Κρίσιμη εβδομάδα για τις συντάξεις-Περικοπές στις υψηλές συντάξεις επιθυμεί το Βερολίνο

Στις 19 Νοεμβρίου η απόφαση του Eurogroup για τις συντάξεις, στις 21 η έκθεση της Κομισιόν για τον προϋπολογισμό και κατάθεση του προϋπολογισμού στην ελληνική Βουλή.

Στις 19 Νοεμβρίου, στη συνεδρίαση του έκτακτου Eurogroup αναμένεται να καθοριστεί ο δημοσιονομικός χώρος του επόμενου έτους, ο οποίος θα  κρίνει την μη περικοπή των συντάξεων, που επιδιώκει να εξαγγείλει η κυβέρνηση και ποια αντίμετρα θα υλοποιηθούν.

Δυο ημέρες αργότερα είναι προγραμματισμένη η Έκθεση της Κομισιόν για τους προϋπολογισμούς των χωρών-μελών, άρα και της Ελλάδας, ενώ την ίδια ημέρα, στην Αθήνα θα κατατεθεί ο προϋπολογισμός του 2019 στη Βουλή.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό «24/7», ο Δημ. Λιάκος τόνισε ότι η κυβέρνηση στοχεύει να συμφωνήσει με την Κομισιόν για τη μη εφαρμογή του μέτρου περικοπής των συντάξεων μέχρι τις 21 Νοεμβρίου, ημερομηνία κατά την οποία η Κομισιόν θα δώσει την τελική απόφαση για την έγκριση του κρατικού προϋπολογισμού του 2019.

«Στόχος μας είναι μέχρι την κατάθεση του προϋπολογισμού την 21η Νοεμβρίου να έχουμε συμφωνήσει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις πολιτικές επίτευξης του δημοσιονομικού στόχου του 2019, ούτως ώστε να μην συμπεριληφθεί το – μη αναγκαίο, όπως συνεχώς τονίζουμε – μέτρο της μείωσης της «αρνητικής» προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις», ανέφερε ο Δ. Λιάκος Παράλληλα, υποστήριξε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να δοθεί μόνιμος χαρακτήρας στη μη εφαρμογή του, συμφωνημένου ανάμεσα σε κυβέρνηση και δανειστές μέτρου και να μην περάσει η υποχρέωση στην επόμενη κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τα Νέα, που επικαλούνται πληροφορίες από τη συνάντηση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Ολαφ Σολτς με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Βερολίνο, το επικρατέστερο σενάριο είναι να εφαρμοστεί η μείωση μόνο για τις υψηλές συντάξεις, αλλά να μην περικοπούν οι χαμηλές συντάξεις για να προστατευτούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι. Ωστόσο, άγνωστο παραμένει ποιες συντάξεις θεωρούνται «υψηλές» μετά το πετσόκομμα των συντάξεων όλα αυτά τα μνημονιακά χρόνια.

Ταυτόχρονα η γερμανική πλευρά φέρεται πως θα επιμείνει να μειωθούν ο ΕΝΦΙΑ και το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών προκειμένου να τροφοδοτηθεί η αναθέρμανση της οικονομίας.

Καμία αναφορά στο θέμα των συντάξεων δεν έκανε πάντως ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας μετά την συνάντηση που είχε στο Βερολίνο με τον πρωθυπουργό το Σάββατο.

Η κυβέρνηση εξετάζει περικοπές στο Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων του 2019 προκειμένου να καλύψει την «τρύπα» 280 εκατομμυρίων ευρώ που έχει διαπιστώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις υποσχέσεις της Αθήνας ότι θα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, δίχως να περικόψει συντάξεις. Δεύτερη εναλλακτική για την κυβέρνηση είναι το «πάγωμα» της θετικής προσωπικής διαφοράς που θα πρέπει να λάβουν 250.000 συνταξιούχοι με βάση τον επαναϋπολογισμό που προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου.

Κρίσιμη για τη χώρα μας θεωρείται και η 13 Νοεμβρίου, καθώς η Ρώμη έχει κληθεί από την ΕΕ να τροποποιήσει τον ιταλικό προϋπολογισμό ώστε να συγκλίνει με τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ. Η στάση της ιταλικής κυβέρνησης θα έχει επιπτώσεις στη στάση των αγορών και έναντι της χώρας μας, η οποία επιδιώκει αρχές του 2019 να βγει στις αγορές.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

No Comments Yet.

Leave a comment