Μόλις 12% των κλινών ΜΕΘ για κορονοϊό διαθέσιμες σε όλη τη χώρα- Η ασφυξία στις ΜΕΘ σε αριθμούς

«Πάνω από 25.000 είναι τα ενεργά κρούσματα στη χώρα, ενώ 4.500 ασθενείς νοσηλεύονται σε όλη τη χώρα», τόνισε η Βάνα Παπαευαγγέλου κατά την ενημέρωση της για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «η μείωση των κρουσμάτων έχει αργότερο ρυθμό από αυτόν που θα επιθυμούσαμε». Σε ό,τι έχει να κάνει με τις ΜΕΘ, η καθηγήτρια  λοιμωξιολογίας έκανε λόγο για 88% πληρότητα στην επικράτεια.

Απο την πλευρά της η ΠΟΕΔΗΝ δίνει  με αριθμούς  την ασφυκτική κατάσταση στις ΜΕΘ για κορονοϊό  της Αττικής  που σταδιακά  γεμίζουν.

ΠΟΕΔΗΝ: Κλίνες μόνο για ΜΕΘ κορονοϊού στην Αττική

Με αναλυτικά στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) κρούει για μια ακόμη φορά τον «κώδωνα του κινδύνου» στις αρμόδιες υγειονομικές αρχές, καθώς το επόμενο διάστημα αναμένονται και πολλά περιστατικά γρίπης, εκτός από αυτά του κορονοϊού.

Τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας κρούει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, χαρακτηρίζοντας απογοητευτική την κατάσταση και σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει κάμψη στη ροή ασθενών. Όπως αναφέρει, κατά την χθεσινή εφημερία στο ΑΧΕΠΑ, προσήλθαν πάνω από 160 ασθενείς – ύποπτοι για κοροναϊό, οι οποίοι περίμεναν 10 ώρες προκειμένου να εξυπηρετηθούν.«Νηστικοί, με πυρετό, σε ένα χώρο υποδοχής ύποπτων κρουσμάτων… Εισήχθησαν 110 ασθενείς με κοροναϊό. Δεν υπήρχαν κρεβάτια και ασθενείς με κοροναϊό που ήδη νοσηλεύονταν μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Άγιος Παύλος. Ερχόταν γενικά έκτακτα περιστατικά και λόγω έλλειψης χώρου μεταφέρθηκαν σε ιδιωτικές κλινικές».

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ,υπάρχει κίνδυνος στην Αττική να ξεμείνουν τα νοσοκομεία από κλίνες ΜΕΘ για γενικά περιστατικά. Όπως αναφέρει τα νοσοκομεία της Αττικής εξυπηρετούν τις γύρω περιοχές και τα νησιά, καθώς πολλές από τις λιγοστές κλίνες ΜΕΘ τώρα λειτουργούν μόνο για περιστατικά κορονοϊού.

Ελάχιστες είναι οι ΜΕΘ κοροναϊού στην Αττική, καθώς οι κενές κλίνες είναι σε καθημερινή βάση 25 με 30. Ο κ. Γιαννάκος καταγγέλλει ότι οι αρχές αναφέρουν ποσοστά για να κρύβουν τον πραγματικό αριθμό κενών κλινών ΜΕΘ.

Προσθέτει ότι συνεχώς ανακοινώνονται θάνατοι από κοροναϊό σε νοσοκομεία που δεν διαθέτουν ΜΕΘ για περιστατικά Covid-19. «Ειδικά ηλικιωμένοι. Δεν θα έπρεπε να δώσουν τη μάχη για τη ζωή τους σε ΜΕΘ. Γιατί δεν μπαίνουν σε ΜΕΘ όλα τα επιβαρυμένα περιστατικά κοροναϊού ανεξαρτήτως ηλικίας. Προφανώς για να μην γεμίσουν οι ΜΕΘ. Κάθε χειμώνα ζούμε τέτοιες καταστάσεις με την εποχική γρίπη.», τονίζει.

Επίσης, δεκάδες διασωληνωμένοι ασθενείς βρίσκονται σε λίστα αναμονής για ΜΕΘ. «Εφέτος θα είναι χειρότερα τα πράγματα εάν δεν υπάρξει ύφεση της πανδημίας. Δεν είναι λύση να μετατρέπονται γενικές ΜΕΘ και καρδιοχειρουργικές μονάδες σε ΜΕΘ κοροναϊού.(π.χ. Ελπίς, Γεννηματάς, Αττικό). Προσαρμόζεται το σύστημα στην αντιμετώπιση μιας νόσου και θα χάνουμε ασθενείς από άλλες αιτίες», καταλήγει ο κ. Γιαννάκος

Δραματική  η κατάσταση  και στις ΜΕΘ για κορονοϊό

Την δραματική κατάσταση που επικρατεί και  στις ΜΕΘ για κορονοϊό στα νοσοκομεία της Αττικής, αποτυπώνουν τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα νωρίτερα η ΠΟΕΔΗΝ. Πιο συγκεκριμένα:

  • Στο ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ η ΜΕΘ Covid είναι πλήρης, με 14 ασθενείς σε 14 κλίνες.
  • Κάτι ανάλογο ισχύει και στο ΝΙΜΙΤΣ, με 4 ασθενείς στις 4 κλίνες.
  • Οριακή είναι η κατάσταση στο ΕΛΠΙΣ, με 5 ασθενείς στις 6 κλίνες.
  • Στο ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ νοσηλεύονται 7 ασθενείς στις 11 κλίνες, καθώς υπήρξαν αρκετές απώλειες τις τελευταίες ώρες
  • Στο ΣΩΤΗΡΙΑ νοσηλεύονται 71 ασθενείς στις 79 κλίνες.
  • Στον ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ 29 ασθενείς στις 32 κλίνες. Υπάρχει ακόμη μια μαφ 12 κλινών, όπου νοσηλεύεται μόνος ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.
  • Στο ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ, 8 Ασθενείς νοσηλεύονται στις 12 κλίνες, καθώς σημειώθηκαν επίσης αρκετοί θάνατοι στο εν λόγω νοσοκομείο τις τελευταίες ώρες.
  • Στο ΑΤΤΙΚΟ νοσηλεύονται 23 ασθενείς στις 23 κλίνες. Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ ετοιμάζεται η μετατροπή της καρδιοχειρουργικής μονάδας σε ΜΕΘ κοροναϊου 8 κλινών.
  • Στο ΘΡΙΑΣΙΟ νοσηλεύονται 8 ασθενείς στις 8 κλίνες, ενώ ετοιμάζεται νέα ΜΕΘ  4 κλινών χωρίς όμως τον απαραίτητο εξοπλισμό και ελλιπές προσωπικό, σύμφωνα πάντα με την ΠΟΕΔΗΝ.

Στο μεταξύ και κατά την Ομοσπονδία, η κατάσταση στο νοσοκομείο της Δράμας είναι δραματική και εκτός ελέγχου.

Τονίζεται συγκεκριμένα ότι «η ανάπτυξη των κλινικών κοροναϊού γίνεται χωρίς κανένα σχεδιασμό με αποτέλεσμα να υπάρχει διασπορά του ιού. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε όλους τους ορόφους του νοσοκομείου ισόγειο, πρώτο, δεύτερο συνυπάρχουν κλινικές κορονοϊού με άλλες κλινικές ή υπηρεσίες του νοσοκομείου. Χρησιμοποιούν ίδιους διαδρόμους, ίδια ασανσέρ, σε πολλές περιπτώσεις ίδια είσοδο. Μάλιστα στο δεύτερο οι ασθενείς που καταλήγουν περνάνε μέσα από τις διοικητικές υπηρεσίες. Νοσηλεύονται 136 ασθενείς με κορονοϊό στις 140 κλίνες που είναι ανεπτυγμένες».

«Νοσούν 105 συνάδελφοι. Για να καλύψουν τις βάρδιες επιστρέφουν στη δουλειά τους υπαλλήλους σε 15 ημέρες αν και ακόμη έχουν συμπτώματα.
Δύο συνάδελφοι μια νοσηλεύτρια και ένας διοικητικός νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης. Επίσης ένας τραυματιοφορέας και μία νοσηλεύτρια σε κλινικές με σοβαρά συμπτώματα».

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.