Ιστορική συνεδρίαση της Βουλής για διεκδίκηση των Γερμανικών οφειλών

Μία ιστορική απόφαση καλείται να λάβει η Βουλή των Ελλήνων για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών, δύο χρόνια μετά την έκδοση του πορίσματος της διακομματικής επιτροπής.

Η συνεδρίαση της Βουλής, η οποία θα λάβει την απόφαση για την επίσημη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, ξεκίνησε σήμερα στην Ολομέλεια με τις εισηγήσεις των εκπροσώπων των κομμάτων.

 Παρίστανται μέλη του Συμβουλίου Διεκδίκησης Αποζημιώσεων, εκπροσώπων των μαρτυρικών πόλεων, του Κεντρικού Ισραηλινού Συμβουλίου, αντιστασιακών οργανώσεων, πρώην βουλευτών, πρεσβευτικών αρχών της Γερμανίας.

Το βράδυ θα ληφθεί η απόφαση επί της πρότασης του Προέδρου της Βουλής για την διεκδίκησή τους από την ελληνική κυβέρνηση. Έπεται αυτής η ρηματική διακοίνωση της ελληνικής κυβέρνησης προς την γερμανική κυβέρνηση.

Στην συνεδρίαση θα πάρουν τον λόγο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και οι πολιτικοί αρχηγοί.

 Πρόταση απόφασης του ΚΚΕ για το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων

«74 χρόνια από την λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών και ακόμη παραμένουν σε εκκρεμότητα οι οφειλές από τις καταστροφές και τις λεηλασίες των γερμανικών, ναζιστικών στρατευμάτων κατοχής στη χώρα μας.

74 χρόνια από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και η Γερμανία δεν έχει ακόμη πληρώσει τις αποζημιώσεις και επανορθώσεις για:

– Το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο – ληστεία που επιβλήθηκε στην κατεχόμενη Ελλάδα

– Τις τεράστιες καταστροφές στις υποδομές που προκάλεσαν τα γερμανικά κατοχικά στρατεύματα που αναγνωρίσθηκαν από την »Διάσκεψη των Συμμάχων» στο Παρίσι ( Δεκέμβρης 1945 – Γενάρης 1946 )

– Τις αποζημιώσεις των θυμάτων των φρικιαστικών ναζιστικών εγκλημάτων, των ομήρων στα ναζιστικά στρατόπεδα και στα εργοστάσια των γερμανικών μονοπωλίων

– Την επιστροφή των αρχαιολογικών θησαυρών ανεκτίμητης αξίας και των θησαυρών πολιτιστικής κληρονομιάς που λεηλατήθηκαν από τις γερμανικές κατοχικές δυνάμεις.

Η ευθύνη των μέχρι σήμερα ελληνικών κυβερνήσεων, των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ τα τελευταία χρόνια αλλά και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για τη εξέλιξη αυτή είναι μεγάλη, γιατί επί της ουσίας δεν έθεσαν το θέμα και δεν διεκδίκησαν τις γερμανικές επανορθώσεις. Με πρόσχημα ότι »δεν είναι τώρα η κατάλληλη η στιγμή για να τεθεί το ζήτημα» αφηνόταν να κυλήσει ο χρόνος χωρίς όμως ποτέ να »έρθει η κατάλληλη στιγμή». Όλες οι κυβερνήσεις θυμούνται το θέμα παραμονές εκλογών υπηρετώντας προεκλογικές σκοπιμότητες.

Ο λόγος προφανώς δεν ήταν η έλλειψη στοιχείων για την τεκμηρίωση των διεκδικήσεων. ‘Αλλωστε, τα στοιχεία ήταν επαρκή και είχαν καταγραφεί κατά καιρούς στο παρελθόν.

Ο κύριος λόγος για την πολιτική στάση των ελληνικών κυβερνήσεων και τη μη διεκδίκηση των επανορθώσεων – αποζημιώσεων από τη Γερμανία, ήταν η εναρμόνισή τους με τις επιλογές της αστικής τάξης να μην διαταραχθούν οι συμμαχίες της που συνδέονται με την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της.

Στο πνεύμα αυτό η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αρνήθηκε να ανταποκριθεί ακόμα και σε αίτημα της επιτροπής αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου να στείλει τις θέσεις της για το ζήτημα αυτό, μετά από την αναφορά της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ.

Η κατάσταση αυτή δεν πάει άλλο.

Η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να θέσει άμεσα, ευθέως και χωρίς περιστροφές προς το γερμανικό κράτος και κάθε αρμόδιο διεθνή οργανισμό, την διεκδίκηση – απαίτηση για το σύνολο των αποζημιώσεων και επανορθώσεων»

Οι ομιλίες των εισηγητών

Σήμερα εκπληρώνουμε ένα θεμελιακό ιστορικό, ηθικό, πολιτικό, αλλά και νομικό χρέος, τόνισε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Τρ. Μηταφίδης παρουσιάζοντας στην Ολομέλεια το πόρισμα της Επιτροπής.

Ταυτοχρόνως, είπε ο κ. Μηταφίδης, δίνουμε την ευκαιρία στην Γερμανία να αντιπαλέψει με τα όπλα της αλήθειας, της συμφιλίωσης και της ευθύνης τις μισάνθρωπες φωνές των επιγόνων του Χίτλερ.

«Συμπαρατασσόμαστε με τους Γερμανούς αντιναζιστές δημοκράτες, ακαδημαϊκούς, επιστήμονες και ακτιβιστές, που όλα αυτά τα χρόνια με δημόσιες δράσεις και συνεργασίες έχουν δώσει έναν αποφασιστικό αγώνα πλάι πλάι με το Εθνικό Συμβούλιο για την Διεκδίκηση των Οφειλών της Γερμανίας στην Ελλάδα με σκοπό τη δικαίωση του λαού μας» ανέφερε ο κ. Μηταφίδης.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, παρουσίασε την -από 6-2-2014- απάντηση της Επιστημονικής Επιτροπής της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Βουλής σε κοινοβουλευτική ερώτηση του Die Linke, σύμφωνα με την οποία δεν υπάρχει επίσημη, οριστική παραίτηση της ελληνικής κυβέρνησης από την άσκηση αξιώσεων της χώρας για επανορθώσεις. Μελανή σελίδα η κυβέρνηση της χούντας, που στις 15 Νοεμβρίου 1967 καταψήφισε ψήφισμα του ΟΗΕ σύμφωνα με την οποία δεν παραγράφονται τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο ελληνικός λαός, χωρίς λογικές ρεβανσισμού και συλλογικής ευθύνης, έδειξε τη μεγαλοψυχία του απέναντι στην ηττημένη Γερμανία, βάζοντας την υπογραφή του στη Συνθήκη του Λονδίνου (1953) για τα εξωτερικά γερμανικά χρέη, η οποία έθετε σε μορατόριουμ τις απαιτήσεις για πολεμικές επανορθώσεις, μέχρι την υπογραφή συνθήκης ειρήνης ή την επίλυση του θέματος των δύο, τότε, Γερμανών», τόνισε επίσης ο κ. Μηταφίδης.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ,  από το βήμα της Ολομέλειας παρουσίασε το πόρισμα της Επιτροπής της Βουλής με το οποίο έγινε η εδραίωση και η αποτίμηση των γερμανικών οφειλών προς την Ελλάδα, οι οποίες παραμένουν απαράγραπτες και ενεργές κι – όπως τονίζεται – ουδέποτε η Ελλάδα αποποιήθηκε των αξιώσεών της.

Είναι θέμα εθνικό κι η ΝΔ θα επιμείνει στην ικανοποίησή του, δήλωσε ο Κ. Τζαβάρας

Σήμερα η ΝΔ έχει το θάρρος και την τιμή να λέει ότι το θέμα των γερμανικών οφειλών και το κράτησε ζωντανό και το παρέδωσε στις επόμενες κυβερνήσεις και θα επιμείνει στην ικανοποίησή του αγωνιζόμενη με υπευθυνότητα με σοβαρότητα με ήθος και με πατριωτικό φρόνημα, τόνισε ο εισηγητής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κώστας Τζαβάρας, ο οποίος ανήγαγε το θέμα, σε εθνικό ζήτημα.

Ο κ. Τζαβάρας, επικαλούμενος το πόρισμα της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, σύμφωνα με το οποίο οι επιδιώξεις και οι αξιώσεις της ελληνικής Πολιτείας απέναντι στη Γερμανική Δημοκρατία είναι ενεργές, δικαστικά επιδιώξιμες και δεν παραγράφηκαν ποτέ, τόνισε ότι καταρρίπτεται το «μεγάλο ψέμα που καλλιεργήθηκε για να πληγεί η φιλελεύθερη παράταξη» ότι δήθεν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε ανταλλάξει το θέμα με 200 εκατ. που πήρε για τα ναζιστικά εγκλήματα.

«Τουλάχιστον, αν είναι κάτι που προέκυψε με τον πιο μεγαλόστομο τρόπο από της ενέργειες και τις μελέτες της Επιτροπής είναι ότι η συκοφαντία που διατυπώθηκε και έχει ανακυκλωθεί περί του ότι δήθεν ο αείμνηστος εθνάρχης Κ. Καραμανλής είχε ανταλλάξει το θέμα των αποζημιώσεων με 200 εκατ. που είχε πάρει για τα εγκλήματα του ναζισμού, αποδείχθηκε ότι είναι φενάκη και ψεύδος που διακινείτο μόνο και μόνο για να πλήττει την φιλελεύθερη παράταξη» είπε συγκεκριμένα ο κ. Τζαβάρας.

Ο εισηγητής της ΝΔ καταλόγισε στον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ ότι ούτε λίγο ούτε πολύ ο τρόπος που πρότεινε να διεκδικηθούν οι γερμανικές οφειλές είναι να προχωρήσουμε σε μια ερμηνευτικής δήλωσης στο Σύνταγμα και να λέμε ότι καταργείται η κυριαρχία της Γερμανικής Δημοκρατίας και ανέφερε πως «αυτά είναι ωραία παραμύθια αλλά όχι για σοβαρούς ανθρώπους». «Εμείς θα επιμείνουμε στον αγώνα αυτόν με υπευθυνότητα και αγωνιζόμαστε με τον τρόπο που πρέπει και με τα στοιχεία που συγκεντρώνουμε κάθε φορά», είπε.

Ο κ. Τζαβάρας ανέφερε ότι η πολιτική και η κοινοβουλευτική διαδικασία έχει έντονο και ζωτικό το στοιχείο της σύγκρουσης, αλλά τα εθνικά θέματα δεν προσφέρονται για συγκρούσεις, όταν όλοι μαζί, ενώ συμφωνούμε τι ακριβώς έχει συμβεί και πώς πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα πράγματα, αφήνουμε τους εαυτούς μας να οδηγηθούν σε διαιρέσεις και διχασμούς «γιατί κάποιοι έχουν την εντύπωση ότι με την επικοινωνιακή αξιοποίηση κάποιων δεδομένων της πολιτικής και της κοινωνικής ζωής, στον αγώνα που κάνουν για την πολιτική τους αυτοσυντήρηση θα αποκτήσουν πόντους».

«Με αυτή τη στάση η ΝΔ διαφωνεί όταν πρόκειται για την μελέτη εθνικών ζητημάτων όπως είναι αυτό των γερμανικών οφειλών απέναντι στο ελληνικό Δημόσιο», σημείωσε και επισήμανε ότι δυστυχώς το κώλυμα της ετεροδικίας συμβαίνει να είναι το θεμέλιο της συγκρότησης των κρατών μετά το 1648 και πως μετά τη Βεστφαλία όλη η δομή και ύπαρξη «κράτος» στηρίχθηκε στην αρχή της εθνικής κυριαρχίας.

Αν θέλουμε την ικανοποίηση των επιδιώξεών μας, τότε πρέπει να πάψουμε αντιμετωπίζουμε το θέμα ως θέμα για επικοινωνιακή αξιοποίηση αλλά σε άλλο επίπεδο διότι «πολιτική σημαίνει να λάβουμε πολιτική απόφαση», είπε και επισήμανε ότι υπάρχει πεδίο να ασχοληθούμε, να το μελετήσουμε και να αγωνιστούμε, πλην όμως να οργανώσουμε τα πράγματα μεθοδικά και συστηματικά σε ένα ρεαλιστικό σχέδιο.

Ο κ. Τζαβάρας, επικαλέστηκε τρεις διαπρεπείς επιστήμονες του Διεθνούς Δικαίου οι οποίοι αποφάνθηκαν ότι για μπορέσει η Ελλάδα να επιτύχει τα δίκαια αιτήματα δεν έχει άλλο δρόμο από να κάνει το αίτημα συμπαθές στη διεθνή κοινή γνώμη και μέσα από την πίεση που θα οργανωθεί τότε η Γερμανία, είναι βέβαιο θα υποχωρήσει και θα ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις. Στο πλαίσιο αυτό, όπως ανέφερε, είχαν κινηθεί οι διαδικασίες για ένα διεθνές συνέδριο στην Αθήνα που θα καταστήσει το θέμα γνωστό στο παγκόσμιο στερέωμα, αλλά «δυστυχώς δεν πρυτάνευσε αυτή η λογική στην Επιτροπή».

«Δυστυχώς η σημερινή Αριστερά επέλεξε να αγωνίζεται με σύμμαχο την κοινοτοπία, ότι το μόνο που ωφελεί είναι να νομίζει πως έλυσε τα προβλήματα και να προσφέρει στον εαυτό της την ικανοποίηση της πληρότητας όταν ακούει να αφηγούνται τα αφηγήματά της. Η Ελλάδα όμως, για να πάει μπροστά θα πρέπει όλοι μαζί ενωμένοι – γιατί μάς ενώνουν οι κοινοί στόχοι, μάς ενώνουν οι κοινές διαπιστώσεις, θα πρέπει στις επόμενες κινήσεις να έχουμε έναν συντονισμένο βηματισμό», ανέφερε ο εισηγητής της ΝΔ.

Τέλος ο κ. Τζαβάρας διερωτήθηκε γιατί, ενώ έχουν περάσει τρία χρόνια από την έκδοση του πορίσματος, γίνεται τώρα, παραμονές τον εκλογών, αυτή η συζήτηση και, απευθυνόμενος προς τον ΣΥΡΙΖΑ, είπε: «Διότι έχετε την ενοχή και θέλετε να την ξεπλύνετε γιατί αύριο εκεί στα ακροατήριά σας θα σας λένε ότι μέχρι τώρα δεν κάνατε τίποτα».

«Η διεθνοποίηση του θέματος είναι η λύση» είπε ο εισηγητής της ΔΗΣΥ, Θ. Παπαθεοδώρου

«Η διεθνοποίηση του θέματος είναι η λύση. Η σημερινή απόφαση της Βουλής των Ελλήνων θα είναι πλέον η πολιτική υπόμνηση στις επόμενες κυβερνήσεις, για να διεκδικήσουν σε νομικό, πολιτικό και διεθνές επίπεδο, όχι μόνο τις επανορθώσεις αλλά την αποκατάσταση του συνόλου των οφειλών, με πρώτη εκείνη απέναντι στα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας» τόνισε ο εισηγητής της ΔΗΣΥ, Θ. Παπαθεοδώρου επισημαίνοντας πως είναι μεγάλη στιγμή για τη Βουλή των Ελλήνων να ξαναδιαβάζει την ιστορία αυτού του τόπου, να αναλαμβάνει το ιστορική ευθύνη απέναντι στις ηρωικές και μαρτυρικές διαδρομές του ελληνικού λαού και να αντιμετωπίζει με παρρησία το εθνικό χρέος.

«Αρκεί να το κάνει με ειλικρίνεια, ευθύτητα και επίγνωση ότι γίνεται και η ίδια κομμάτι της ιστορίας αυτού του τόπου και οφείλει με τη στάση της να ανταποκριθεί στη διαχρονική ιστορική μνήμη του ελληνικού λαού, αλλά και στη θεσμική της υπόσταση, ως αντιπροσωπευτική έκφραση της κυρίαρχης βούλησης του. Αρκεί η Βουλή να μπορεί να σταθεί πάνω από τη συγχρονία της πολιτικής ανάγκης και να συνειδητοποιήσει ότι κρίσιμα και μείζονα θέματα της ιστορικής αυτοσυνειδησίας πρέπει να παραμείνουν εκτός της κομματικής εκμετάλλευσης, και των εργαλείων χειραγώγησης και μετάλλαξης της ιστορικής μνήμης του ελληνικού λαού».

Ο εισηγητής της ΔΗΣΥ, επισήμανε ότι είναι δείγμα της μυωπικής μικροκομματικής αντίληψης της κυβέρνησης ότι ενώ η Έκθεση της Διακομματικής Επιτροπής ολοκληρώθηκε από το καλοκαίρι του 2016 και παραδόθηκε στη συνέχεια στον πρόεδρο της Βουλής, χρησιμοποιήθηκε ως εργαλείο μίας παρελκυστικής πολιτικής, υπογραμμίζοντας πως πέρασαν τρία ολόκληρα χρόνια για να έρθει προς συζήτηση η έκθεση στη Βουλή και μάλιστα λίγες βδομάδες πριν τις εκλογές και απέδωσε ευθύνη στον πρόεδρο της Βουλής «που συναίνεσε σε μία τέτοια πολιτική χρήση της Έκθεσης της Διακομματικής Επιτροπής από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα».

Διαμάντω Μανωλάκου: Στο πόρισμα δεν γίνεται καμιά αναφορά σε ρητή δέσμευση της Γερμανίας

Σκόπιμη αδράνεια τόσο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ όσο και των προηγούμενων κυβερνήσεων Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, καταλόγισε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου κατά τη συζήτηση στη Βουλή. Υποστήριξε ότι στο πόρισμα δεν γίνεται καμία αναφορά σε ρητή δέσμευση της Γερμανίας, εκτιμώντας πως «με αυτή τη πρόταση που θα ψηφιστεί, το θέμα των ελληνικών διεκδικήσεων παραπέμπεται στις καλένδες». Με το ΚΚΕ να καταθέτει δική του πρόταση, η κ. Μανωλάκου τόνισε πως «δεν θα γίνουμε συνέταιροι στη συγκάλυψη για να μην διεκδικήσουμε τις γερμανικές οφειλές» και κάλεσε την κυβέρνηση άμεσα και χωρίς περιστροφές να διεκδικήσει τις γερμανικές οφειλές τόσο με ενέργειες της προς τη Γερμανία όσο και προς όλους τους αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς».

Από την πλευρά του, ο ειδικός αγορητής της Ένωσης Κεντρώων Γιάννης Σαρίδης τόνισε ότι «τον τίτλο της ιστορικής μέρας θα τον αποδώσουν οι μελλοντικές γενιές με την προϋπόθεση ότι το σημερινό ψήφισμα θα έχει αποτέλεσμα και θα αποδώσει καρπούς».

Τη πρόθεση της Χρυσής Αυγής να καταψηφίσει το πόρισμα εξέφρασε ο ειδικός αγορητής της Χρυσής Αυγής Χρήστος Χατζησάββας.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.