Με συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας υποδέχονται το Μητσοτάκη στην αστυνομοκρατούμενη Θεσσαλονίκη

Δυναμικές αναμένεται να είναι οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που έχουν προγραμματιστεί για το Σάββατο, ημέρα που ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη για την 85η ΔΕΘ.

Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθούν πορείες προς το συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης» της ΔΕΘ, αν και η περιοχή θα είναι απόλυτα αστυνομοκρατούμενη και αποκλεισμένη.

ΑΔΕΔΥ, εργατικά συνδικάτα, ΠΑΜΕ, φεμινιστικές οργανώσεις, φοιτητικοί σύλλογοι, συλλογικότητες, εργαζόμενοι, υγειονομικοί, εκπαιδευτικοί  κ.ά. έχουν προγραμματίσει να δώσουν το «παρών» στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, τη στιγμή που φέρεται να κλιμακώνεται η δυσαρέσκεια των πολιτών κατά της κυβέρνησης για μια σειρά θεμάτων (πανδημία, οικονομία, πυρκαγιές, ανατιμήσεις κ.ά.). ενώ  αιχμή των αιτημάτων των διαδηλωτών θα είναι  το πρόσφατο νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης που ψήφισε η κυβέρνηση και συνάντησε έντονες αντιδράσεις από συνδικάτα και αντιπολίτευση.

Σημειώνεται ότι το Εργατικό Κέντρο και η ΓΣΕΕ απέχουν οργανωτικά, με  πρόσχημα τα μέτρα κατά της πανδημίας.

Φρούριο η Θεσσαλονίκη

Εκτός από τους 5.500 αστυνομικούς που θα βρίσκονται επί ποδός, έχουν μεταφερθεί στη Θεσσαλονίκη αστυνομικές κλούβες, drones, υδροφόρες αύρες και το υπερόπλο «Αίαντας», ενώ και ελικόπτερα θα εποπτεύουν από αέρος.

Τι θα  εξαγγείλει ο πρωθυπουργός

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κ. Μητσοτάκης αναμένεται να εξαγγείλει από τη Θεσσαλονίκη ένα «Freedom Pass» για τις ηλικίες 12 έως 17 ετών, προκειμένου να τους προτρέψει να εμβολιαστούν. Φέρεται πως θα ανακοινώσει φοροελαφρύνσεις και πακέτο ενίσχυσης των ευάλωτων νοικοκυριών, με φόντο το κύμα ανατιμήσεων και τη μεγάλη άνοδο στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος.

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, ο πρωθυπουργός στις 9 το πρωί θα απευθύνει χαιρετισμό στη Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, ενώ μία ώρα αργότερα, θα συμμετάσχει στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΘ – Helexpo και στη συνέχεια θα επισκεφθεί περίπτερα της Έκθεσης στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Η ομιλία του στα εγκαίνια της 85ης ΔΕΘ στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, είναι προγραμματισμένη για τις 8 το βράδυ. 

Η καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού θα γίνει στη 1 μετά το μεσημέρι της Κυριακής.

Το πρόγραμμα των κινητοποιήσεων

 • Άγαλμα Βενιζέλου- ώρα 6.00 το απόγευμα: ΑΔΕΔΥ – ΕΔΟΘ Εργατικά Συνδικάτα και Συντονιστικό Πρωτοβάθμιων Σωματείων, Επιτροπών Αγώνα και Εργαζόμενων Νοσοκομείων 
 • ΧΑΝΘ: Σωματεία της δύναμης του ΠΑΜΕ – ΚΚΕ
 • Καμάρα: πρωτοβάθμια σωματεία και φοιτητικοί σύλλογοι που πρόσκεινται στην εξωκοινοβουλευτική Αριστερά, αντεξουσιαστικός χώρος -αυτόνομα φοιτητικά σχήματα ΑΠΘ 
 • Συντριβάνι: Γυναικείες, φεμινιστικές, ΛΟΑΤΚΙ+ συλλογικότητες 
 • Εγνατία και Αγ. Σοφίας: ΟΚΔΕ, Επιτροπή Αγώνα Διανομέων
 • Καμάρα:
 • Το κάλεσμα της ΑΔΕΔΥ

  Το Γενικό Συμβούλιο και η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. αποφάσισαν, με αφορμή τα εγκαίνια της ΔΕΘ από τον πρωθυπουργό, την πραγματοποίηση κινητοποιήσεων και συγκέντρωση διαμαρτυρίας το Σάββατο, 11 Σεπτεμβρίου 2021, ώρα 18:00, στη Θεσσαλονίκη για την ανάδειξη των αιτημάτων μας και την υπεράσπιση των κατακτήσεών μας

  Η φετινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη ΔΕΘ γίνεται μετά την ψήφιση, από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, του Νόμου για τα εργασιακά (ν. 4808/21) με τον οποίο καταργείται το 8ωρο και οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας, φαλκιδεύεται το δικαίωμα στην απεργία, καταργείται το ΣΕΠΕ και απελευθερώνονται οι απολύσεις. Οι αντιλαϊκές και αυταρχικές πολιτικές της Κυβέρνησης συνεχίζονται σε όλους τους τομείς με την ψήφιση νόμων μέσα στο καλοκαίρι, χωρίς κανέναν δημοκρατικό διάλογο όπως ο Ν. 4823/21 για την Παιδεία, με τον οποίο ήταν αντίθετο το σύνολο του εκπαιδευτικού κόσμου.

  Επιπλέον, η Κυβέρνηση μέσα στο καλοκαίρι, κατέθεσε νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, με ολέθρια αποτελέσματα για τους ασφαλισμένους, όπως συνέβη και στο παρελθόν.

  Μπροστά σε αυτή τη ζοφερή κατάσταση που διαμορφώνεται, οι εργαζόμενοι οφείλουν να αντιδράσουν και να μην επιτρέψουν την εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής της Κυβέρνησης.

  Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας της 11ης του Σεπτέμβρη, έρχεται ως συνέχεια των κινητοποιήσεων που έγιναν όλη την προηγούμενη χρονιά στην Υγεία, στην Παιδεία, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στα ασφαλιστικά Ταμεία κ.α.

  Στη σημερινή συγκυρία διεκδικούμε:

  1. Λήψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας. Μέτρα στήριξης του Εθνικού Συστήματος Υγείας και των εργαζομένων στον χώρο της Υγείας. Έμπρακτη αναγνώριση του ρόλου των υγειονομικών στην αντιμετώπιση της πανδημίας και άμεση ένταξή τους στα Β.Α.Ε.
  2. Την κατάργηση του Νόμου για τα εργασιακά (Ν. 4808/21) και της διάταξης του 50%+1 για τη λήψη απόφασης για απεργία. Κατάργηση της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας. Θα ακυρώσουμε στην πράξη τις ρυθμίσεις του Υπουργείου Εργασίας.
  3. Λέμε όχι στην ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης και διεκδικούμε την κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων. Σταδιακή αποκατάσταση όλων των συντάξεων. Καθιέρωση συστήματος κοινωνικής ασφάλισης που θα εγγυάται αξιοπρεπή διαβίωση για τους συνταξιούχους, όπως ορίζει το Σύνταγμα. Λέμε όχι στην εμπλοκή ιδιωτών για την απονομή των συντάξεων.
  4. Διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας. Καμία μείωση των μισθών των εργαζομένων. Κατάργηση της ελαστικής, ενοικιαζόμενης και εκ περιτροπής εργασίας. Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους. Όχι στις απολύσεις συμβασιούχων συναδέλφων.
  5. Προσλήψεις στο Δημόσιο, για να καλυφθούν όλα τα οργανικά κενά με προτεραιότητα στην Υγεία (Παιδεία, Αυτοδιοίκηση, Ασφαλιστικά Ταμεία, Κοινωνικές Υπηρεσίες κτλ).
  6. Επέκταση του θεσμού των Βαρέων – Ανθυγιεινών στο Δημόσιο με ευνοϊκές ρυθμίσεις στα όρια συνταξιοδότησης και το χρόνο εργασίας.
  7. Να σταματήσει η φορολογική επιδρομή. Αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ. Μείωση των ανώτατων συντελεστών του ΦΠΑ στο 15%. Κατάργηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης.
  8. Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις δημοσίων οργανισμών, κοινωνικών υπηρεσιών και στην εμπορευματοποίηση των κοινωνικών αγαθών. Αύξηση των κοινωνικών δαπανών για Υγεία, Παιδεία, ασφάλιση, κοινωνική προστασία και περιβάλλον.
  9. Κανένας πλειστηριασμός λαϊκής κατοικίας και περιουσίας, για τους εργαζόμενους που αποδεδειγμένα αδυνατούν να πληρώσουν.

  Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, υλοποιώντας την απόφαση του Γενικού Συμβουλίου της 2ας Ιουλίου και αφού έλαβε υπόψη την ανάγκη προστασίας της Δημόσιας Υγείας, καθώς και των συγκεντρωμένων, αποφάσισε, η φετινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας της 11ης του Σεπτέμβρη να πραγματοποιηθεί με την τήρηση όλων των απαραίτητων υγειονομικών μέτρων. Καλεί, δε, όλους τους εργαζόμενους που θα συμμετέχουν να συμβάλλουν στην πιστή τήρησή τους.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.