Κανένα ελαφρυντικό για την ηγεσία της Χρυσής Αυγής- Αναλυτικά οι αποφάσεις του Δικαστηρίου

Η απόφαση του δικαστηρίου για τα ελαφρυντικά που ανακοινώθηκε, εξαιρεί από κάθε ελαφρυντική περίσταση όλους τους καταδικασθέντες για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και τους περισσότερους για ένταξη εγκληματικής οργάνωσης ανοίγοντας το δρόμο για τις μέγιστες ποινές.

Στο άκουσμα της είδησης, πλήθος κόσμου που έχει συγκεντρωθεί μπροστά στο Εφετείο ξέσπασε σε χειροκροτήματα φωνάζοντας «ο λαός απαιτεί οι φασίστες φυλακή».

Υπενθυμίζεται ότι το δικαστήριο έχει κρίνει ενόχους 57 κατηγορούμενους, με επτά να έχουν κηρυχθεί ένοχοι για πλημμελήματα. Από τους υπόλοιπους 50, επτά πρώην βουλευτές, κρίθηκαν ως ηγετική ομάδα της εγκληματικής οργάνωσης και οι υπόλοιποι 43 μέλη της. Στους 43 καταδικασθέντες για ένταξη περιλαμβάνονται και οι καταδικασθέντες για τα κακουργήματα που αφορούν την δολοφονία Φύσσα και την επίθεση κατά των Αιγυπτίων αλιεργατών, αλλά και ένας από την ομάδα που είχε επιτεθεί σε στελέχη του ΠΑΜΕ, υπόθεση που μετατράπηκε σε πλημμέλημα.

Το πλαίσιο των ποινών για εγκληματική οργάνωση είναι 5- 15 έτη για την ηγετική ομάδα και 5-10 έτη για τα μέλη.

Η ηγετική ομάδα  που θα έρθει αντιμέτωπη με τις μεγαλύτερες ποινές, αποτελείται από τους Νίκο Μιχαλολιάκο, Χρήστο Παππά, Ηλία Κασιδιάρη, Ιωάννη Λαγό, Γιώργο Γερμενή, Ηλία Παναγιώταρο, Αρτέμη Ματθαιόπουλο.

Το δικαστήριο αναγνώρισε το ελαφρυντικό της καλής διαγωγής μετά την πράξη στον πρώην βουλευτή Στάθη Μπούκουρα, το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας στον Νίκο Μίχο και αυτό του σύννομου βίου στον Μιχάλη Αρβανίτη.

Το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας αναγνώρισε το δικαστήριο στους κατηγορούμενους Αναδιώτη, Τσακανίκα, Αγριογιάννη, Ευγενικό, Χατζηδάκη, Μαριά, Χρυσαφίτη, Παπαδόπουλο. Τέλος στους κατηγορούμενους Δήμου και Σκάλκο αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς.

Ειδικότερα:

Για τη δολοφονία Παύλου Φύσσα

Κανένα ελαφρυντικό δεν δόθηκε σε Πατέλη, Καζαντζόγλου, Άγγο, Κομιανό, Κορκοβίλη, Μιχάλαρο, Σταμπέλο, Τσαλίκη, Θ. Τσόρβα και Ν. Τσόρβα, οι οποίοι για το αδίκημα της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση θα αντιμετωπίσουν ποινή από πέντε έως δέκα χρόνια συν την ποινή για συνέργεια στην ανθρωποκτονία.

Ελαφρυντικό αναγνωρίστηκε μόνο στους Αναδιώτη, Τσακανίκα, Χρυσαφίτη (μετεφηβικής ηλικίας) και Δήμου, Σκάλκο (μεταγενέστερης καλής συμπεριφοράς), οι οποίοι για το αδίκημα της ένταξης θα αντιμετωπίσουν ποινές ένα έως πέντε χρόνια (θα προστεθούν οι ποινές για τα υπόλοιπα αδικήματα).

Για τους Αιγυπτίους αλιεργάτες

Σε τρεις από τους τέσσερις καταδικασθέντες για την απόπειρα ανθρωποκτονίας στους Αιγύπτιους αλιεργάτες αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας.

Πρόκειται για τους Ευγενικό, Μαρία και Παπαδόπουλο. Ως εκ τούτου θα αντιμετωπίσουν ποινές που θα κυμαίνονται από ένα έως πέντε χρόνια για το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης συν την ποινή κάθειρξης που θα τους επιβληθεί για το αδίκημα της απόπειρας ανθρωποκτονίας.

Αντίθετα, στον πρώην πυρηνάρχη της Χρυσής Αυγής στο Πέραμα, Τάσο Πανταζή, δεν αναγνωρίστηκε κανένα ελαφρυντικό και θα αντιμετωπίσει τη μεγαλύτερη ποινή κάθειρξης.

Για την επίθεση στα μέλη του ΚΚΕ

Δεν αναγνωρίστηκε κανένα ελαφρυντικό στους Αντωνακόπουλο, Καστρινό και Πανταζή, οι οποίοι θα αντιμετωπίσουν ποινή πέντε έως δέκα ετών για το αδίκημα της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση.

Αντίθετα, στον Χατζηδάκη αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας και θα του επιβληθεί ποινή 1 έως πέντε χρόνια για το ίδιο αδίκημα.

Αίτημα εξαίρεσης από τον Λαγό

Αίτημα εξαίρεσης του δικαστηρίου κατέθεσε ο ευρωβουλευτής Γιάννης Λαγός, κάνοντας λόγο για προκατάληψη του δικαστηρίου. Μάλιστα  προέβη σε αντικατάσταση συνηγόρου. Όπως είπε, το αίτημα του θα υποστηρίξει ο δικηγόρος του και γνωστός ιδεολογικός ηγέτης του  ακροδεξού χώρου, Κωνσταντίνος Πλεύρης.

Παίρνοντας το λόγο ο καταδικασθείς χρυσαυγίτης ανέφερε: «Θεωρώ ότι υπάρχουν προκαταλήψεις απέναντι μας. Υπάρχει άμεση και έμμεση παρέμβαση ακόμη και του πρωθυπουργού της χώρας. Σας έχουν πιέσει. Δεν υπάρχει απλή υπόνοια, υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία για όσα έχω πει». Το δικαστήριο διέκοψε για να έρθει ο Πλεύρης και να συγκεκριμενοποιήσει το αίτημα. Το δικαστήριο μπορεί να απορρίψει ως προδήλως καταχρηστικό το αίτημα».

Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί

Η διαδικασία αναμένεται να συνεχιστεί με την αγόρευση της Εισαγγελέας επί των ποινών και αμέσως μετά ακολουθούν οι αγορεύσεις της υπεράσπισης.

Στη σημερινή διαδικασία δίνει το παρόν ο καταδικασμένος ως μέλος της διευθυντικής ομάδας της εγκληματικής οργάνωσης, ευρωβουλευτής, Γιάννης Λαγός ο οποίος έχει ζητήσει και συγκέντρωση σε συμπαράσταση του έξω από το Εφετείο. Εντός του δικαστηρίου ο καταδικασθείς δεν έχει δικαίωμα λόγου σε αυτήν την φάση της δίκης. Να σημειωθεί πάντως ότι χθες το βράδυ η ΕΛΑΣ και το υπουργείο Προστασίας Πολίτη ανακοίνωσαν την απαγόρευση της συγκέντρωσης των «εθνικιστών» έξω από το δικαστήριο.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.