Ευρωεκλογές 2024: Τα τελικά Αποτελέσματα και τα ηχηρά μηνύματα της κάλπης

Ιδιαίτερα ηχηρά προς όλες τις κατευθύνσεις ήταν τα μηνύματα που έστειλαν οι ΄Ελληνες πολίτες  στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου 2024. Από τα πλέον σημαντικά η τιμωρία της Νέας Δημοκρατίας, η μεγάλη αποχή  που κινήθηκε σε ιστορικό ρεκόρ  γύρω στο 60%   και η άνοδος των ακροδεξιών κομμάτων.

Η Νέα Δημοκρατία είδε το περιβόητο 41% που σημείωσε  πριν ένα χρόνο στις εθνικές εκλογές να ψαλιδίζεται σημαντικά χάνοντας σχεδόν τους μισούς ψηφοφόρους της σε απόλυτους αριθμούς.   Η κυβέρνηση της Νέας  Δημοκρατίας  διατηρεί την πρώτη θέση αλλά βγηκε βαριά τραυματισμένη από την κάλπη   πολύ κάτω από τον στόχο του 33% . Πιο αναλυτικά  από τους  2.115.000 ψήφους που πήρε στις βουλευτικές εκλογές  έπεσε στις 1.126.000! Προς το παρόν διασώζεται από μια αδύναμη αντιπολίτευση που δεν φαίνεται  να συγκινεί τον κόσμο με στο μεγαλύτερο ποσοστό να επιλέγει την αποχή.

Την ίδια στιγμή, είναι αξιοσημείωτη η άνοδος των ακροδεξιών κομμάτων (συνολικά ξεπερνούν το 18%), τάση που καταγράφεται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και  τρίζει τα θεμέλια της γραφειοκρατικής , νεοφιλελεύθερης και φιλοπόλεμης Ε.Ε.

Ρευστή επίσης δείχνει η κατάσταση στον χώρο της Κεντροαριστέρας που παραμένει κατακερματισμένη και καλείται να βρει λύσεις πριν από τις επόμενες εθνικές εκλογές. Ο ΣΥΡΙΖΑ  διατηρεί τη δεύτερη θέση  αλλά με μειωμένα ποσοστά  και το ΠΑΣΟΚ  σημείωση μια μικρή  αύξηση αλλά παραμένει στην τρίτη θέση.

 ΚΚΕ και Ελληνική Λύση   θεωρούνται  οι νικητές των Ευροεκλογών που είδαν τα ποσοστά τους να αυξάνονται σημαντικά και να εισπράττουν   τις ψήφους διαμαρτυρίας.

Στο χώρο της πέραν του ΚΚΕ ριζοσπαστικής και ανανεωτικής Αριστεράς η «Νέα Αριστερά» που  αποσπάστηκε από το ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και το ενωτικό σχήμα ΜέΡΑ26-Ανατρεπτική οικολογική Αριστερά δεν κατάφεραν να πιάσουν το εκλογικό όριο του 3%  . Τα αποτελέσματα   προβληματίζουν και απαιτούν  ενωτικές πρωτοβουλίες.

 Χωρείς απήχηση στη χώρα μας και τα πράσινα κόμματα με σημαντικότερα το ΚΟΣΜΟΣ που  μόλις φτάνει το 1% του εκλογικού σώματος.

Μεγάλη κερδισμένη φαίνεται να είναι η αποχή η οποία σημείωσε ιστορικό ρεκόρ στη χώρα μας.

Ειδικότερα:

Η αποχή στις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου έφτασε στο 60%, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥΠΕΣ, σημειώνοντας ιστορικό ρεκόρ. Από το σύνολο των 9.605.244 εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους προσήλθαν για να ψηφίσουν μόλις 3.891.466 πολίτες με αποτέλεσμα η συμμετοχή να φτάσει μόλις το 41,05% και η αποχή να εκτοξευθεί στο ποσοστό ρεκόρ του 59,5%. Συγκριτικά το ποσοστό αποχής που καταγράφηκε στον 2ο γύρο των εθνικών εκλογών του Ιουνίου 2023  ήταν (47,17%),  ήδη το μεγαλύτερο ποσοστό αποχής στην περίοδο της μεταπολίτευσης.

Μήνυμα αποδοκιμασίας λαμβάνει η Νέα Δημοκρατία, η οποία υπέστη μεγάλες απώλειες στα ποσοστά της σε σχέση με τις εθνικές εκλογές, καθώς από το 41% υποχωρεί κάτω από το 29% (28,6%).

Κάτω από τον πήχη πέρασε ο ΣΥΡΙΖΑ (14,7%), που δεν κατορθώνει να διατηρηθεί σε ποσοστά άνω του 16% και να εδραιώσει τουλάχιστον την «κυριαρχία» του στο κεντροαριστερό χώρο. Το ΠΑΣΟΚ, χωρίς και πάλι να κάνει το μεγάλο «μπαμ» αυξάνει τα ποσοστά του (12,9%)και μειώνει τη διαφορά του με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ευρωβουλευτές εκλέγουν η Νίκη και Πλεύση Ελευθερίας, ενώ έκπληξη των εκλογών αποτελεί η  ακροδεξιά «Φωνή Λογικής» της Λατινοπούλου που παίρνει ποσοστό κοντά στο 3% και διεκδικεί μία έδρα στην ευρωβουλή.

Τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών

Ειδικότερα, τα ποσοστά των κομμάτων με ενσωματωμένο το 97,5% της επικράτειας είναι τα εξής:

Η ΝΔ λαμβάνει ποσοστό 28,04% και καταλαμβάνει τις 7 από τις 21 έδρες, χάνοντας μία σε σχέση με την προηγούμενη ευρωκοινοβουλευτική περίοδο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ με 14,94% κερδίζει 4 έδρες, δύο λιγότερες σε σχέση με τις εκλογές του 2019.

Στην τρίτη θέση βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής με ποσοστό 12,85%, που είναι  ελαφρά αυξημένο  με αποτέλεσμα να κερδίζει 3 έδρες, μία επιπλέον σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές.

Στην τέταρτη θέση ανεβαίνει η Ελληνική Λύση με 9,43%, επίσης 5,5% πάνω από τις προηγούμενες ευρωεκλογές, με αποτέλεσμα να καταλαμβάνει 2 έδρες, που σύμφωνα με την Singular Logic μπορεί τελικά να γίνουν 3.

Ακολουθεί το ΚΚΕ με ποσοστό 9,28% (+4% σε σχέση με το 2019) το οποίο διατηρεί τις δύο έδρες.

Με βάση τα μέχρι τώρα αποτελέσματα, τρία ακόμα κόμματα κερδίζουν για πρώτη φορά έδρα στο ευρωκοινοβούλιο. Πρόκειται για την «Νίκη» που λαμβάνει ποσοστό 4,41%, την Πλεύση Ελευθερίας με 3,42% και την Φωνή Λογικής με 3,06%, για την οποία ωστόσο η Singular Logic στην εκτίμησή της για το τελικό αποτέλεσμα, εκτιμά ότι τελικά δεν θα καταφέρει να εκλέξει ευρωβουλευτή.

Ακολουθούν το ΜέΡΑ25 με 2,49%, η Νέα Αριστερά με 2,42%, οι Πατριώτες με 1,44%, οι Δημοκράτες 1,43% και ο Κόσμος 1,06%, Κόμμα Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας 1,0%.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

No Comments Yet.

Leave a comment