Οι αλλαγές του Π.Κ. απάλλαξαν τους 35 κατηγορούμενους του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου για τα θαλασσοδάνεια

Την ευεργετική εφαρμογή της τροποποίησης του αδικήματος της απιστίας σε βάρος τραπεζικών και άλλων ιδρυμάτων που θέσπισε η ΝΔ τον περασμένο Νοέμβριο και προστέθηκε στην ήδη τροποποιηθείσα διάταξη από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ απολαμβάνουν τα 35 στελέχη του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου που δικάζονται  για τα θαλασσοδάνεια, που απαλλάχτηκαν  από τις κατηγορίες της απιστίας και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

Πέντε σχεδόν χρόνια μετά την έναρξη της πολύκροτης δίκης για την υπόθεση των επισφαλών δανείων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, και οι 35 κατηγορούμενοι απαλλάσσονται από τις κατηγορίες της απιστίας και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, ενώ η δίκη συνεχίζεται για το αδίκημα της απάτης.

Το δικαστήριο έκρινε κατά πλειοψηφία ότι με βάση τις τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα που απαιτεί έγκληση του παθόντα για την κατηγορία της απιστίας σε βάρος τραπεζικού ιδρύματος (νόμος 4619/2019 άρθρο 405), η δίωξη κηρύσσεται απαράδεκτη καθώς η εκκαθαρίστρια εταιρία (PQH) δεν κατέθεσε σχετική δήλωση. Έτσι έπαυσε την ποινική δίωξη των κατηγορουμένων.

Σύμφωνα με την πλειοψηφία του δικαστηρίου, ο Ειδικός Εκκαθαριστής είχε περιθώριο μέχρι την 18 Μαρτίου 2020 να δηλώσει την πρόθεση του για την συνέχιση της ποινικής δίωξης -που είχε ασκηθεί αυτεπάγγελτα- και ότι εφόσον δεν το έπραξε, οι κατηγορούμενοι πρέπει να απαλλαγούν. Η παραπάνω εξέλιξη είναι απότοκη των νομοθετικων  ρυθμίσεων της κυβέρνησης Μητσοτάκη και των «πράξεων αθωωτικού περιεχομένου» που επιστράτευσε εν μέσω πανδημίας, όταν εξαίρεσε την αναστολή του χρόνου προθεσμίας παραγραφής νόμιμων και δικονομικών προθεσμιών για τα μεγάλα τραπεζικά σκάνδαλα και συναφή αδικήματα που βρίσκονται σε εκκρεμότητα.

Αξίζει να σημειωθεί πως η πρόεδρος μειοψήφησε, και υποστήριζε πως η παράσταση Πολιτικής Αγωγής ισοδυναμεί με δήλωση συνέχισης της δίωξης.Σημειώνεται πως η πρόταση της εισαγγελέως Μαρία Σουκαρά-Κατσικάρδη, απέδιδε στους κατηγορούμενους σειρά κακουργηματικών πράξεων, με ορισμένα να επισύρουν ισόβια κάθειρξη και το Δικαστικό Συμβούλιο την έκανε δεκτή με το βούλευμα που εξέδωσε.

Οι κατηγορούμενοι οδηγήθηκαν στο δικαστήριο με τις κατηγορίες της απάτης και της απιστίας, με τις διατάξεις του ν. 1608/50 περί καταχραστών και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Η έρευνα ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2013 και ολοκληρώθηκε τον Ιανουάριο του 2014. Δημήτρης Κοντομηνάς, Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, Περικλής Λίβας, Δημήτρης Μπακατσέλος, Βίκτωρας Ρέστης, Άγγελος Φιλιππίδης, το ζεύγος Κυριάκου Γριβέα και Μαρίας Βάτσικα, ο πρώην επικεφαλής του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος ‘Αγγελος Φιλλιπίδης, αλλά και η πρώην επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Αναστασία Σακελλαρίου είναι μερικοί μόνο από τους κατηγορούμενους.

Η δίκη θα συνεχιστεί στις 15 Σεπτεμβρίου όσον αφορά το αδίκημα της απάτης και όσους εκ των κατηγορουμένων δικάζονται και για αυτό. Η δικογραφία αφορά δανειοδοτήσεις στις οποίες είχε προβεί το ΤΤ την περίοδο 2008 έως και το 2010 και οι οποίες φέρεται να ζημίωσαν την τράπεζα καθώς τα αρμόδια στελέχη της δεν είχαν μεριμνήσει ώστε να εξασφαλίζονται οι απαιτήσεις της.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.