Με τις ψήφους ΝΔ, ΚΙΝΑΛ και Ελληνικής Λύσης υπερψηφίστηκαν οι συμβάσεις για την εξόρυξη πετρελαίου σε Ιόνιο και Κρήτη

Ψηφίστηκαν οι τέσσερις συμβάσεις έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, από την Ολομέλεια της Βουλής. Και νέες θαλάσσιες περιοχές στο στόχαστρο των εξορύξεων πετρελαίου, σε κεντρικό Ιόνιο και νότια της Κρήτης. 

Υπερ ψήφισαν οι βουλευτές της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ. Η Ελληνική Λύση ψήφισε «υπέρ» των δύο συμβάσεων για το Ιόνιο αλλά καταψήφισε τις άλλες δύο συμβάσεις για την Κρήτη. Κατά ψήφισαν οι βουλευτές του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ25 και 4 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε«παρών» παρότι οι συμβάσεις είχαν υπογραφεί από την κυβέρνηση Τσίπρα και φέρονται να κατατέθηκαν αυτούσιες στη Βουλή. Ωστόσο, στην ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησε το ΚΚΕ «κατά» δήλωσαν οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης Νίκος Φίλης, Θανάσης Παπαχριστόπουλος, Σάκης Παπαδόπουλος και Κώστας Ζουράρις.

Σημειώνεται πως ο ΣΥΡΙΖΑ αντιδρά, κατηγορώντας την κυβέρνηση πως προχωρά σε πλήρη αποκρατικοποίηση της «Ελληνικά Πετρέλαια», η οποία εταιρεία εμπλέκεται στις συμβάσεις.  Για το θέμα ξέσπασε έντονη αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, όταν έγινε γνωστή η στάση του ΣΥΡΙΖΑ και ο υπουργός Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης τους συνέστησε «πολιτική ψυχοθεραπεία».

Οι τοποθετήσεις των κομμάτων

Χατζηδάκης: Φτάσαμε ο ΣΥΡΙΖΑ να καταγγέλλει τις δικές του συμβάσεις που υπέγραψε 10 μέρες πριν τις εκλογές

« Ο Τσίπρας σήμερα διαφωνεί με τον εαυτό του. Έχουμε δει κυβιστήσεις και αλλαγές θέσεων και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, αλλά τόσο σύντομη και εντυπωσιακή πολιτική κυβίστηση ομολογώ ότι δεν θυμάμαι. Λέω ότι ερχόμασταν στην επιτροπή και στην Ολομέλεια της Βουλής να αναγνωρίσουμε την συνεισφορά των κ.κ. Μανιάτη και Σταθάκη στο θέμα των υδρογονανθράκων και σκεφτόμασταν ότι ο ΣΥΡΖΑ θα μας έλεγε ότι ερχόμαστε να οικειοποιηθούμε το έργο του» ανέφερε, για να προσθέσει «Αντ’ αυτού φτάσαμε ο ΣΥΡΙΖΑ να καταγγέλλει τις δικές του συμβάσεις που υπέγραψε 10 μέρες πριν τις εκλογές σε πανηγυρική εκδήλωση στο κέντρο της Αθήνας με κεντρικό ομιλητή τον Αλέξη Τσίπρα. Τελικά η ζωή είναι το καλύτερο κινηματογραφικό σενάριο πάντα υπάρχουν εκπλήξεις για να μην πλήττουμε».

«Καταλαβαίνω τι θα πείτε για το «παρών». Θα πείτε ότι άλλαξαν τα πράγματα, διότι τώρα πια έχουμε την ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ. Έχω εδώ διάφορες συμφωνίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με την τρόικα. Η συμφωνία- έκθεση ενισχυμένης εποπτείας, αναφέρει, σε σχέση με τα ΕΛΠΕ, ότι επετεύχθη συμφωνία ανάμεσα στις ελληνικές αρχές και τους θεσμούς, ότι το ΤΑΙΠΕΔ λαμβάνει εντολή να μελετήσει όλες τις διαθέσιμες επιλογές για να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση», πρόσθεσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ο Κωστής Χατζηδάκης απάντησε και στην εκτίμηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι το Δημόσιο θα αποσυρθεί από τα ΕΛΠΕ στις γεωτρήσεις. «Δεν υπάρχει τέτοια συμφωνία μετόχων, δεν υπάρχει κάτι το χειροπιαστό.Εμείς δεν έχουμε πρόθεση το Δημόσιο να αποσυρθεί συνολικά από τα ΕΛΠΕ αλλά ακόμη και να είχαμε μια τέτοια πρόθεση, θέλω να σας πω ότι τα ΕΛΠΕ σε δύο από τις τέσσερις συμβάσεις, συμμετέχουν σε ποσοστό 20%. Διαχειριστής σε αυτές τις συμβάσεις τα ΕΛΠΕ, είναι μόνο σε μία. Εξ ορισμού, επειδή μιλάμε για διεθνή διαγωνισμό, δεν μπορεί ο διαγωνισμός να έχει προειλημμένο αποτέλεσμα».

Ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε ακόμη ότι στις εξορύξεις θα τηρηθούν τα αυστηρά διεθνή στάνταρς, σε σχέση με τους περιβαλλοντικούς όρους.

Ζαχαριάδης:Η κυβέρνηση πρέπει να ξεκαθαρίσει αν πουλάει τα ΕΛΠΕ

«Πουλάτε ή δεν πουλάτε, κ. Χατζηδάκη;», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα, και πρόσθεσε: «Εγώ καταλαβαίνω ότι πουλάτε. Αν κάνω λάθος, πείτε το καθαρά. Δεσμευτείτε. Πείτε ότι δεν πουλάτε. Το 2014 τα Ελληνικά Πετρέλαια παρουσίασαν ζημίες 368 εκατομμύρια ευρώ ενώ σήμερα η εταιρεία παρουσιάζει ρεκόρ κερδοφορίας. Πρόκειται για έναν από τους πιο κερδοφόρους ομίλους στην Ελλάδα -στον οποίο το Δημόσιο συμμετέχει κατά 35,5%- [και] δραστηριοποιείται σε πέντε χώρες με σαράντα τρεις εταιρείες, με έντονο εξαγωγικό προσανατολισμό και 60% εξαγωγές».

Ο βουλευτής σχολίασε και τα όσα αναφέρει η κυβέρνηση και η κυβερνητική πλειοψηφία ότι την υποχρέωση ιδιωτικοποίησης των ΕΛΠΕ, την κληρονόμησε η σημερινή κυβέρνηση λόγω των συμφωνιών που είχε συνάψει με τους θεσμούς ο ΣΥΡΙΖΑ. «Η υποχρέωση της ιδιωτικοποίησης των ΕΛΠΕ, όπως ακούστηκε προηγουμένως, κληροδοτήθηκε στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ από τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ το 2015, υποχρέωση που, όμως, με την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια έπαψε να υφίσταται», είπε ο κ. Ζαχαριάδης και προσέθεσε: «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, έπειτα από διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, πέτυχε σε ενδεχόμενο πώλησης ποσοστού των ΕΛΠΕ, το Δημόσιο να διατηρεί ισχυρό μετοχικό μερίδιο όπως και τα δικαιώματα έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων».

Αντίθετος με την υπογραφή των τεσσάρων συμβάσεων για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, παραμονές των εκλογών, από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε ο Νίκος Φίλης, από το βήμα της Βουλής, σημειώνοντας μάλιστα πως η σημερινή μετατόπιση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα βήμα αλλά το παρών δεν είναι αρκετό

Αρβανιτίδης:Το ΠΑΣΟΚ ήταν ο μπροστάρης στην εθνική προσπάθεια 

Υπέρ των τεσσάρων συμβάσεων για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων τάσσεται το Κίνημα Αλλαγής. «Είμαστε εδώ σήμερα και κυρώνουμε αυτές τις συμβάσεις, γιατί η παράταξή μας, το ΠΑΣΟΚ, μπήκε μπροστάρης σε μια εθνική προσπάθεια που λέγεται έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων στην Ελλάδα. Είμαστε περήφανοι, γιατί ανοίξαμε τον δρόμο σε μια δύσκολη εποχή, την περίοδο 2010-2014, φτιάξαμε τον ενεργειακό χάρτη, έχοντας απέναντί μας τότε αρκετούς απ’ αυτούς που σήμερα υπερψηφίζουν», είπε ο εισηγητής του Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Αρβανιτίδης και στο ίδιο κλίμα κινήθηκαν με τις τοποθετήσεις τους και οι άλλοι εισηγητές του ΚΙΝΑΛ

Καραθανασόπουλος: Εκχωρείται ο ορυκτός πλούτος της χώρας

Κατά των συμβάσεων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, τάσσεται το ΚΚΕ. «Οι συμβάσεις αυτές εκχωρούν τον ορυκτό πλούτο της χώρας, για να διασφαλιστούν τα συμφέροντα των πολυεθνικών που συμμετέχουν σε αυτές τις κοινοπραξίες», ανέφερε, μιλώντας στη Βουλή, ο Νίκος Καραθανασόπουλος, που κατήγγειλε ότι «κάτω από τον όρο «κλιματική αλλαγή» βρίσκεται σύγκρουση συμφερόντων και ανταγωνισμός πολυεθνικών που θέλουν να κερδίσουν κάτω από το όνομα της προστασίας του περιβάλλοντος και της πράσινης ανάπτυξης».

Βαρουφάκης: Το ΜέΡΑ 25 δίνει αγώνα εναντίον της κύρωσης των εξορύξεων

«Σήμερα, στη Βουλή, το ΜέΡΑ25 δίνει τον αγώνα εναντίον της κύρωσης των εξορύξεων. Δυστυχώς, τα υπόλοιπα κόμματα μάς έχουν δωρίσει το μονοπώλιο τής προγραμματικής εναντίωσης σε κάθε εξόρυξη, σε κάθε νέα πηγή ορυκτών καυσίμων», ανέφερε ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25 Γιάνης Βαρουφάκης, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Βουλή, για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.

Ο κ. Βαρουφάκης αναφέρθηκε ειδικότερα στη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και το ΚΚΕ. «Η Νέα Δημοκρατία σήμερα συνεχίζει στο δρόμο που έστρωσε ο ΣΥΡΙΖΑ με την αρχική υπογραφή της παράδοσης των θαλασσών μας στις πετρελαϊκές εταιρείες. Ο ΣΥΡΙΖΑ εξανίσταται, καταψηφίζοντας παρά το γεγονός ότι δεν έχει ακόμα στεγνώσει το μελάνι των υπογραφών του στις συμβάσεις αυτές (καταψηφίζουν κρυπτόμενοι πίσω από την εναντίωσή τους στην ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ που εκείνοι ξεκίνησαν μεταφέροντας τις μετοχές των ΕΛΠΕ στο ΤΑΙΠΕΔ). Το ΚΚΕ καταψηφίζει καταδικάζοντας την παράδοση των υδρογονανθράκων στις πολυεθνικές, χωρίς όμως να καταδικάζει τις εξορύξεις αυτές καθ΄ εαυτές -λες και όλα θα ήταν αγγελικά πλασμένα αν την κλιματική καταστροφή την επιτάχυναν κρατικές επιχειρήσεις», είπε ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25.

Βελόπουλος: Δεν ορίζεται η χώρα προέλευσης για τους συμμισθωτές

Την έντονη διαφωνία του ως προς τα τιμήματα των συμφωνιών, τα οποία χαρακτήρισε πολύ χαμηλά, εξέφρασε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος «Τοποθετούνται συμμισθωτές στον ορυκτό πλούτο της χώρας, χωρίς να ορίζεται η χώρα προέλευσης. Δηλαδή, αργότερα, μπορεί να είναι συμμισθωτές Σκοπιανοί ή Τούρκοι», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βελόπουλος και πρόσθεσε: «Μπορούν, λέει, οι συμμισθωτές να συνάπτουν συμβάσεις με τρίτες χώρες, δηλαδή, θα εκμεταλλεύονται τον πλούτο της χώρας μας χωρίς να μας πληρώνουν. Εάν προκληθούν ζημιές στο περιβάλλον, οι συμμισθωτές δεν φέρουν ευθύνη. Αν ρυπαίνουν το περιβάλλον -αν γίνει δηλαδή όπως στο Μεξικό και γεμίσουν τη θάλασσα με πετρέλαιο- δεν θα έχουν ευθύνη. Πάντα και παντού οι ξένοι έχουν το πάνω χέρι, ενώ η επίλυση των διαφορών με τους συμμισθωτές θα γίνεται από ξένα δικαστήρια».

Αναλυτικά οι συμβάσεις που ψήφισε η ελληνική βουλή:

To σχέδιο νόμου «Κύρωση της Σύμβασης Μίσθωσης μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της εταιρείας «Ελληνικά Πετρέλαια Ανώνυμη Εταιρεία» για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη θαλάσσια Περιοχή 10, Ιόνιο Πέλαγος, Ελλάδα», έλαβε επί του συνόλου 180 ψήφους «υπέρ», 27 «κατά» και 75 «παρών».

Το σχέδιο νόμου «Κύρωση της Σύμβασης Μίσθωσης μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και των εταιρειών «Repsol Exploracion S.A»και «Ελληνικά Πετρέλαια Ανώνυμη Εταιρεία» για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή «Ιόνιο», Δυτική Ελλάδα», έλαβε επί του συνόλου 181 ψήφους «υπέρ», 27 «κατά» και 74 «παρών».

Το σχέδιο νόμου «Κύρωση της Σύμβασης Μίσθωσης μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και των εταιρειών «Total E&P Greece B.V», «ExxonMobil Exploration and Production Greece (Crete) B.V» «Ελληνικά Πετρέλαια Ανώνυμη Εταιρεία» για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη θαλάσσια Περιοχή «Νοτιοδυτικά Κρήτης», Ελλάδα», έλαβε επί του συνόλου 172 «υπέρ», 36 «κατά» και 74 «παρών».

Το σχέδιο νόμου «Κύρωση της Σύμβασης Μίσθωσης μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και των εταιρειών «Total E&P Greece B.V», «ExxonMobil Exploration and Production Greece (Crete) B.V» και «Ελληνικά Πετρέλαια Ανώνυμη Εταιρεία» για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη θαλάσσια Περιοχή «Δυτικά Κρήτης», Ελλάδα», έλαβε επί του συνόλου 172 «υπέρ», 36 «κατά» και 74 «παρών».

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.