Η συνέντευξη του Γιάνη Βαρουφάκη που «κόπηκε» από τα ΝΕΑ με εντολή Μαρινάκη

Η γραπτή συνέντευξη του Γιάνη Βαρουφάκη στα «Νέα» και τον Δημήτρη Μανιάτη, συνέντευξη που η ίδια η εφημερίδα ζήτησε και ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη πρόθυμα παραχώρησε, δεν θα δημοσιευτεί ποτέ στην εφημερίδα.

Ο λόγος είναι ότι ο ιδιοκτήτης της εφημερίδας Βαγγέλης Μαρινάκης έδωσε εντολή να κοπεί, γιατί δεν του άρεσε ο τρόπος που παρουσιάζεται σε προεκλογικό βίντεο του ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη.

Θυμίζουμε ότι ο Βαγγέλης Μαρινάκης, ιδιοκτήτης ποδοσφαιρικής ομάδας και ναυτιλιακού στόλου, έχει στα χέρια του το μονοπώλιο της διανομής του Τύπου μέσω της εξαγοράς της εταιρείας «Άργος», και είναι ιδιοκτήτης του Μega Channel,  του καναλιού που εξ ίσου αιφνιδίως «έκοψε» προγραμματισμένη εμφάνιση του υποψηφίου του ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη Κλέωνα Γρηγοριάδη.

Είναι χαρακτηριστικό της κατάστασης της χώρας ότι για όλα αυτά δεν ιδρώνει κανένα θεσμικό αυτί. Το ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη θα συνεχίσει να κατονομάζει και να αντιμάχεται με όλες τους τις δυνάμεις κάθε ολιγάρχη που κρατάει τη χώρα σε κατάσταση Κολομβίας.

Ακολουθεί η συνέντευξη που ένας από αυτούς δεν θέλει να διαβάσετε.

Τρομάξατε πολλούς με το «Δήμητρα» και δευτερευόντως με τον «Οδυσσέα». Τι ακριβώς θα συνοψίζατε ως πυρήνα των δύο σχεδίων;

Πράγματι, τρόμαξαν πολύ με τον «Οδυσσέα». Τόσο πολύ που διαστρέβλωσαν το «Δήμητρα» με σκοπό να τρομοκρατήσουν την κοινή γνώμη για να μην ακουστεί τίποτα για τον… «Οδυσσέα». Δεν τα κατάφεραν όμως. Πολύς κόσμος αγνόησε τη μαύρη προπαγάνδα κι έμαθε για τα δύο συστήματα που θα τους δώσουν ανάσες. Ας τα δούμε άλλη μια φορά συνοπτικά:

Ο «Οδυσσέας» βάζει τέλος στο πρόβλημα των κόκκινων δανείων που πνίγουν νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, και τα οποία αυξάνονται και πληθαίνονται συνεχώς. Προβλέπει νέα Δημόσια Εταιρεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους που παίρνει «πάνω» της όλα τα κόκκινα δάνεια που εμπεριέχουν βασικές κατοικίες και ακίνητα μικρομεσαίων επιχειρήσεων, παγώνει όλα τα πανωτόκια, καταργεί εξώσεις και πλειστηριασμούς και δρομολογεί την μακροχρόνια διαχείριση των χρεών με τρόπο που συνδυάζει:

(α) τον τερματισμό της εξαγωγής στο εξωτερικό τεράστιου πλούτου

(β) την προστασία οικογενειών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων που, σήμερα (υπό τον «Ηρακλή») χάνουν σπίτια και μαγαζιά, και

(γ) τη δίκαιη διευθέτηση των χρεών των δανειοληπτών σε βάθος χρόνου.

Κάθε μήνα, ο δανειολήπτης θα καταβάλει ένα τέλος, που δεν ξεπερνά το 20% των διαθέσιμων εισοδημάτων του (είναι μηδενικό για πολύ χαμηλά εισοδήματα), το οποίο παγώνει όλα τα πανωτόκια και διατηρεί το κεκτημένο ιδιοκτησιακό δικαίωμα (σε ποσοστό της ιδιοκτησίας ανάλογο με το ποσοστό της αρχικής τιμής αγοράς που είχε ήδη αποπληρωθεί πριν κοκκινίσει το δάνειο).

Είναι προφανές γιατί ο «Οδυσσέας» τρομοκράτησε τα αρπακτικά ταμεία κι όσους έχουν μετοχές σε αυτά: Τους στερεί περί τα 70 δις που σκόπευαν να βγάλουν σε φορολογικούς παράδεισους! Κι έτσι, για να μην μάθουν οι πολίτες για τον «Οδυσσέα», και να συνεχίζουν το παραμύθι ότι οι πλειστηριασμοί κι ο χυδαίος «Ηρακλής» είναι «μονόδρομος», προσπάθησαν να τρομοκρατήσουν την κοινή γνώμη διαστρεβλώνοντας το «Δήμητρα».

Ποια η αλήθεια για το «Δήμητρα»; Πρόκειται για δημόσιο σύστημα δωρεάν ψηφιακών συναλλαγών σε ευρώ μεταξύ του δημοσίου και ιδιωτών καθώς και ιδιωτών μεταξύ τους. Αυτή είναι η βάση του σχεδίου. Το σύστημα αυτό οικοδομείται πάνω στο Taxisnet του Υπουργείου Οικονομικών το οποίο χρησιμοποιούμε όλοι, με κωδικούς πρόσβασης που ήδη έχουμε. Το μόνο που θα αλλάξει είναι ότι κάθε ΑΦΜ θα έχει κι έναν λογαριασμό από τον οποίο θα μπορείς να πληρώνεις και στον οποίο θα μπορείς να αποταμιεύεις – εάν θέλεις. Ως Δημόσιο Δωρεάν Σύστημα Ηλεκτρονικών Συναλλαγών, το «Δήμητρα», δίνει ανάσες στην αγορά και τα νοικοκυριά με δύο τρόπους:

(α) Καταναλωτές και επιχειρήσεις γλυτώνουν το χαράτσι των τραπεζών που σήμερα τους κοστίζουν οι ηλεκτρονικές συναλλαγές.

(β) Αποταμιεύσεις, π.χ. 1000 ευρώ, που μένουν στον λογαριασμό σου για έναν χρόνο θα αποσβένουν περισσότερους φόρους, π.χ. 1080 ευρώ – ένα μεγάλο ισοδύναμο επιτόκιο καταθέσεων 8% που υλοποιείται υπό τη μορφή φορο-έκπτωσης.

Το γεγονός ότι το «Δήμητρα» δεν έχει καμία σχέση με τις τράπεζες (τις ιδιωτικές και την ΕΚΤ), καθώς χτίζεται πάνω στο φορολογικό σύστημα, του δίνει κι άλλο ένα προτέρημα: Δεν είναι ευάλωτο σε τραπεζικές κρίσεις και δεν μπορεί να το «κλείσει» η ΕΚΤ. Άρα, μειώνει το κοινωνικό κόστος μιας τραπεζικής κρίσης, μιας νέας προσπάθειας της Φρανκφούρτης να εκβιάσει μελλοντικές κυβερνήσεις (όπως έκανε το 2015) και, ό μη γένοιτο, της μετάβασης σε εθνικό νόμισμα.

Αρπάζοντας την ευκαιρία για μαύρη προπαγάνδα, τα τρολς της Νέας Δημοκρατίας προέβαλαν αυτό το επί πλέον προτέρημα του «Δήμητρα» με κραυγές τύπου «Παίζει με τις καταθέσεις του λαού ο Βαρουφάκης!» ή «Πάλι σε Grexit μας πηγαίνει». Πρόκειται για γελοιότητα ανάλογη του να εγκαλείται Υπουργός Άμυνας ως πολεμοκάπηλος επειδή έχει σχέδιο σε περίπτωση εισβολής ξένου στρατού ή να κατηγορείται η Πυροσβεστική ότι «παίζει με τη φωτιά».

Ήταν αλήθεια το σωστό μομέντουμ να το αναδείξετε – παρότι το είχατε θέσει ολοκληρωμένα στην Βουλή εδώ και καιρό;

Δεν το αναδείξαμε εμείς. Χρόνια προσπαθούμε να το αναδείξουμε αλλά δεν τα καταφέρναμε λόγω του τοξικού πέπλου σιωπής που σκεπάζει όλες μας τις προτάσεις πολιτικής. Τώρα, το «Δήμητρα» το ανέδειξαν τα τρολς της Νέας Δημοκρατίας παρουσιάζοντας μια πάγια πολιτική μας ως «πυροτέχνημα». Βέβαια στόχος τους δεν είμασταν εμείς αλλά η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και σκοπός τους ήταν να παροτρύνουν τον κ. Τσίπρα να αποκηρύξει το «ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη» ως μίασμα με το οποίο δεν θα συνεργαστεί ποτέ, αποδυναμώνοντας έτσι το αφήγημά του ότι θα μπορέσει να σχηματίσει συγκυβέρνηση. Πρόκειται για μια ενδο-μνημονιακή έριδα που εμάς δεν μας αγγίζει.

Μήπως με το Δήμητρα, δυσκολέψατε κάθε δυνητική συμπόρευση με τον ΣΥΡΙΖΑ ή άλλες δυνάμεις;

Αν η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ενδιαφερόταν να συμπορευτεί μαζί μας κόντρα στην ολιγαρχία, θα είχε αγκαλιάσει το «Δήμητρα» ως το μέλλον των ψηφιακών συναλλαγών που έχει ανάγκη η χώρα εντός του ευρώ. Υιοθετώντας την δαιμονοποίηση του «Δήμητρα» και αποκαλώντας με «φίλο του Σόιμπλε», αποδεικνύει ότι ταυτίζεται με το ΠΑΣΟΚ στα πάντα. Από τη δική μας μεριά, κατανοούμε πλήρως ότι, εμμένοντας σε πολιτικές που έρχονται σε άμεση ρήξη με τα συμφέροντα των ολιγαρχών, όπως ο «Οδυσσέας» που θα στερήσει 70 δις από τα ταμεία ή η «Δήμητρα» που θα απελευθερώσει τους πολίτες από χαράτσια 2 δις ετησίως των τραπεζιτών, είναι δεδομένο ότι κανένα από τα κόμματα που έχουν δώσει διαπιστευτήρια στην ολιγαρχία δεν θα δεχθεί να συνεργαστεί μαζί μας.

Μιλάτε για το ευρώ αμφίσημα, άλλες φορές πως είναι «κλουβί δημοσιονομικής πειθαρχίας» και άλλες φορές πως η έξοδος απ’ αυτό θα έχει συνέπειες…

Γιατί θεωρείτε πως υπάρχει κάποια αντίφαση σε αυτό; Ναι το ευρώ είναι άκρως προβληματικό νόμισμα. Και, ναι, έξοδος από το ευρώ θα είχε σημαντικό κόστος. Για να το πω αλληγορικά, η ευρωζώνη θυμίζει σπίτι χωρίς εξόδους κινδύνου που καίγεται. Το ΜέΡΑ25 είμαστε το μόνο κόμμα που δεν κρύβουμε την αλήθεια από τους πολίτες.

Το ΜεΡΑ25 είναι κόμμα που επιδιώκει την επιστροφή στην δραχμή;

Είμαστε το κόμμα που θα νομοθετήσουμε τα αυτονόητα υπέρ των πολλών τα οποία αποτελούν προαπαιτούμενα για να γίνει η Ελλάδα βιώσιμη εντός του ευρώ. Παράλληλα, είμαστε το κόμμα που θεωρεί πως υπάρχει κάτι χειρότερο από το Grexit: η ερημοποίηση εντός του ευρώ που θα έρθει με μαθηματική ακρίβεια αν δεν νομοθετήσουμε τα αυτονόητα υπέρ των πολλών τα οποία αποτελούν προαπαιτούμενα για να γίνει η Ελλάδα βιώσιμη εντός του ευρώ.

Η πρόταση εξουσίας που θέτετε, είναι ρεαλιστική εντός ορίων της ευρωζώνης ή προϋποθέτει συνολικότερες αλλαγές;

Η επιβίωση της ίδιας της ευρωζώνης απαιτεί σημαντικές, ολιστικές αλλαγές. Πόσο μάλιστα η επιβίωση της Ελλάδας ως βιώσιμη χώρα εντός αυτής της ευρωζώνης. Υπό αυτό το πρίσμα, η μόνη ρεαλιστική πρόταση εξουσίας, τόσο εντός όσο και εκτός του ευρώ, είναι εκείνη που εμπεριέχει τη ρήξη με την καθεστηκυία κατάσταση.

Έχετε εμπειρία από την Ευρώπη. Η όποια νέα κυβέρνηση εν Ελλάδι, προκύψει με τις κάλπες τι θεωρείτε πως θα έχει ως την μεγίστη δοκιμασία στα οικονομικά της χώρας και τι προτείνετε ως δέσμη άμεσων μέτρων για την ανακούφιση του λαού μας;

Η συγκυβέρνηση που δρομολογείται από το κατεστημένο, ανεξάρτητα του ποιος θα είναι πρωθυπουργός ή αν θα έχει «φιλελεύθερο» ή «προοδευτικό» πρόσημο, έχει μοναδικό στόχο να μην υπάρξει ρωγμή, ρήξη, στο μνημονιακό πλαίσιο στο οποίο κινείται η χώρα, το οποίο την καταδικάζει στην συνεχή μετανάστευση των νέων μας. Ακόμα και να περάσουν κάποια μέτρα ανακούφισης, εντός του πλαισίου αυτού η ερημοποίηση της Ελλάδας είναι εγγυημένη.

Συζητήθηκε επίσης πολύ η θέση σας για το μόρφωμα Κασιδιάρη. Τελικά, κινδυνεύει η Δημοκρατία από τέτοια μορφώματα ή από τους αποκλεισμούς τους να κατέλθουν εκλογικά;

Ο ναζισμός εξετράφη από την απόγνωση που γέννησε η πτώχευση του 2010 και οι μνημονιακές πολιτικές από τότε έως σήμερα. Φυσικά και κινδυνεύει η Δημοκρατία από τα ναζιστικά μορφώματα. Όμως κινδυνεύει ακόμα περισσότερο όταν αυτά τα μορφώματα ηρωοποιούνται και ενισχύονται από δικαστικές απαγορεύσεις.

Τελικά, λίγες εβδομάδες πριν την 21η Μάη, θα ακούγατε θετική μια προγραμματική πρόταση απ’ τον ΣΥΡΙΖΑ έστω και τώρα και σε ποιους άξονες; Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε 11 άξονες.

Εμείς ζητάμε το προφανές δύο χρόνια τώρα: να κάτσουμε, χωρίς προαπαιτούμενα, γύρω από ένα τραπέζι και να μιλήσουμε σοβαρά και συγκροτημένα για τις τομές που έχει ανάγκη ο τόπος. Μας είπαν όχι, κλείνοντας την πόρτα σε οποιαδήποτε συνεργασία στη βάση κοινού προγράμματος. Τώρα πλέον είναι αργά. Βλέπετε, όπως οι πολίτες, έτσι κι εμείς, από εκθέσεις ιδεών και Προγράμματα Θεσσαλονίκης χορτάσαμε.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.