«Νόμος και τάξη» και στις διαδηλώσεις με «οριοθέτηση του χώρου»

Μετά  το χτύπημα της απεργίας, την κατάργηση του ασύλου και τις  εκκενώσεις καταλήψεων το σχέδιο «νόμος και τάξη» της κυβέρνησης επεκτείνεται και  στις πορείες διαμαρτυρίας και κινητοποιήσεις  των πολιτών που θα περιορίζονται ακόμη  και στο… πεζοδρόμιο.

Μιλώντας στην τηλεόραση του Ant1, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας  μίλησε για συνέχεια των επιχειρήσεων εκκένωσης  καταλήψεων και  προανήγγειλε τη βούληση της κυβέρνησης να επιφέρει πλήγμα  σε ένα ακόμη δικαίωμα των εργαζομένων και των πολιτών. Συγκεκριμένα, μίλησε για «οριοθέτηση του χώρου» στον οποίο θα πραγματοποιούνται οι διαδηλώσεις, στο όνομα της ταλαιπωρίας που υφίστανται καταστηματάρχες και οι πολίτες που δεν συμμετέχουν σε αυτές.

«Οι διαδηλωτές να μπορούν να εκφράζουν τη διαμαρτυρία τους χωρίς να δημιουργούν προβλήματα στους καταστηματάρχες και να υποβάλλουν σε ταλαιπωρία τους πολίτες», προσθέτοντας ότι «μικρές ομάδες ανθρώπων βάζουν σε δυσανάλογη ταλαιπωρία πολλών χιλιάδων συμπολιτών τους».

«Τις επόμενες μέρες θα έρθουν αλλαγές στον τρόπο που θα γίνονται οι πορείες. Θα μπορέσουμε να βάλουμε σε μια σειρά την καθημερινή, φυσιολογική ζωή των ανθρώπων που ζουν και εργάζονται στο κέντρο της Αθήνας, ώστε να μην ταλαιπωρούνται με όλο αυτό. Είτε αφορά την οριοθέτηση των χώρων που γίνονται οι διαδηλώσεις είτε αυτό αφορά την επιτήρηση από την αστυνομία» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, όταν μπει σε εφαρμογή το μέτρο της κυβέρνησης, η αστυνομία θα κατευθύνει τους διαδηλωτές σε μία μεριά του δρόμου ή και στο πεζοδρόμιο, ώστε να μην κλείνουν οι δρόμοι.

Υπενθυμίζεται ότι ο Κώστας Μπακογιάννης είχε καταθέσει παρόμοια πρόταση τον Δεκέμβριο του 2018, πριν εκλεγεί δήμαρχος Αθήνας, ζητώντας την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τις διαδηλώσεις.

«Θέλεις να κάνεις διαδήλωση; Κάνε με χαρά. Αλλά 1. Θα παίρνεις άδεια και από το Δήμο. 2. Θα ισχύσει η αρχής της αναλογικότητας. Αν είστε λίγοι, στο πεζοδρόμιο. Περισσότεροι; Πάρτε μία λωρίδα. Εάν είστε πια τόσοι πολλοί, πάρτε όλα. 3. Όποιος κάνει ζημιές, θα είναι υπεύθυνος γι’ αυτές. Ο διοργανωτής θα έχει την ευθύνη για ό,τι ζημιές προκαλούνται. Πρέπει να αλλάξει αυτό. Δεν μπορεί» υπογράμμισε ο Κ. Μπακογιάννης’

Μέτρα περιορισμού των διαδηλώσεων επιχείρησε και η  κυβέρνησης Σαμαρά   το 2013 με «το σχέδιο Δένδια»  που ξεσήκωσε  σφοδρές αντιδράσεις και δεν προχώρησε.

Ο κίνδυνος περιορισμού του δικαιώματος  της  συμμετοχής σε πορεία διαμαρτυρίας είναι μεγάλος καθώς ελοχεύει ο κίνδυνος καταστολής. Ποιος, άραγε θα είναι αυτός που θα αποφασίζει πότε και αν μια διαδήλωση έχει ικανοποιητικό αριθμό συμμετεχόντων καθώς  ποτέ τα στοιχεία  που δίνονται από  διάφορες πηγές σπάνια συγκλίνουν. 

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.