ΝΔ και Ελληνική Λύση ψήφισαν την κατάργηση του ασύλου – Αποχώρησαν ΣΥΡΙΖΑ και ΜεΡΑ25

Κατά πλειοψηφία πέρασε από τη Βουλή το άρθρο 64 για την κατάργηση του ασύλου, το οποίο υπερψήφισαν η Νέα Δημοκρατία με την Ελληνική Λύση.

Το Κίνημα Αλλαγής δήλωσε «παρών», ενώ το ΚΚΕ καταψήφισε.

Από την ονομαστική ψηφοφορία, που είχαν ζητήσει ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ, απείχαν τόσο η αξιωματική αντιπολίτευση όσο και το ΜέΡΑ25, καθώς είχαν αποχωρήσει από την αίθουσα, διαμαρτυρόμενοι για τις φωτογραφικές τροπολογίες που κατέθεσε στο παρά πέντε ο Γιάννης Βρούτσης.

Το ίδιο είχαν κάνει, νωρίτερα, τόσο το ΚΙΝΑΛ όσο και το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση, αλλά τα τρία κόμματα επέστρεψαν στη διάρκεια της ονομαστικής ψηφοφορίας.

Έντονη υπήρξε η αντιπαράθεση των αρχηγών των κομμάτων, και ιδιαιτέρως του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, στην ολομέλεια της Βουλής, όπου συζητείται για δεύτερη ημέρα, και ψηφίζεται το βράδυ, το «διυπουργικό» νομοσχέδιο υπό τον τίτλο «Ρυθμίσεις του Υπουργείου Εσωτερικών, διατάξεις για την ψηφιακή διακυβέρνηση και άλλα επείγοντα ζητήματα».

Σημεία αιχμής στην κοινοβουλευτική συζήτηση αποτελούν το άρθρο 64 για το πανεπιστημιακό άσυλο, τα άρθρα 1, 2 και 3 που αφορούν τη κυβερνησιμότητα στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και το άρθρο 101 που ορίζει αναδρομικά ασυμβίβαστο, για την πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού Βασιλική Θάνου, λόγω της προηγούμενης θητείας της στο γραφείο του πρωθυπουργού.

Την οργή και αποχωρήσεις κομμάτων της αντιπολίτευσης από τη Βουλή προκάλεσε η κίνηση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση να καταθέσει δύο τροπολογίες στο παρά πέντε της ψηφοφορίας για το διυπουργικό νομοσχέδιο.

Καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για κοινοβουλευτικό πραξικόπημα, αλλά και για αντιδημοκρατική συμπεριφορά, από το Κοινοβούλιο αποχώρησαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Φωνάζοντας «ντροπή σας» αποχώρησε από την Ολομέλεια της Βουλής το ΚΚΕ.

«Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη διαδικασία», είπε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος και αποχώρησε στη συνέχεια ο ΣΥΡΙΖΑ.

Τη διαδικασία κατήγγειλαν από το ΚΙΝΑΛ, ο Γιώργος Καμίνης και ο Βασίλης Κεγκέρογλου. Ο Γ. Καμίνης κατηγόρησε τον υπουργό Εργασίας ότι τελευταία στιγμή καταθέτει τροπολογίες με σημαντικό περιεχόμενο ενώ είχε εξαγγείλει ψηφοφορία στις έξι και την κυβέρνηση ότι έρχεται από την πρώτη στιγμή της θητείας της και επαναλαμβάνει τη χειρότερη πρακτική που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια».

Πρόκειται για «κήρυξη πολέμου στον πολιτικό πολιτισμό. Μετά από μακρά συζήτηση το να εισαχθούν αυτού του είδους οι τροπολογίες αποτελεί πλήγμα για το κοινοβούλιο. Αποτελεί τεράστιο ατόπημα», είπε ο Γ. Βαρουφάκης και ανακοίνωσε πως το κόμμα του αποχωρεί από τη Βουλή.

Οι τροπολογίες που κατέθεσε ο υπουργός Εργασίας, με το επιχείρημα ότι λειτουργούν ανασταλτικά για την πρόσληψη εργαζομένων, αφορούν την κατάργηση τριών ευνοϊκών διατάξεων για τους εργαζόμενους, προσφέροντας… δωράκι στον ΣΕΒ και άλλους εργοδότες.

Ειδικότερα, η πρώτη τροπολογία αφορά τις εξής διατάξεις του εργατικού δικαίου:

  1. Αυτήν που αφορά την κοινή και αλληλέγγυα ευθύνη του αναθέτοντος ένα έργο, του εργολάβου και του υπεργολάβου έναντι των εργαζομένων (ψηφίστηκε το 2018), η οποία προέβλεπε ότι αν οι εργαζόμενοι του υπεργολάβου έχουν απαιτήσεις που δεν ικανοποιεί ο άμεσος εργοδότης τους, μπορούν να στραφούν προς τον εργολάβο του έργου για την ικανοποίηση των απαιτήσεών τους (π.χ. διεκδίκηση οφειλών).
  2. Τη διάταξη νόμου του 2019, η οποία προέβλεπε ότι για είναι νόμιμη μια απόλυση απαιτείται ο εργοδότης να αναφέρει τον βάσιμο λόγο αυτής, όπως π.χ. τη συμπεριφορά του εργαζομένου, όπως αυτός ορίζεται από τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη.
  3. Διάταξη νόμου του 2019, σύμφωνα με την οποία αναστέλλονται οι προθεσμίες που έχουν οι εργαζόμενοι για να κινηθούν νομικά εναντίον εργοδότη τους, κατά τη διάρκεια της συμφιλιωτικής διαδικασίας επίλυσης των εργατικών διαφορών (αυτό αφορά, κυρίως, παράνομες απολύσεις).

Η άλλη τροπολογία αφορά το πλαφόν για τις συντάξεις, το οποίο ορίζει ότι η μέγιστη σύνταξη δεν μπορεί να υπερβαίνει το 12πλάσιο της εθνικής σύνταξης, ποσό που βάσει της σημερινής σύνταξης διαμορφώνεται στα 4.608 ευρώ.

Πηγές του Μαξίμου διατείνονται πως η τροπολογία βάζει τέλος στον «κόφτη» στις προσλήψεις και καταργεί ρυθμίσεις που, σύμφωνα με την κυβέρνηση, μέχρι πρότινος λειτουργούσαν εναντίον των εργαζομένων.

Οι τροπολογίες για τους ΟΤΑ

Διασφαλίζεται και την περίοδο 2019 – 2020 η μισθοδοσία και η καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών των συμβασιούχων που απασχολούνται στους ΟΤΑ και τα νομικά του πρόσωπα που αποτελούν φορείς/δομές που συμμετέχουν στη δράση «Εναρμόνιση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής» (παιδικοί σταθμοί).

Δίνεται η δυνατότητα σε δημοτικούς υπαλλήλους που παραιτήθηκαν λόγω κωλύματος για να εκλεγούν μέλη δημοτικών συμβουλίων και αφού εξελέγησαν δεν ανέλαβαν θέση ευθύνης, να επανέρχονται στην υπηρεσία και να αποσπώνται από τον δήμο που υπηρετούσαν σε άλλη υπηρεσία εντός των διοικητικών ορίων των δήμων όπου εξελέγησαν ή σε άλλη πλησιέστερη υπηρεσία για όσο διάστημα διαρκεί η αιρετή τους θητεία.

Επανέρχεται η διάταξη του «Καλλικράτη», που καταργήθηκε με τον «Κλεισθένη» ότι δημοτικός και περιφερειακός σύμβουλος που ανεξαρτητοποιείται ή διαγράφεται από την παράταξή του δεν μπορεί να ενταχθεί σε άλλη παράταξη, ενώ εμπίπτει από μέλος σε επιτροπές ή από αντιδήμαρχος – αντιπεριφειάρχης.

Επίσης, δεν συντρέχει κώλυμα ή ασυμβίβαστο της θέσης προέδρου ΝΠΔΔ και περιφερειάρχη και περιφερειακού συμβούλου εφόσον τα πρόσωπα αυτά έχουν εκλεγεί στη θέση του προέδρου του νομικού προσώπου και καταλαμβάνουν τη θέση αυτή λόγω της αιρετής τους ιδιότητας.

Η ορκωμοσία των νέων δημοτικών συμβουλίων, εκτός των δημαρχείων, μπορεί να γίνει σε άλλους δημόσιους χώρους, με σκοπό να δοθεί πανηγυρικός τόνος, παρουσία πολιτών. Τη δυνατότητα που έχουν περιφερειακά συμβούλια να συνεδριάζουν μέσω τηλεδιάσκεψης, παρέχεται σε έκτακτες περιπτώσεις και σε νησιωτικούς δήμους.

Ο δήμος μπορεί να καλύπτει τα έξοδα κηδείας δημάρχων και προέδρων δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων (νυν και τέως), καθώς και εν ενεργεία δημοτικών συμβούλων.

Τέλος, συνιστώνται τρεις θέσεις ειδικών συμβούλων στον Φορέα Διαχείρισης Κοινοχρήστων εντός του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγίου Κοσμά για την υποβοήθηση του έργου του προέδρου.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.