Κορoνοϊός: Η ημερομηνία «κλειδί» για το άνοιγμα σχολείων και καταστημάτων

Προβληματισμό προκαλούν στο κυβερνητικό επιτελείο τα επιδημιολογικά δεδομένα των τελευταίων ημερών, σε συνδυασμό με την εντεινόμενη πίεση στο σύστημα υγείας. Ωστόσο, το πώς θα διαμορφωθεί η επιδημιολογική εικόνα τα επόμενα εικοσιτετράωρα, θα κρίνει και τα επόμενα βήματα για τη σταδιακή χαλάρωση του «σκληρού» lockdown.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε νωρίτερα ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, στόχος της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν οι δραστηριότητες από την 1η Μαρτίου, ενώ σε ό,τι αφορά το άνοιγμα των σχολείων υπογράμμισε πως η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ότι η ανάγκη για το άνοιγμά τους δεν έχει να κάνει μόνο με το εκπαιδευτικό κομμάτι, αλλά υπάρχουν και ψυχολογικά ζητήματα για τους μαθητές.

«Την 1η Μαρτίου, εάν επικρατήσει σταθεροποίηση της κατάστασης με τα κρούσματα, θα υπάρξει σταδιακό άνοιγμα. Θα ακολουθήσουμε τις οδηγίες των λοιμωξιολόγων για το άνοιγμα του λιανεμπορίου και των σχολείων» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σύμμαχος στην προσπάθεια σταδιακής χαλάρωσης των μέτρων είναι το πρόγραμμα εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού, καθώς από τη Δευτέρα πραγματοποιούνται κατά μέσο όρο 30.000 εμβολιασμοί -πρώτης και δεύτερης δόσης- ημερησίως, ενώ αναμένεται η αύξηση του ρυθμού εμβολιασμού στο προσεχές διάστημα.

Αισιόδοξος για τα επιδημιολογικά δεδομένα και την επίδραση των εμβολιασμών στην καταπολέμηση της πανδημίας παρουσιάστηκε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος, μιλώντας στο MEGA.

Όπως τόνισε, ο δείκτης μεταδοτικότητας είναι οριακά κάτω από 1, ενώ υπάρχει σταθεροποίηση των εισαγωγών σε μονάδες Covid-19, κάτι που αποδίδεται στην «επίδραση των περιοριστικών μέτρων».

«Θετικό ότι έως χθες (σ.σ. Παρασκευή) εμβολιάστηκε το 6% του ελληνικού πληθυσμού. Βλέπουμε μια μείωση κρουσμάτων στις ηλικίες που εμβολιάστηκαν. Υπάρχουν συνθήκες για αισιόδοξη πρόβλεψη τις επόμενες εβδομάδες» είπε, χαρακτηρίζοντας ως «εφικτό» τον εμβολιασμό σημαντικού αριθμού ηλικιωμένων και ευπαθών ομάδων το επόμενο δίμηνο.

«Οι ΜΕΘ θα κρίνουν την άρση των μέτρων»

Το ενδεχόμενο από 1η Μαρτίου να ξανανοίξουν κάποιες δραστηριότητες άφησε ανοιχτό ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Όπως είπε, «μέσα στη βδομάδα θα δούμε μια σταθεροποίηση και μια μείωση των κρουσμάτων προς το τέλος της βδομάδας. Ενδεχομένως από 1η Μαρτίου να υπάρξει επαναλειτουργία κάποιων δραστηριοτήτων.«Οι ΜΕΘ θα κρίνουν την άρση των μέτρων», σημείωσε.

Σχετικά με τις μετακινήσεις και τα ταξίδια, ο κ. Εξαδάκτυλος εξήγησε πως δεν έχουμε φτάσει στο σημείο αυτό της ανοσίας του πληθυσμού με το εμβόλιο, ώστε να αρχίσουν να επιτρέπονται οι μετακινήσεις των εμβολιασμένων από νομό σε νομό.

Ερωτηθείς για το Πάσχα, είπε ότι δεν θα είναι όπως πέρσι που «δεν χτύπησαν οι καμπάνες, αλλά ούτε όπως πρόπερσι που τα ρεπορτάζ έδειχναν κοσμοπλημμύρες στις εκκλησίες. Κάπου ενδιάμεσα».

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.