«Κόκκινος συναγερμός» για την εκτόξευση των κρουσμάτων

Ραγδαία είναι η αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα, με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει χθες 110 νέες μολύνσεις, ενώ η άνοδος σημειώνεται για έκτη συνεχή ημέρα, καθώς καταγράφηκαν 27 κρούσματα την περασμένη Κυριακή, 35 τη Δευτέρα, 52 την Τρίτη, 57 την Τετάρτη, 65 την Πέμπτη, 78 την Παρασκευή, γεγονός που καταδεικνύει πως υπάρχει μια έξαρση του ιού, με το πιο ανησυχητικό σημείο να είναι η διασπορά σε όλη την επικράτεια.

Όπως σημειώνουν επιδημιολόγοι, ουσιαστικά ο Ιούλιος έκλεισε με τα συνολικά μηνιαία κρούσματα να κινούνται στα επίπεδα του Απριλίου και με ανοδική τάση. Συγκεκριμένα, τον Μάρτιο είχαν καταγραφεί στην χώρα 1.307 κρούσματα, τον Απρίλιο 1.277, τον Μάιο 334, τον Ιούνιο 500 και τον Ιούλιο 1.019. Μεγαλύτερη πηγή ανησυχίας αποτελεί αυτή την στιγμή η διασπορά του ιού στην κοινότητα κυρίως στα αστικά κέντρα.

Παράλληλα, αύξηση κρουσμάτων την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου εάν δεν ληφθούν μέτρα,  προβλέπει μελέτη διασποράς του κορονοϊού την καλοκαιρινή περίοδο στην Ελλάδα που εκπόνησε το ΑΠΘ.

Πού εντοπίστηκαν τα κρούσματα, που ανακοινώθηκαν

Τι λένε οι επιδημιολόγοι

Αυστηρό μήνυμα για συστηματική προσπάθεια εφαρμογής των μέτρων από όλους «και κυρίως από τα δημόσια πρόσωπα, με οριζόντιο τρόπο και χωρίς εξαιρέσεις» απευθύνει ο Ηλίας Μόσιαλος, καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο London School of Economics και εκπρόσωπος της Ελλάδας στους διεθνείς οργανισμούς για την πανδημία.

Ο Η. Μόσιαλος χαρακτήρισε ως αναμενόμενη την άνοδο των κρουσμάτων, θεωρώντας ως αιτίες του φαινομένου αυτού, τη χαλαρότητα που επικράτησε μετά την αποκλιμάκωση των μέτρων, καθώς και το γεγονός πως πλέον γίνονται περισσότερα τεστ, ενώ χτύπησε το καμπανάκι πως εάν ο αριθμός των κρουσμάτων αυξηθεί περαιτέρω, τότε θα υπάρξει διασπορά του ιού και στις ευάλωτες ομάδες.

110 νέα κρούσματα σήμερα. 9 μόνο στις πύλες εισόδου της χώρας. Ήταν αναμενόμενο όμως με τόση χαλαρότητα που επικράτησε…

Δημοσιεύτηκε από Ηλίας Μόσιαλος στις Σάββατο, 1 Αυγούστου 2020

 

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.