Κατατέθηκε το σχέδιο προϋπολογισμού στη Βουλή- Προβλέπει πλεόνασμα 3,5% και αισιόδοξη πρόβλεψη για ανάπτυξη 2,8%

 Με την κατάθεση, σήμερα Δευτέρα στη Βουλή, του προσχεδίου του προϋπολογισμού 2020   το οικονομικό επιτελείο εισέρχεται στην «τελική ευθεία», στο «τέλος» της οποίας είναι το Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου και η αναμενόμενη, τότε, έγκριση για την εκταμίευση των 640 εκατ. ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που διακρατούν η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες των κρατών-μελών της ευρωζώνης.

Το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού που κατατίθεται  στη Βουλή στηρίζεται στην αισιόδοξη εκτίμηση ότι η ανάπτυξη τον επόμενο χρόνο θα ανέλθει στο 2,8% από 2% φέτος με τον οποίο θα  καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό παρά τον στόχο του υψηλού πρωτογενούς πλεονάσματος του 3,5% στον οποίον έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση.

 Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, επεσήμανε χθες (εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος»), ότι «όπως θα φανεί και στο σχέδιο προϋπολογισμού που θα κατατεθεί αύριο (σ.σ. σήμερα) στη Βουλή, δεν υφίσταται δημοσιονομικό κενό για το 2020». Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, ο προϋπολογισμός θα ενσωματώνει και το πακέτο των φοροελαφρύνσεων ύψους 1,2 δισ. ευρώ (καθαρού δημοσιονομικού κόστους 1 δισ. ευρώ) που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι θα επιτευχθεί το επόμενο έτος ο δημοσιονομικός στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου ανέφεραν στα κλιμάκια των θεσμών ότι το επόμενο έτος δεν θα υπάρχει δημοσιονομικό κενό και θα υλοποιηθεί ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα, καθώς υπάρχουν στη «φαρέτρα» τα εξής, μεταξύ άλλων, «όπλα»: 

   *Η ενίσχυση των εσόδων και της ανάπτυξης, μέσω της επιτάχυνσης των ιδιωτικοποιήσεων και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

   *Η υποβοήθηση στην ανάπτυξη από την υλοποίηση των φοροελαφρύνσεων.

   *Η διεύρυνση της φορολογικής βάσης μέσω της ενίσχυσης των ηλεκτρονικών πληρωμών, αλλά χωρίς τη μείωση του αφορολογήτου ορίου.

   *Η επέκταση του συστήματος αντικειμενικών αξιών σε περίπου 7.000 περιοχές της χώρας που βρίσκονται εκτός σχεδίου, μεταξύ των οποίων και περιοχές- φιλέτα στα κοσμοπολίτικα νησιά.

   *Η υπεραπόδοση στα φορολογικά έσοδα εφέτος, ιδίως από τον ΦΠΑ και τη ρύθμιση των 120 δόσεων για οφειλές, η οποία θα έχει θετικό αντίκτυπο (carry over) στον προϋπολογισμό του 2020.

   *Ο καθορισμός ρεαλιστικών οροφών δαπανών στον προϋπολογισμό.

   *Οι εξοικονομήσεις με βάση την επισκόπηση δαπανών.

       Επόμενη κομβική ημερομηνία είναι η 15η Οκτωβρίου, όταν η Ελλάδα θα αποστείλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (όπως και τα υπόλοιπα κράτη-μέλη στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου) το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού, ώστε να συζητηθούν σε επίπεδο Κομισιόν τα δημοσιονομικά μεγέθη του 2020.

       Στις 20 Νοεμβρίου αναμένεται να δημοσιοποιηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η 4η έκθεση της ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας, ενώ μια ημέρα μετά, στις 21 Νοεμβρίου θα κατατεθεί στη Βουλή το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού του επόμενου έτους.

Στέλεχος του οικονομικού επιτελείου δηλώνει ότι η 4η έκθεση της ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας θα είναι θετική και θα ανάψει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση στο τέλος του τρέχοντος έτους των κερδών των ελληνικών ομολόγων. Καθώς, όπως επισημαίνει ο συγκεκριμένος αξιωματούχος «οι συζητήσεις με τους θεσμούς για τα 4- 5 πράγματα σχετικά με την έκθεση (π.χ. δημοσιονομικά, αποκρατικοποιήσεις, αντικειμενικές αξίες ακινήτων, ενεργειακά θέματα) πηγαίνουν πολύ καλά».

Αισιόδοξες προβλέψεις για ρυθμό ανάπτυξης 2,8% το 2020

Ρυθμό ανάπτυξης 2% φέτος και 2,8% το 2020 προβλέπει το προσχέδιο  του νέου προϋπολογισμού, το οποίο απηχεί τις αισιόδοξες εκτιμήσεις-προβλέψεις του κυβερνητικού οικονομικού επιτελείου. Σημειώνεται ότι το προσχέδιο, που κατατέθηκε στη βουλή, προβλέπει φορολογικές ελαφρύνσεις και νέες κοινωνικές πρωτοβουλίες συνολικού ύψους 1,2 δισ. ευρώ και θέτει τον πήχη της ανάπτυξης στο 2,8% τηρώντας τη δέσμευση για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Μάλιστα ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα τίθεται οριακά υψηλότερα στο 3,56% του ΑΕΠ.

Το Δημοσιονομικό Συμβούλιο χαρακτηρίζει αυτόν τον στόχο «αισιόδοξο» και «πολύ απαιτητικό, αλλά επιτεύξιμο υπό  την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν νέα περιοριστικά μέτρα». Σημειώνει επίσης ότι η κυβέρνηση τοποθετεί τον πήχυ πολύ υψηλότερα σε σχέση με τις αντίστοιχες προβλέψεις της Κομισιόν, του ΟΟΣΑ και του ΔΝΤ.

Στο προσχέδιο περιλαμβάνονται προβλέψεις για αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 1,8%, ακαθάριστο σχηματισμό παγίου κεφαλαίου (επενδύσεις) αυξημένο κατά 13,4% (έναντι 8,8% φέτος), αύξηση των εξαγωγών κατά 5,1% και μείωση του ποσοστού ανεργίας στο 15,6% (από 17,4% φέτος).

Στην έκθεση αξιολόγησης των μακροοικονομικών προβλέψεων  που συνέταξε και έδωσε στη δημοσιότητα το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο τονίζει μεταξύ άλλων ότι «ο στόχος για ρυθμό μεταβολής του πραγματικού ΑΕΠ κατά 2% το 2019 εμπίπτει εντός του εύρους των προβλέψεών και θεωρείται αισιόδοξος αλλά εφικτός. Υπό την προϋπόθεση ότι επιτυγχάνεται το 2% για το 2019, ο στόχος για αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,8% το 2020 θεωρείται μεν ιδιαίτερα απαιτητικός, αλλά με αφετηρία τον θετικό αντίκτυπο του 2019, είναι υπό προϋποθέσεις επιτεύξιμος.

Οι δύο συνιστώσες του ΑΕΠ που θα καθορίσουν την τελική διαμόρφωση του ρυθμού μεγέθυνσης για το 2020 είναι η ιδιωτική κατανάλωση και οι επενδύσεις. Ιδιαίτερη βαρύτητα πρέπει να δοθεί στην αντιμετώπιση των ανασχετικών παραγόντων της πιστωτικής επέκτασης, στην διασφάλιση του στόχου των δημοσίων επενδύσεων και στην ενίσχυση των ιδιωτικών.

Η αισιόδοξη εκτίμηση  για τον ρυθμό ανάπτυξης   από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης γίνεται σε μια στιγμή που το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο έχει ήδη προειδοποιήσει για τους κινδύνους που απειλούν την ελληνική οικονομία, χτυπώντας συγχρόνως καμπανάκι για την κάμψη στις πάγιες επενδύσεις αλλά και τη δυνατότητα για αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης.

Να σημειωθεί ακόμη ότι όλοι οι διεθνείς οίκοι έχουν αναθεωρήσει προς τα κάτω τις προβλέψεις τους  για το ρυθμό ανάπτυξης   λόγω  των μεγάλων  αβεβαιοτήτων οι οποίες συνδέονται με τις εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία (ο πόλεμος του πετρελαίου στη Μέση Ανατολή, ο υπό εξέλιξη εμπορικός πόλεμος, το βάθος και το εύρος των συνεπειών του Brexit κυρίως για τις χώρες που έχουν ισχυρούς οικονομικούς δεσμούς με τη Βρετανία κ.ά.).

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

No Comments Yet.

Leave a comment