Μεγάλο πανελλαδικό αγροτικό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα (ΦΩΤΟ)

Εκατοντάδες τρακτέρ και πολλές χιλιάδες  διαδηλωτές  συγκεντρώθηκαν σήμερα στο  Σύνταγμα έξω από τη Βουλή σε μια  μεγάλη λαϊκή κινητοποιηση . Οι αγρότες μετέφεραν  από τα μπλόκα το δίκαιο του αγώνα τους.

Διεκδικούν μια σειρά από αιτήματα  ουσιώδη για την επιβίωσή τους και τη δυνατότητά τους να συνεχίσουν να παράγουν.

Ώρες πριν το πανελλαδικό αγροτικό συλλαλητήριο, το Σύνταγμα ήταν ήδη γεμάτο με χιλιάδες διαδηλωτές αγρότες με τις οικογένειες τους από όλη την Ελλάδα , εργαζόμενους, τρακτέρ και γεωργικά μηχανήματα.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ απεύθυνε κάλεσμα στους εργαζομένους να παραβρεθούν στο σημερινό συλλαλητήριο, στο Σύνταγμα και να στηρίξουν τις κινητοποιήσεις των αγροτών και των φοιτητών.

Στο πλευρό των αγροτών και οι φοιτητές. Σύνθημά τους, «Διαλύουν την Παιδεία και τις ζωές μας. Κυβέρνηση – ΕΕ, θα σας οργώσουμε!».

Βασικά  συνθήματα που ακούστηκαν:

  • «Τώρα με τα πόδια, μετά με τρακτέρ, αν δεν δικαιωθούμε, θα γίνει Κιλελέρ»
  • «Χωρίς εμάς, τι θα φας;»
  • «Εργατιά, αγροτιά ενωμένοι μια γροθιά»
  • No farmers, no food!

Λίγο μετά τις 8.30  το συλλαλητήριο των αγροτών  ολοκληρώθηκε . Οι διαδηλωτές έχουν ξεκαθαρίσει ότι θα παραμείνουν με τα τρακτέρ τους έξω από τη Βουλή έως και το μεσημέρι της Τετάρτης και σταδιακά θα αναχωρήσουν για τις περιοχές τους και τα εκεί μπλόκα, όπου θα αποφασίσουν πώς θα προχωρήσουν το επόμενο διάστημα.

Η κυβέρνηση προς το παρόν δεν έχει αντιδράσει στην κινητοποίηση, περιοριζόμενη να δηλώνει ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για κάτι περισσότερο και πως ήδη έχει κάνει πάρα πολλά για τους αγρότες.

Οι ομιλίες στη συγκέντρωση

Το αγωνιστικό «παρών» των περιοχών τους μετέφεραν από την εξέδρα του συγκλονιστικού συλλαλητηρίου εκπρόσωποι από τα αγροτικά μπλόκα, μεταφέροντας και τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

«Οι δουλειές μας είναι οι ζωές μας», είπε ο εκπρόσωπος από το μπλόκο Αταλάντης θέτοντας ανάμεσα στα άλλα αιτήματα την απαίτηση για καταβολή των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ στους αγρότες.

«Όλοι μαζί μπορούμε να καταφέρουμε κάτι», είπαν οι αγρότες από το μπλόκο του Αιγινίου, που ταξίδεψαν 500 χιλιόμετρα για να πάρουν μέρος στην κινητοποίηση. «Είμαστε 30 μέρες και νύχτες στον δρόμο για να διεκδικήσουμε τα αυτονόητα»

«Εμείς πουλάμε φθηνά τα προϊόντα μας κι εσείς τα αγοράζετε πανάκριβα», κατήγγειλε ο εκπρόσωπος από το μπλόκο της Ανθήλης.

Την άρνηση της κυβέρνησης να δώσει απαντήσεις στα βασικά αιτήματα των αγροτών κατήγγειλε ο ομιλητής από το Κάστρο Βοιωτίας, αναδεικνύοντας την ανάγκη για μείωση του κόστους παραγωγής και για εξασφάλιση φθηνών και ποιοτικών αγροτικών προϊόντων.  

«Είμαστε όλοι μαζί στα μπλόκα. Θα νικήσουμε», είπε ο εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Συντονιστικής Μελισσοκόμων.

«Όπως υπάρχει χώρος στην οικονομία για τους εφοπλιστές, να υπάρξει και για εμάς», απαίτησε ο εκπρόσωπος του μπλόκου Αμφίκλειας – Ελάτειας

«Σας ευχαριστούμε που είστε μαζί μας. Σήμερα τα ρυάκια από όλα τα μπλόκα της Ελλάδας κατεβήκαμε και μαζί με εσάς γίναμε ένα μεγάλο ποτάμι», είπε ο αγρότης από την Κήρινθο Εύβοιας. «Μας κάψατε, μας πνίξατε. Θα σας πνίξει η οργή μας», τόνισε και έθεσε στο επίκεντρο την ανάγκη για μέτρα αντιπυρικής, αντιπλημμυρικής προστασίας.

«Το βαρέλι δεν έχει πάτο, το ξύνουν συνέχεια από παντού», κατήγγειλε ο αγρότης από την Καστοριά και κάλεσε σε συνέχιση του αγώνα.

Τα προβλήματα που διαχρονικά αντιμετωπίζουν οι αγρότες, τα οποία μάλιστα συνεχώς επιδεινώνονται, συνόψισε ο αγρότης από το μπλόκο του Στρυμονικού Σερρών.

Το συλλαλητήριο «που ενώνει την αγροτιά και την εργατιά» χαιρέτισε ο εκπρόσωπος από τα μπλόκα της Πελοποννήσου. «Τους αποδείξαμε ότι ο συντονισμός των αγροτών με την Πανελλαδική Επιτροπή είναι δυνατός», υπογράμμισε και διαβεβαίωσε ότι ο αγώνας που ήδη μετρά 30 μέρες στα μπλόκα θα συνεχιστεί, ενώ κάλεσε και στην απεργία στις 28 Φλεβάρη.

«Δεν μπορούμε να δίνουμε χρήματα για να κάνουμε πόλεμο και να μη δίνουμε χρήματα για να ταΐσουμε τα παιδιά μας», σχολίασε ο εκπρόσωπος από τον Αλμυρό.

«Ο αγώνας συνεχίζεται μέχρι τα δίκαια αιτήματά μας να δικαιωθούν», διαμήνυσε ο αγρότης από το μπλόκο στα Μουδανιά Χαλκιδικής.

Στο επείγον αίτημα για μείωση του κόστους παραγωγής εστίασε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Παραγωγών Λαϊκών Αγορών

Τις συντάξεις πείνας των αγροτών στηλίτευσε αγρότισσα από το Μεσολόγγι.

«Τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο όταν υπάρχει ενότητα», ήταν το μήνυμα που έστειλε ο αγρότης από τον Πλατύκαμπο. «Σήμερα σπέρνουμε την ελπίδα», πρόσθεσε. Χαιρετισμός έγινε επίσης από εκπρόσωπο του μπλόκου στο Χαλίκι. 

Παρευρέθηκαν στην κινητοποίηση ο Πρόεδρος  του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και βουλευτές του  κόμματος, κλιμάκιο βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, της Νέας Αριστεράς ,  του ΜέΡΑ25, ο Γ.Γ. του ΚΚΕ  Δημήτρης Κουτσούμπας και αντιπροσωπεία του κόμματος.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.