές τους, το αντιφασιστικό κίνημα και τη δημοκρατική κοινή γνώμη» την αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου και σημειώνουν πως η «συμπλήρωση των χρονικών ορίων για την υφ’ όρον απόλυση οποιουδήποτε κρατουμένου δίνει τη δυνατότητα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν δημιουργεί υποχρέωση στο δικαστήριο να την πραγματοποιήσει». 

Οι αντιδράσεις των κομμάτων για την αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: «Για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι προφανές πως η αίτηση του αρχηγού της Χρυσής Αυγής, Νίκου Μιχαλολιάκου για την πρόωρη αποφυλάκιση του δεν θα έπρεπε να γίνει δεκτή, καθώς ούτε ο πρότερος βίος του, ούτε η έλλειψη μεταμέλειας μέσα στην φυλακή εξασφαλίζουν ότι δεν θα τελέσει παρόμοια εγκλήματα μετά την αποφυλάκιση του», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η αξιωματική αντιπολίτευση.

«Καταδικάστηκε ως ο ιδρυτής και καθοδηγητής της εγκληματικής οργάνωσης που μεταξύ άλλων ευθύνεται για την δολοφονία του Παύλου Φύσσα, την απόπειρα ανθρωποκτονίας του Αιγύπτιου αλιεργάτη Αμπουζίντ Εμπάρακ και την απόπειρα ανθρωποκτονίας των μελών του ΠΑΜΕ τον Σεπτέμβριο του 2013», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τονίζοντας ότι «θα έπρεπε να συνυπολογιστεί πως ουδέποτε έκανε κάποια δήλωση υπέρ των δημοκρατικών αρχών, ενώ αντιθέτως υποστήριζε πάντα πως η δίωξη του ήταν πολιτική, δεν αναγνώριζε καν τις δικαστικές Αρχές, αλλά ούτε και το δημοκρατικό πολίτευμα στην Ελλάδα».

«Περιμένουμε το σχετικό βούλευμα για να δούμε με ποια αιτιολογία οι δικαστές κατέληξαν σε αυτή την προκλητική απόφαση για υφ’ όρων απόλυση του Μιχαλολιάκου και βεβαίως αναμένουμε την άμεση επανεξέταση του βουλεύματος», σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ και καταλήγει:

«Ενημερώνουμε τέλος, για την αποφυγή λαθών αλλά και για να προλάβουμε τη σπέκουλα που κάποιοι έχουν κάνει «επάγγελμα», πως η διάταξη για την υφ’ όρων απόλυση βάσει της οποίας έκανε αίτηση για αποφυλάκιση ο Νίκος Μιχαλολιάκος δεν σχετίζεται με τις τροποποιήσεις του ποινικού κώδικα του 2019».

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ:«Το είπα και χθες στον μαρτυρικό τόπο της Καισαριανής, το ΠΑΣΟΚ είναι το μόνο κόμμα που σταθερά στάθηκε απέναντι σε αυτό το ναζιστικό μόρφωμα από το 2011 μέχρι και σήμερα, με εκστρατεία και νομοθετικές πρωτοβουλίες. Άλλωστε, φάνηκε και την προηγούμενη εβδομάδα που καταθέσαμε υπόμνημα στον Άρειο Πάγο για να μην συμμετέχουν τα απομεινάρια της Χρυσής Αυγής στις ευρωπαϊκές εκλογές» ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. Νίκος Ανδρουλάκης και τόνισε:

«Προφανέστατα η μάχη, όμως, είναι και πολιτική και πρέπει να μην ξεχνούμε την ιστορία μας. Να μην ξεχνούμε αυτοί που υμνούν τον Χίτλερ και τον νεοναζισμό τι υπηρετούν και τι δεινά έφεραν αυτές οι δυνάμεις στην πατρίδα μας. Άρα, η μνήμη είναι φρουρός για να μην ξαναϋπάρξουν τέτοια νεοναζιστικά μορφώματα στον τόπο».

Η τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΠΑΣΟΚ Μιλένα Αποστολάκη σημείωσε σε ανακοίνωσή της πως η «η απόφαση ελήφθη παρά τη μη πλήρωση των ουσιαστικών προϋποθέσεων, καθώς ο καταδικασμένος σε πρώτο βαθμό Νίκος Μιχαλολιάκος δεν έχει επιδείξει ίχνος μεταμέλειας και παρά την αντίθετη γνώμη του αρμόδιου Εισαγγελέα. Είναι για τους λόγους αυτούς μια απόφαση που γεννά εύλογους προβληματισμούς εντός της νομικής κοινότητας αλλά και ευρύτερα στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας».

ΚΚΕ: «Η προκλητική απόφαση του Δικαστικού Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Λαμίας για την αποφυλάκιση του Ν. Μιχαλολιάκου με περιοριστικούς όρους αποτελεί προσβολή για τα θύματα της Χρυσής Αυγής και συνολικά το λαό, όμως δυστυχώς δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Έρχεται σε συνέχεια της συστηματικής ευνοϊκής αντιμετώπισης και άλλων καταδικασμένων ηγετικών στελεχών της φασιστικής εγκληματικής Χρυσής Αυγής, ήδη από την πρωτόδικη απόφαση. Έρχεται, μάλιστα, τη στιγμή που είναι σε εξέλιξη η δίκη σε δεύτερο βαθμό που θα πρέπει να καταδικάσει ακόμα πιο αυστηρά τους εγκληματίες χρυσαυγίτες για τις αποτρόπαιες πράξεις τους».

«Ακόμα πιο προκλητική είναι και η αναγνώριση από το δικαστικό συμβούλιο στον αρχηγό της Χρυσής Αυγής «θετικής διαγωγής», για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, όταν με συνεχή αρθρογραφία του όλα αυτά τα χρόνια υπερασπίζεται τη φασιστική-ναζιστική ιδεολογία και τις εγκληματικές πράξεις της. Μέρος αυτής της αρθρογραφίας μάλιστα επικαλέστηκε και ο εισαγγελέας, ο οποίος ήταν αρνητικός στο αίτημα αποφυλάκισης.

Επιβεβαιώνεται για μια ακόμα φορά ότι το αστικό κράτος και οι νόμοι του, όχι μόνο δεν αντιμετωπίζουν το φασισμό, αλλά πολλές φορές του συμπεριφέρονται με το «γάντι», όταν την ίδια στιγμή επιφυλάσσουν διώξεις και καταστολή για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα που αγωνίζονται. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η ΕΕ, που ξεπλένει συστηματικά τον φασισμό, αλλά και όσοι “κλείνουν το μάτι” σε ψηφοφόρους των φασιστικών μορφωμάτων» προσθέτει η ανακοίνωση του κόμματος και καταλήγει:

«Τώρα πρέπει να ασκήσει έφεση ο εισαγγελέας και να μην επιτρέψει την προκλητική αποφυλάκιση του αρχιναζιστή εγκληματία.

Η προσπάθεια ξεπλύματος για μια ακόμα φορά της ναζιστικής εγκληματικής Χρυσής Αυγής και των παραφυάδων της απαιτεί εγρήγορση από το εργατικό λαϊκό κίνημα. Μόνο ο λαός με την πάλη του θα νικήσει οριστικά το φασισμό και το σύστημα που τον γεννά».

Νέα Αριστερά: «Είναι τουλάχιστον προκλητική και απαράδεκτη η απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Λαμίας που παρά τη διαφωνία του εισαγγελέα εξέδωσε βούλευμα αποφυλάκισης του αρχηγού της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Νέα Αριστερά.

«Ο αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης που υπήρξε υπεύθυνος για δολοφονίες και προπηλακισμούς, όπως υποστήριξε και ο εισαγγελέας μένει αμετανόητος στις απόψεις του και μάλιστα έχει αρθρογραφήσει σχετικά», σημειώνει και καταλήγει:

«Δυστυχώς τέτοιες αποφάσεις προκαλούν την οργή και κλονίζουν την εμπιστοσύνη του δημοκρατικού κόσμου στην κρίση της ελληνικής Δικαιοσύνης».

Ενωτική πρωτοβουλία ΜέΡΑ25 | Ανατρεπτική Οικολογική Αριστερά:Ο επικεφαλής και υπεύθυνος για τη σύσταση της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, Νίκος Μιχαλολιάκος, σύμφωνα με δημοσιεύματα, θα βρεθεί εκτός φυλακής, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα, με ένα βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Λαμίας, αφού εξέτισε τα 3/5 της ποινής του. Θα αποφυλακιστεί με περιοριστικούς όρους, απαγόρευση εξόδου από την περιφέρεια διαμονής του και παρουσία μία φορά το μήνα σε Αστυνομικό Τμήμα.Παρά το γεγονός ότι ο ίδιος δηλώνει έγκλειστος στο πλαίσιο «πολιτικής δίωξης» και «σκευωρίας», και παρότι υπερασπίζεται αμετανόητος τα εγκλήματα της ΧΑ, ο Νίκος Μιχαλολιάκος ανοίγει την πόρτα της εξόδου από τη φυλακή για τους καταδικασθέντες νεοναζί της εγκληματικής συμμορίας της Χρυσής Αυγής.

Η ίδια Δικαιοσύνη που αρνείται πεισματικά την υφ’ όρων απόλυση ή ολιγοήμερες άδειες σε μια σειρά από άλλους κρατούμενους, δίνει τη δυνατότητα με την πρώτη ευκαιρία σε αποφυλάκιση για τον νεοναζί αρχηγό εγκληματία της Χρυσής Αυγής. Φαίνεται επομένως πως το κράτος εφαρμόζει το νόμο με δύο μέτρα και δύο σταθμά. Ελαστικά για τους νεοναζί δολοφόνους, αλλά εκδικητικά για άλλους κρατούμενους.

Πρόκειται για μια απόφαση που αποκαλύπτει εξόφθαλμη πολιτική στάση από τη Δικαιοσύνη, η οποία κατά κανόνα εξαντλεί την αυστηρότητά της σε όλους τους υπόλοιπους κρατούμενους, αλλά και σε όλη την κοινωνία, σε διαδηλωτές, αντιφασίστες, νεολαίους.

Η απόφαση αυτή, συνεπώς, επιδεινώνει την εικόνα μιας μεροληπτικής δικαιοσύνης, που δίκαια στερείται εμπιστοσύνης από την κοινωνία, αφού αποφυλακίζει αμέσως το Μιχαλολιάκο και την ίδια ώρα επιτρέπει να στήνονται σκευωρίες σε βάρος πολιτών, δέχεται παρεμβάσεις και αφήνει την κυβέρνηση να συγκαλύπτει εγκλήματα όπως αυτό των Τεμπών ή των υποκλοπών.

Είναι μια απόφαση που αποδεικνύει ποιος είναι ο πραγματικός εχθρός για το κράτος και ποιος είναι ο καλύτερος φίλος του(ς).

Δεν είναι τυχαίο ότι αυτά συμβαίνουν σε περίοδο ανασυγκρότησης ακροδεξιών συμμοριών που πραγματοποιούν επιθέσεις σε φεστιβάλ, σε αγωνιστές, σε τρανς άτομα στη Θεσσαλονίκη.
Ούτε φυσικά ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη ήδη έχει ξεκινήσει να χρησιμοποιεί τον προεκλογικό πολιτικό χρόνο για να κλείσει το μάτι στους ακροδεξιούς ανταγωνιστές της στη δεξιά πολυκατοικία.

Το αντιφασιστικό κίνημα πρέπει να σημάνει συναγερμό, για να μην επιτρέψουμε στα απομεινάρια της ναζιστικής συμμορίας για ξανασηκώσουν κεφάλι! Η μάχη κατά του φασισμού συνεχίζεται, ειδικά τώρα που η ιστορική δίκη της ΧΑ βρίσκεται στο δεύτερο βαθμό, για να κατοχυρώσουμε μια ιστορική νίκη του αντιφασιστικού κινήματος.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.