Μητσοτάκης: Καταβολή των αναδρομικών εφάπαξ σε όλους μέσα στο 2020 αλλά μόνο για κύριες συντάξεις

Tην εφάπαξ καταβολή μέσα στο 2010 των αναδρομικών, που δικαιούνται όλοι οι συνταξιούχοι, σύμφωνα με την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ, μόνο όμως για το τμήμα των κύριων συντάξεων ανακοίνωσε σήμερα (29/7) από την Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός προσδιόρισε το ύψος της συγκεκριμένης δαπάνης σε 1,4 δισ ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο 40% των συνολικού ποσού των αναδρομικών, καθώς από αυτό εξαιρούνται τα δώρα και οι επικουρικές. Να σημειωθεί ότι τα αναδρομικά στο σύνολό τους (κύριες, επικουρικές, δώρα) υπολογίζονταν σε 3,5-4 δισ. ευρώ. Επίσης κάλεσε τους συνταξιούχους να μην ζητήσουν «να αυξηθεί το ποσό ώστε να καλυφθούν δώρα, επικουρικές συντάξεις», γιατί δεν υπάρχουν περιθώρια ικανοποίησης πρόσθετων αιτημάτων.

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας από το βήμα της Βουλής στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου του υπ. Οικονομικών, ανέφερε:

 «Από το βήμα αυτό, λοιπόν, δηλώνω σήμερα ότι η κυβέρνηση θα καταβάλει εφάπαξ, πλήρως και σε όλους τους συνταξιούχους της χώρας μέσα στο 2020 τα αναδρομικά ποσά που δικαιούνται βάσει της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Η κυβέρνηση συμμορφώνεται με τις δικαστικές αποφάσεις, όπως είχαμε δεσμευτεί ότι θα κάνουμε. Μιλάμε για ένα ποσό ύψους 1,4 δισεκατομμυρίων ευρώ, αφορά κύριες συντάξεις -το τονίζω- κύριες συντάξεις του ιδιωτικού τομέα, δικαίωμα το οποίο επεκτείνεται όμως και στους συνταξιούχους του Δημοσίου. Συνολικά ωφελημένοι θα είναι λίγο παραπάνω από 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχοι συμπολίτες μας. Είναι μια κίνηση που με ειλικρίνεια και σεβασμό απευθύνει η κυβέρνηση προς τους απόμαχους της δουλειάς, οι οποίοι γνωρίζουμε πολύ καλά ότι σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία καλούνται να στηρίξουν τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους.

Με την ίδια όμως ειλικρίνεια και με την ίδια τόλμη που η κυβέρνηση εφάπαξ θα εκταμιεύσει αυτό το ποσό πριν το τέλος του έτους, είμαι υποχρεωμένος να πω ότι η συγκεκριμένη δαπάνη αγγίζει τα όρια των δημοσιονομικών δυνατοτήτων του τόπου. Δεν υπάρχουν λοιπόν περιθώρια για ικανοποίηση πρόσθετων αιτημάτων αυτού του είδους. Η αλήθεια είναι ότι οι συνταξιούχοι μας δεν χτυπήθηκαν όσο άλλες κατηγορίες από την πανδημία. Προστατεύτηκαν πλήρως και η πολιτεία οφείλει να κρατά δημοσιονομικές ισορροπίες, να εξετάζει προφανώς και τη βιωσιμότητα του χρέους αλλά και να κρατά εφεδρείες σε κάθε δύσκολη στιγμή.

Ενδεχομένως να υπάρχουν αιτιάσεις, πλειοδοσίες, παροτρύνσεις να αυξηθεί αυτό το ποσό ώστε να καλυφθούν δώρα, επικουρικές συντάξεις. Θέλω όμως να απευθυνθώ εδώ πέρα στους συνταξιούχους. Να τους πω ότι η ενίσχυση με ένα εφάπαξ ποσό ύψους 1,4 δισεκατομμυρίων αποτελεί μία πολιτική επιλογή και θέλω αυτή η απόφαση να εκτιμηθεί, και να εκτιμηθεί λαμβάνοντας υπόψη συνολικά την κατάσταση η οποία βρίσκεται η χώρα. Δεν υπάρχουν περιθώρια άλλων παροχών.

Οτιδήποτε διαφορετικό θα ήταν άδικο, θα ήταν άδικο για τους ανέργους, θα ήταν άδικο για τους εργαζόμενους, ο κόπος των οποίων χρηματοδοτεί το ασφαλιστικό σύστημα. Θα ήταν άδικο για τις επόμενες γενιές.

Άδικο, λοιπόν, και για το σύνολο της κοινωνίας που αντιμετωπίζει με ενότητα, ομοψυχία και με επιτυχία τολμώ να πω τόσες αλλεπάλληλες προκλήσεις, από τα γεγονότα στον Έβρο και την πανδημία μέχρι τη διεθνή οικονομική αναταραχή και την επιθετική συμπεριφορά των γειτόνων μας. Γιατί το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων οφείλουμε να το κρατάμε ψηλά, οφείλουμε όμως και να το χρηματοδοτούμε, ειδικά σε περιόδους όπως αυτές που διανύουμε».

Υπενθυμίζεται, ότι οι πρόσφατες αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου Επικρατείας επιβάλλουν την καταβολή αναδρομικών στους συνταξιούχους για 11 μήνες, από τον Ιούνιο του 2015 έως τον Μάϊο του 2016 και έχει κρίνει ξεκάθαρα ότι οι αντισυνταγματικές περικοπές που έκανε ο κ. Βρούτσης αφορούν και τις επικουρικές συντάξεις  και τα δώρα.

Σύμφωνα πάντως με κύκλους του υπουργείου Εργασίαςψοι αποφάσεις του ΣτΕ δεν έχουν κρίνει τους νόμους που αφορούν τις επικουρικές και τα δώρα . Γι αυτό θα καταβληθούν μόνο τα αναδρομικά των κύριων συντάξεων. Ωστόσο νομικοί κύκλοι αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει νέα πιλοτική δίκη για τις επικουρικές και τα δώρα.

Λουκάς Αποστολίδης: Πρόκειται για νομικό πραξικόπημα

Ο δικηγόρος Λουκάς Αποστολίδης που διαχειρίστηκε την αγωγή κάνει λόγο για συνταγματική εκτροπή και περιορισμό των νομικών συνεπειών των αποφάσεων της Ολομέλειας του ΣτΕ με αφορμή τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού.

Όπως τονίζει οι ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού για τα αναδρομικά αποτελούν προσβολή στις αποφάσεις των Ανωτάτων Δικαστηρίων και «νομικό πραξικόπημα» για τις αρχές του κράτους δικαίου.

Στο σύνολό τους τα ποσά που θα ελάμβαναν οι 2.500.000 συνταξιούχοι, κυμαίνονταν από 700 μέχρι και πάνω από 10.000 ευρώ, για τους συνταξιούχους ΔΕΚΟ και  τραπεζών. Συγκεκριμένα, τα επιστρεπτέα ποσά κυμαίνονταν στα 700 ευρώ για τις πολύ χαμηλές συντάξεις που έχασαν μόνον τα δώρα ενώ, για άθροισμα συντάξεων πάνω από 1.000 και 1.500 ευρώ τα αναδρομικά θα έφταναν ως τα 7.790 ευρώ στις κύριες και έως 3.240 στις επικουρικές, ήτοι άθροισμα αναδρομικών ως και 11.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες οι συνταξιούχοι θα λάβουν μέσα στο 2020 εφάπαξ μικρότερα ποσά από τα παραπάνω (μόνο για τις κύριες συντάξεις), ενώ τα άλλα τμήματα των αναδρομικών (επικουρικές, δώρα), οι συνταξιούχοι θα πρέπει πλέον να τα διεκδικήσουν δικαστικά.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

No Comments Yet.

Leave a comment