Καταγγέλλουν το νέο εργοδοτικό έγκλημα στη Ζώνη και καλούν στην κινητοποίηση της Τρίτης

Σε 24ωρη απεργία κατέρχεται το Συνδικάτο Μετάλλου αύριο, Τρίτη 30/5 μετά το τραγικό εργατικό δυστύχημα στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη στο Πέραμα Νεκρός ο  47χρονος χειριστής γερανού και δυο σοβαρά  τραυματίες- Για  νέο εργοδοτικό έγκλημα και ανύπαρκτα μέτρα ασφαλείας  μιλούν οι εργαζόμενοι.

Το δυστύχημα συνέβη το μεσημέρι της Δευτέρας κατά τη διάρκεια επισκευαστικών εργασιών σε πλοίο όταν ένας έλικας που σήκωνε το γερανοφόρο όχημα έπεσε, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί θανάσιμα ο 47χρονος χειριστής και άλλοι δύο εργάτες 47 και 43 ετών αντίστοιχα.

 Κάλεσμα σε κινητοποίηση διαμαρτυρίας από το Συνδικάτο Μετάλλου

«Προδιαγεγραμμένο έγκλημα ο θάνατος του συνάδελφου μας και ο σοβαρός τραυματισμός δύο ακόμα», τονίζει σε ανακοίνωσή του, το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας, με αφορμή το νέο έγκλημα που σημειώθηκε στη Ν/Ζώνη Περάματος κατά την διάρκεια εργασιών σε πλοίο, καλώντας όλους «την Τρίτη 30/5/2023 στην 24ωρη απεργία και στη συγκέντρωση στις 8 π.μ., στη κεντρική πύλη Περάματος στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη.

Η ανακοίνωση του Συνδικάτου Μετάλλου

«Το Συνδικάτο εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του νεκρού εργαζόμενου. Εύχεται γρήγορη και καλή ανάρρωση στους δύο τραυματίες εργάτες. Σήμερα θρηνούμε έναν ακόμα συνάδελφο μας στο προδιαγεγραμμένο έγκλημα που συντελείται στην Ναυπηγοεπισκευστική ζώνη του Περάματος, στη Σύρο, στη Σαλαμίνα, στην Ελευσίνα εξαιτίας των ελλιπών μέτρων προστασίας, τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας, την εντατικοποίηση και τους ανύπαρκτους ελέγχους για την τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας.

Μόλις τους τελευταίους έξι μήνες, το συνδικάτο Μετάλλου έχει κάνει τέσσερις απεργίες, δεκάδες καταγγελίες και στάσεις εργασίας για τα ζητήματα αυτά. Δεν είμαστε μάντεις, κάθε μέρα προειδοποιούμε για αυτό που βιώνουμε.

Κάθε μέρα που ξεκινάμε για δουλειά, σε κάθε κινητοποίηση που κατεβαίνουμε η πρώτη και η τελευταία μας σκέψη είναι «ποιος θα είναι ο επόμενος νεκρός μας,». Σήμερα ήταν ο συνάδελφός μας, ο Γιάννης Νομικός ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή μέσα στο χώρο εργασίας του ενώ ακόμα δύο συνάδελφοί μας σακατεύτηκαν από την ανυπαρξία στοιχειωδών μέτρων ασφαλείας.

Μόνο το τελευταίο χρονικό διάστημα, εδώ στο Πέραμα έχουν τραυματιστεί σοβαρά 3 συνάδελφοι μας, στη Σύρο πέθανε ακόμα ένας και τραυματίστηκαν δύο, στη Σαλαμίνα τραυματίστηκε ένας.

Στο νέο προδιαγεγραμμένο έγκλημα που σημειώθηκε σήμερα το μεσημέρι, οι τρεις συνάδελφοι μας εκτελούσαν εργασίες αποσυναρμολόγησης της προπέλας του πλοίου Asterion ll στη πλωτή δεξαμενή lll της Cosco. Το τέταρτο πτερύγιο της προπέλας έπεσε και τους καταπλάκωσε λόγω ελλείψεως κατάλληλου εξοπλισμού για την εκτέλεση εργασιών. Περιμένουμε άμεσα να ενημερωθούμε αν ευσταθούν οι πληροφορίες ότι δεν υπήρχε άδεια για τις εν λόγω εργασίες, γεγονός που αφήνει έκθετους τη πλοιοκτήτρια εταιρεία και τον εργολάβο.

Με προεκλογικό αέρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήρθε στο Πέραμα αλλά είδε μόνο χαμόγελα. Τα χαμόγελα των μεγαλοεργολάβων, μπροστά στα νέα τεράστια κέρδη που βγάζουν από την απλήρωτη, ανασφαλή και επικίνδυνη εργασία μας. Δεν είδε τα πρόσωπα των δικών μας οικογενειών που αγωνιούν αν θα επιστρέψουμε ζωντανοί και υγιείς στο σπίτι μας.

Αυτή είναι η ανάπτυξη για την οποία πανηγυρίζουν και κάνουν προεκλογικές φιέστες. Εργαζόμενοι χωρίς Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, χωρίς μέτρα προστασίας, με μισθούς πείνας ενώ η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, ο Σύνδεσμος των Ακτοπλόων, η Cosco, η Onex πανηγυρίζουν αμύθητα κέρδη.

Απαιτούμε:

  • Εντατικοποίηση των ελέγχων για τη τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας
  • Ενίσχυση των μηχανισμών ελέγχου
  • Άμεση κήρυξη της ΤΣΣΕ ναυπηγοεπισκευαστικών εργασιών υποχρεωτικής για όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου από το Υπουργείο Εργασίας και εφαρμογή της σε όλους τους χώρους εργασίας».

Το νέο εργοδοτικό έγκλημα που σημειώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας 29 Μάη στην Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη στο Πέραμα,  καταγγέλλουν συνδικαλιστικές οργανώσεις και φορείς.

Κάλεσμα στην απεργία και κινητοποίηση από το ΕΚ Πειραιά και φορείς

«Στηρίζουμε την 24ωρη απεργία που προκήρυξε το Συνδικάτο Μετάλλου, την Τρίτη 30 Μάη και την συγκέντρωση στην οποία καλεί στις 8 το πρωί στην Κεντρική πύλη Περάματος στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη», τονίζει το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Πειραιά (ΕΚΠ), καταγγέλλοντας «το νέο εργοδοτικό έγκλημα στην Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος, που είχε ως αποτέλεσμα ένας εργάτης να χάσει την ζωή του και δύο ακόμη να τραυματιστούν».  Επισημαίνει ότι, «οι συνάδελφοι καταπλακώθηκαν από έλικα προπέλας, την οποία και επισκεύαζαν, εξαιτίας των ανύπαρκτων μέτρων ασφαλείας.Την ίδια στιγμή που Κυβέρνηση και εργοδοσία οργανώνουν φιέστες στο Πέραμα και πανηγυρίζουν για την ανάπτυξη, οι συνάδελφοι μας δεν ξέρουν αν θα γυρίσουν σπίτι τους ζωντανοί».

Το ΕΚΠ εκφράζει «θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους συναδέλφους του 47χρονου εργάτη και ευχόμαστε γρήγορη ανάρρωση στους δύο τραυματίες. Στεκόμαστε στο πλευρό των συναδέλφων μεταλλεργατών που εδώ και έξι μήνες δίνουν τον δικό τους δίκαιο αγώνα, διεκδικώντας μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια της ζωής τους, να στελεχωθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί που είναι ανύπαρκτοι και να κηρυχθεί η ΣΣΕ τους υποχρεωτική για όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου. Το ΕΚΠ καλεί τα σωματεία μέλη του, τους εργαζόμενους, φοιτητές,μαθητές, συνταξιούχους του Πειραιά να δείξουν την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των συναδέλφων στην Ζώνη».

«Καλούμε σε όλους όλους τους ναυτεργάτες, να συμμετέχουμε στην απεργιακή συγκέντρωση την Τρίτη 30 Μάη, στις 8 το πρωί, στην κεντρική πύλη Περάματος στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους, τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ – ΠΕΕΜΑΓΕΝ και ΠΕΠΡΝ, εκφράζοντας «τα θερμά συλλυπητήρια τους στην οικογένεια και τους συναδέλφους του αδικοχαμένου εργάτη, που σκοτώθηκε στο εργασιακό κάτεργο της Ζώνης Περάματος».

Σημειώνουν επίσης ότι, «η αντιλαϊκή πολιτική, που συνεχίζει και η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, διαρκώς αυξάνει τα προνόμια του κεφαλαίου, ενώ ταυτόχρονα επιτίθεται στο σύνολο των δικαιωμάτων των εργαζομένων, μετατρέποντας τους χώρους δουλειάς σε εργασιακά γκέτο, που ασύδοτα υπονομεύουν την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής. Οι ναυτεργάτες έχουμε πικρή πείρα στην εφοπλιστική ασυδοσία με εκατόμβες νεκρών ναυτεργατών στον βωμό των κερδών τους. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στην 24ωρη απεργία, που κήρυξε το Συνδικάτο Μετάλλου για την προστασία της ζωής και της σωματικής ακεραιότητας των εργατών. Δυναμώνουμε τον αγώνα για δουλειά με δικαιώματα, για την προστασία της ζωής μας».

«Το τραγικό περιστατικό συνέβη στην Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη του Περάματος, φέρνοντας με τον χειρότερο τρόπο στην επιφάνεια, το μεγάλο κενό της χώρας μας στην απουσία μέτρων ασφαλείας στους χώρους δουλειάς, ελέγχων και απόδοση ευθυνών», αναφέρει σε ανακοίνωσή του, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ).

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.