Καταπατημένη δασική έκταση με αυθαίρετα το οικόπεδο με τους 26 νεκρούς

Ως καταπατημένη δασική έκταση χαρακτήρισε το οικόπεδο στο Μάτι ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, όπου χάθηκαν αγκαλιασμένοι 27 άτομα στις φονικές πυρκαγιές της ανατολικής Αττικής.
Το συγκεκριμένο κομμάτι γης είναι χαρακτηρισμένο ως ζώνη εξυπηρέτησης λουομένων και απαγορεύεται επ’ αυτού η ανέγερση πρώτης ή δεύτερης κατοικίας  Επιπλέον, η έκταση αυτή έχει αυθαίρετα κτίσματα από το 1977 που δεν έχουν τακτοποιηθεί με κανένα νόμο από τους ισχύοντες.
Επίσης ότι οι περιφράξεις και τα περιτοιχίσματα είναι εντός της ζώνης της παραλίας αιγιαλού (τα οκτώ μέτρα που είναι δημόσιος χώρος), κατά παραβίαση του νόμου Τρίτση που απαγορεύει την περίφραξη και την περιτοίχιση σε συγκεκριμένη απόσταση από την παραλία και τον αιγιαλό.

Η έκταση αυτή, είναι δημόσια, δασική, διακατεχόμενη, ενώ το δημόσιο έχει δικαιωθεί στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο ως προς τον δασικό χαρακτήρα» αποκάλυψε στην Βουλή ο αν. υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος.

«Αυτά είναι ζητήματα που έπρεπε να τα έχουν βρει οι υπηρεσίες. Δεν είναι υπηρεσίες του κράτους, είναι υπηρεσίες της Αυτοδιοίκησης. Κι όλα αυτά πρέπει να τα χρησιμοποιούμε ως Εθνική Αντιπροσωπεία για να μην ξανασυμβούν» τόνισε ο Σ. Φάμελλος. Ο αν. υπουργός ζήτησε επίσης την στήριξη όλων, ώστε να ολοκληρωθεί το έργο των δασικών χαρτών και να επιταχυνθεί η διαδικασία που θα επιλύει μια για πάντα το θέμα της αυθαιρεσίας.

Στην τοποθέτησή του, ο Σ. Φάμελλος διερωτήθηκε ακόμη γιατί δεν αναρτήθηκαν (ενώ είχαν παραληφθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος το 2010) δασικοί χάρτες που αφορούν και την περιοχή όπου είχαμε και θύματα, παρότι είχαν παραληφθεί από το υπουργείο Πειβάλλοντος από το 2010. Όπως εξήγησε, οι δασικοί χάρτες στην αν. Αττική ανατέθηκαν το 2008, παραλήφθηκαν το 2010, πληρώθηκαν από την τότε κυβέρνηση, αλλά δεν αναρτήθηκαν.

«Γιατί; Ποια ήταν η πολιτική ευθύνη των πολιτικών που ανάθεσαν, είχαν το εργαλείο για τη δασική νομοθεσία και να καταταπολεμήσουν την δασική αυθαιρεσία και δεν ανήρτησαν, ούτε κύρωσαν δασικούς χάρτες;» αναρωτήθηκε. Στο σημείο αυτό μάλιστα, ο αρμόδιος υπουργός ανακοίνωσε πως μόνο πέντε δήμοι έστειλαν τότε στοιχεία (Πεντέλη, Ν. Πεντέλη, Μαραθώνας, Φυλή, Κηφισιά και Δροσιά) ενώ όλοι οι υπόλοιποι δεν ήταν σύννομοι με την συνταγματική επιταγή.

«Οι κυβερνήσεις και οι υπουργοί δεν έκαναν τίποτα για όλους τους άλλους. Ήρθε αυτή η κυβέρνηση και έχει ολοκληρώσει το θέμα των δασικών χαρτών, και δεν χρειάζεται πλέον δασικούς χάρτες στην Αττική, διότι μέσα στο 2018 θα έχουν αναρτηθεί όλοι, γιατί το 50% έχει αναρτηθεί από πέρσι. Αυτά είναι πρακτικά, συγκεκριμένα, και τα βλέπουν οι πολίτες» πρόσθεσε.

Ο Σ. Φάμελλος κατέληξε τονίζοντας πως στην περιοχή που συνέβη η μεγάλη αυτή τραγωδία, υπάρχουν δήμοι που έχουν υποβάλει λανθασμένα οικιστικά όρια, και δεν έχουν υποβάλλει οικιστικές πυκνώσεις.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

No Comments Yet.

Leave a comment