Με μεγάλη συμμετοχή η πορεία του Πολυτεχνείου- Καταστολή και συλλήψεις στο σωρό στα Εξάρχεια

Ολοκληρώθηκε η μεγάλη πορεία, με τη συμμετοχή χιλιάδων διαδηλωτών, για την επέτειο της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου,  που φέτος έγινε στη σκιά του δόγματος νόμος και τάξη  με την κατάργηση του ασύλου και τις επιχειρήσεις της αστυνομίας στις πανεπιστημιακές σχολές. 

Άνθρωποι κάθε ηλικίας πορεύτηκαν στα βήματα του Νοέμβρη, αποδεικνύοντας ότι  » Το Πολυτεχνείο Ζει» και εμπνέει τη νέα γενιά.

Σύμφωνα με την αστυνομία, συμμετείχαν περίπου 18.000 άνθρωποι, ωστόσο, εκτιμάται ότι ο κόσμος ξεπέρασε τις 25.000. Ισχυρή ήταν η παρουσία της αστυνομίας, με πάνω από 5.000 αστυνομικούς , ανάμεσά τους και πολλούς μυστικούς, ανεπτυγμένους σε όλο το κέντρο. Στο επιχειρησιακό της σχέδιο η ΕΛ.ΑΣ έχει συμπεριλάβει drones και ελικόπτερο.

΄Ενταση και καταστολή στα Εξάρχεια

Κόσμος συγκεντρώθηκε μετά το τέλος της πορείας για το Πολυτεχνείο στην πλατεία Εξαρχείων, ενώ στην περιοχή είχαν αναπτυχθεί από νωρίς ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις όπως και υδροβόλα οχήματα.

Η παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων δεν άργησε να φέρει και την πρώτη εστία έντασης. Ομάδες νεαρών εκτόξευσαν πέτρες και άλλα αντικείμενα προς διμοιρία ΜΑΤ που βρισκόταν στο σημείο. Οι αστυνομικές δυνάμεις πραγματοποιήσαν έφοδο στη πλατεία με τους περισσότερους συγκεντρωμένους να διαφεύγουν προς τα γύρω στενά, όπου συνεχίστηκαν τα επεισόδια. Κάποια φλεγόμενα οδόφραγματα στήθηκαν στην οδό Στουρνάρη, αλλά και σε άλλους δρόμους.

Υπήρξαν ακόμη περιπτώσεις όπου από τα μπαλκόνια πετούσαν γλάστρες προς τις αστυνομικές δυνάμεις, στέλνοντας το μήνυμα πως είναι ανεπιθύμητες. Τα ΜΑΤ έχουν επιδοθεί σε έναν κλεφτοπόλεμο με τις ομάδες των αντιεξουσιαστών, κάνοντας χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης.

Στην περιοχή έχουν γίνει πολλές προσαγωγές, ενώ αστυνομικός ακούγεται σε βίντεο να λέει σε κάποιους από τους προσαχθέντες: «Έτσι μουν@@@@α». 

Μια κοπέλα έχει τραυματιστεί στο κεφάλι.  Η ίδια διηγήθηκε τα όσα συνέβησαν κατά την έφοδο των ΜΑΤ και την απρόκλητη επίθεση που δέχτηκε: «Έτσι όπως καθόμουνα με κάτι φίλους έρχονται κάποιοι και φωνάζουν “έρχονται οι μπάτσοι” και εγώ κάνω στην άκρη, δεν ήξερα τι να κάνω και με στριμώχνουν σε μια γωνία με βαράνε με τα γκλομπ, με κλωτσάνε και λέω “βοήθεια παιδιά τρέχει αίμα”. Μετά συνεχίσανε προς τα πάνω και με βοηθήσανε κάτι παιδιά».

«Άνδρες των ΜΑΤ χτύπησαν δημοσιογράφο στα Εξάρχεια  
Την επίθεση που δέχθηκε από άνδρες των ΜΑΤ κατέγραψε live δημοσιογράφος που καλύπτει τα όσα συμβαίνουν μετά την πορεία για το Πολυτεχνείο στην περιοχή των Εξαρχείων.Συγκεκριμένα, περίπου στις 20:45 το βράδυ κι ενώ οι αστυνομικοί είχαν ξεκινήσει επιχειρήσεις στα στενά γύρω από τα Εξάρχεια, δημοσιογράφος του newsit.gr δέχτηκε επίθεση από άνδρες των ΜΑΤ όταν αντιλήφθηκαν ότι κατέγραφε με το κινητό του τηλέφωνο τις απρόκλητες επιθέσεις έξω από καταστήματα, πήραν το τηλέφωνό του κι ένας άνδρας των ΜΑΤ τον χτύπησε με το γκλομπ και την ασπίδα του. Εκείνη την ώρα ο ρεπόρτερ έκανε live μετάδοση μέσω Facebook και στις εικόνες φαίνεται να πέφτει το κινητό του στο έδαφος την ώρα της επίθεσης.

Εξοργισμένοι οι κάτοικοι με το κλίμα αστυνομοκρατίας στα Εξάρχεια

Εν τω μεταξύ, οι επιχειρήσεις της αστυνομίας και εν γένει το κλίμα αστυνομοκρατίας που επιχειρείται να επιβληθεί στην περιοχή των Εξαρχείων, καθιστώντας την έρημη πόλη, έχουν προκαλέσει και την αντίδραση των κατοίκων, που υπογραμμίζουν πως το μόνο που καταφέρνουν οι αστυνομικοί είναι «να ρίχνουν λάδι στη φωτιά». Σημειώνουν δε πως δεν χτυπάνε το εμπόριο ναρκωτικών, αλλά «μας έχουν πνίξει στα χημικά». «Αυτή δεν είναι αστυνομία, δυνάμεις κατοχής είναι», τόνισε μια κάτοικος. 

Σε 28 συλλήψεις και 13 προσαγωγές προχώρησε η ΕΛ.ΑΣ. στην περιοχή των Εξαρχείων πριν και μετά το τέλος της πορείας για το Πολυτεχνείο. Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία.

Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι 20 από τους 28 συλληφθέντες κατηγορούνται για τα μικρής έκτασης επεισόδια που προκλήθηκαν στα Εξάρχεια.

Οι 6 είχαν συλληφθεί νωρίτερα το απόγευμα στο κτίριο της Σπ. Τρικούπη όπου κατασχέθηκαν διάφορα αντικείμενα και οι δυο από παρακείμενη πολυκατοικία επί της οδού Στουρνάρη 4.

ΠΗΓΗ: https://tvxs.gr/

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.