Να ενταχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στην ομάδα των Ευρωσοσιαλιστών ζητούν 3 μέλη της Π.Γ. του κόμματος

Οι Κώστας Ζαχαριάδης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος και Γιάννης Ραγκούσης με κοινή παρέμβασή τους ζητούν ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία να φύγει από την Ευρωομάδα της Αριστεράς (Left) στο Ευρωκοινοβούλιο και να ενταχθεί στην Ομάδα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D).

Ο γραμματέας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κώστας Ζαχαριάδης, μαζί με τους Γιάννη Ραγκούση και Θανάση Θεοχαρόπουλο, σε επιστολή τους μιλούν για «ώρα γενναίων επιλογών», επισημαίνοντας ότι η απόφαση για την ένταξη πλέον του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στην Πολιτική Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωκοινοβουλίου αποτελεί θεμελιώδη επιλογή. Και υποστηρίζουν ότι «η μάχη των επόμενων ευρωπαϊκών κι εθνικών εκλογών δεν θα κριθεί στο έδαφος της ριζοσπαστικής Αριστεράς, αλλά στο έδαφος της Κεντροαριστεράς».

Να σημειωθεί ότι η κίνηση αυτή έρχεται μόλις δύο μήνες μετά την επίσκεψη του Στέφανου Κασσελάκη στο Ευρωκοινοβούλιο, όπου συναντήθηκε με τους ευρωβουλευτές του κόμματος, που μετέχουν στην  Ευρωομάδα της Αριστεράς. Εκεί, ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε δηλώσει μεταξύ άλλων ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα εντείνει τον αγώνα του και τη συνεργασία του με τις προοδευτικές δυνάμεις ενόψει των ευρωεκλογών, τόσο ως «περήφανο και ενεργό μέλος της ευρωομάδας της Αριστεράς», όσο και ως γέφυρα με τους Πράσινους και τους Σοσιαλιστές.

Επίσης, στις 12 Δεκεμβρίου 2023, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, ο Στέφανος Κασσελάκης δήλωνε ότι «θα παραμείνουμε στο left».

Έκτοτε βέβαια, κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι, με αποχωρήσεις ευρωβουλευτών ( Δημήτρης Παπαδημούλης, Πέτρος Κόκκαλης) ενώ νωρίτερα είχε αποχωρήσει  και ο Στέλιος Κούλογλου.

Η επιστολή των τριών μελών της Πολιτικής Γραμματείας

Ώρα γενναίων πολιτικών επιλογών

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία: Η μεγάλη Κεντροαριστερά. Να ενταχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στην Πολιτική Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωκοινοβουλίου

Το πολιτικό σύστημα της χώρας, μετά τις τελευταίες εθνικές εκλογές, διαμορφώνεται με μια υπερκυρίαρχη ΝΔ και μια ισχυρή παρουσία της Ακροδεξιάς, που για πρώτη φορά δεν έχουν ως πολιτικό και κοινοβουλευτικό αντίβαρο μια ισχυρή προοδευτική αντιπολίτευση.

Αυτή η πρωτοφανής μεταπολιτευτικά ανισορροπία στο πολιτικό σύστημα είναι κοινωνικά και πολιτειακά αναγκαίο να αντιμετωπιστεί άμεσα.

Η μεγάλη πολιτική αλλά και ιστορική ευθύνη πέφτει στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Διότι αφενός ορίστηκε από τον ελληνικό λαό ως η Αξιωματική Αντιπολίτευση της χώρας και αφετέρου διότι κανένα άλλο κόμμα της προοδευτικής αντιπολίτευσης, παρά τη σημαντική αποδυνάμωση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, δεν έχει αποδείξει ότι μπορεί να αποτελέσει την εναλλακτική λύση που θα αμφισβητήσει με αξιώσεις την κυριαρχία της ΝΔ.

Για να μπορέσει, όμως, να παίξει αυτόν τον ρόλο ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, τώρα που ολοκληρώθηκε ένας πρώτος ιστορικός κύκλος, πρέπει να βάλει τέλος στα λάθη και να ασχοληθεί με τα μεγάλα πολιτικά ζητήματα.

Τώρα είναι η ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία να κάνει μία μεγάλη επιλογή.
Να αποφασίσει καθαρά ότι στοχεύει να αποτελέσει το κόμμα της μεγάλης Κεντροαριστεράς, τον κύριο εκφραστή της μεγάλης Προοδευτικής Παράταξης στη χώρα μας, που εκφράζει και – κυρίως – ενώνει τους πολίτες από την Αριστερά μέχρι το Κέντρο που δεν ενσωματώνεται στη στρατηγική της συντηρητικής παράταξης.

Στο πλαίσιο αυτό, απαιτούνται γενναίες αποφάσεις που θα σηματοδοτήσουν αυτή την επιλογή – και ουσιαστικά και συμβολικά – καθιστώντας εφικτό τον στόχο της κυβερνητικής προοπτικής.

Μια τέτοια θεμελιώδης επιλογή σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενόψει μάλιστα των επερχόμενων ευρωεκλογών, είναι η απόφαση για την ένταξη πλέον του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στην Πολιτική Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωκοινοβουλίου, στην οποία όλα τα τελευταία χρόνια προσκαλείται και αποδέχεται να συμμετέχει ως παρατηρητής.

Η θεμελιώδης επιλογή αυτή συνδυάζεται με ένα προοδευτικό προγραμματικό πλαίσιο, που πρέπει να εξειδικευτεί στο Συνέδριο και που έχει συγκεκριμένες προτεραιότητες: τη μείωση των ανισοτήτων, τη δημιουργία ενός ισχυρού κοινωνικού κράτους πρόνοιας με έμφαση στην υγεία και την παιδεία, στους εργαζόμενους, στα μεσοστρώματα κοινωνικά και οικονομικά, σε όσους παράγουν και δημιουργούν, στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της νεολαίας στην εργασία, στη στέγη και στην εκπαίδευση, στη δίκαιη και συμπεριληπτική πράσινη μετάβαση, στην προστασία νοικοκυριών και επιχειρήσεων που έχουν κόκκινα δάνεια από την ασυδοσία τραπεζών, funds και servicers.

Δεν είμαστε πια ούτε στο 2004, όταν ιδρύθηκε το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς ούτε στα χρόνια των μνημονίων.

Έχει επίσης αλλάξει πλέον και η γεωγραφία μέσα στην ευρωπαϊκή κεντροαριστερά. Τα παραδείγματα της Ισπανίας και της Πορτογαλίας είναι ενδεικτικά.

Συνεπώς, μας ενδιαφέρει μια ισχυρή Κεντροαριστερά, πολιτικός αντίπαλος και αντίβαρο στη Δεξιά και τις πολιτικές της, στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Η μάχη των επόμενων ευρωπαϊκών κι εθνικών εκλογών δεν θα κριθεί στο έδαφος της ριζοσπαστικής Αριστεράς, αλλά στο έδαφος της Κεντροαριστεράς.

Στις σημερινές συνθήκες δεν δικαιολογείται καμία καθυστέρηση στις αναγκαίες αποφάσεις που μας στερεί την αναγκαία διείσδυση στον κόσμο της Κεντροαριστεράς που είναι η πλειοψηφία στον προοδευτικό χώρο.

Η απουσία ισχυρής Κεντροαριστεράς δίνει τη δυνατότητα στη συντηρητική παράταξη να διεισδύει και να ηγεμονεύει στον χώρο του κέντρου.

Ο δρόμος για την ανασυγκρότηση και την ανάκαμψη του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία είναι ο δρόμος που δείχνει Κεντροαριστερά.

Πρόκειται για εκείνον τον δρόμο που μπορεί να οδηγήσει και σε ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές και γι’ αυτό το επιτυχημένο αποτέλεσμα θα αγωνιστούμε.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.