Με ξεκάθαρο κομματικό χρώμα η επιλογή νέου Προέδρου στην ΕΡΤ

Σε μια επιλογή με ξεκάθαρο κομματικό χρώμα για τη θέση του Προέδρου της ΕΡΤ κατέληξε η κυβέρνηση, που ανακοίνωσε την τοποθέτηση του μέχρι πρότινος διευθυντή του γραφείου Τύπου του Μεγάρου Μαξίμου και πριν του γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Ζούλα, στο τιμόνι της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και του Γιωργου Γαμπρίτσου για τη θεση του Διευθύνοντος Συμβούλου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου «ενόψει της διαδικασίας επιλογής της νέας διοίκησης στην ΕΡΤ Α.Ε., η κυβέρνηση ανακοινώνει τους υποψηφίους που θα προτείνει για την ηγεσία του Δ.Σ: Συγκεκριμένα για τη θέση του Προέδρου προτείνεται ο δημοσιογράφος Κωνσταντίνος Ζούλας και για τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου ο μηχανικός ανάπτυξης τηλεοπτικών Μέσων, Γιώργος Γαμπρίτσος.»

Ο διορισμός νέας Διοίησης στην ΕΡΤ έγινε  χωρίς να προηγηθεί ανοιχτή προκήρυξη που να δίνει τη δυνατότητα σε στελέχη της αγοράς να καταθέσουν υποψηφιότητα για τις θέσεις  και πριν ακόμη γίνουν αποδεκτές οι παραιτήσεις του προέδρου της ΕΡΤ  Χρήστου Λεοντή, του διευθύνοντος συμβούλου Γιάννη Δρόσου και του αναπληρωτή διευθύνοντος Λευτέρη Αρβανίτη, η κυβέρνηση επέλεξε να ανακοινώσει τους εκλεκτούς της για τη θέση του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου.Μάλιστα ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ, Γιάννης Δρόσος τις ημέρες αυτές ήταν σε συνεχή επικοινωνία με τον αρμόδιο υπουργό κ. Πέτσα  είχε αναλάβει και τις διαπραγματεύσεις που αφορούν τα τηλεοπτικά συμβόλαια των ποδοσφαιρικών ομάδων και βρίσκονται στην κορυφή της αντζέντας της δημόσιας τηλεόρασης αυτή την περίοδο. 

Είναι η πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια που οι θέσεις δεν καλύπτονται έστω και τυπικά μέσω ανοιχτής προκήρυξης, αλλά προωθείται μια κλειστή διαδικασία.

Την ανακοίνωση των ονομάτων του νέου προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΕΡΤ, συνόδευε και ένα εκτενές non paper της κυβέρνησης στο οποίο σκιαγραφεί τις πρώτες κινήσεις που θα γίνουν στη δημόσια τηλεόραση. Έτσι παρά τις εγγυήσεις Πέτσα ότι δεν θα κλέισει κανένα κανάλι, τονίζεται η έλλειψη ρόλου και ταυτότητας της ΕΡΤ-2, η αδυναμία πρόσληψης υψιλόμισθων στελεχών της αγοράς και η ανάγκη ανανέωσης  του προσωπικού.

Ο πρώην δημοσιογράφος της Καθημερινής και του ΣΚΑΪ Κώστας Ζούλας, ανέλαβε το 2017 τη θέση του επικεφαλής του γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, καθώς και το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού μετά τις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου. Ο Γαμβρίτσιος το 2010 είχε οριστεί από την κυβέρνηση Παπανδρέου ως Πρόεδρος και Διευθύνοντας Σύμβουλος στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής, θέση από την οποία παραιτήθηκε έξι μήνες αργότερα.

ΣΥΡΙΖΑ:Πρωτοφανής και αντιδεοντολογική μεθόδευση

Την έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε η επιλογή της κυβέρνησης να τοποθετήσει τον μέχρι πρότινος επικεφαλής του γραφείου Τύπου της ΝΔ και στη συνεχεια του Μαξίμου, Κωνσταντίνο Ζούλα, στο τιμόνι της ΕΡΤ που κάνει λόγο για «αυταρχικές αντιλήψεις» και «ευθύ έλεγχο» της δημόσιας τηλεόρασης από το πρωθυπουργικό γραφείο.

«Η σημερινή απόφαση του κ. Μητσοτάκη να προτείνει για πρόεδρο της ΕΡΤ τον μέχρι χτες διευθυντή του γραφείου Τύπου του, επιβεβαιώνει την ουσία του περίφημου «επιτελικού κράτους»: το κράτος στην υπηρεσία της Ν.Δ. και του κ. Μητσοτάκη προσωπικά» τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει:

«Η απόφαση αυτή δεν πρέπει να εκπλήξει κανέναν. Ο κ. Μητσοτάκης αρχικά προχώρησε στην υπαγωγή της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και της ΕΡΤ στο πρωθυπουργικό γραφείο. Σήμερα προχώρησε στο επόμενο βήμα. Ο διορισμός του κ. Ζούλα καταλύει κάθε δυνατότητα αντικειμενικής ενημέρωσης, ενώ παραπέμπει σε αυταρχικές αντιλήψεις για τον ευθύ έλεγχο της δημόσιας συχνότητας από το πρωθυπουργικό γραφείο

«Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει αυτήν την πρωτοφανή και αντιδεοντολογική μεθόδευση. Παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις αντιδράσεις των μόνιμων συκοφαντών της ΕΡΤ που αίφνης ανακαλύπτουν στον διορισμό του κυρίου Ζούλα μια «νέα αρχή». Κυρίως όμως καλεί τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τις δημοσιογραφικές ενώσεις και τους πολίτες που απαιτούν αντικειμενική ενημέρωση από την δημόσια ραδιοτηλεόραση να αντιδράσουν».

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

No Comments Yet.

Leave a comment