Ετοιμάζεται νομοσχέδιο που φέρνει ριζικές αλλαγές στις προσλήψεις στο Δημόσιο μέσω ΑΣΕΠ – Καταργείται ο «νόμος Πεπονή»

Αλλάζουν όλα στις προσλήψεις στο δημόσιο έπειτα από τη μεταρρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση στο ΑΣΕΠ. Το υπουργείο Εσωτερικών έχει επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου έτσι ώστε το νομοσχέδιο να έχει ψηφιστεί το επόμενο δίμηνο και οι προσλήψεις με το νέο σύστημα να γίνουν στις αρχές του 2022. Ως τότε θα ισχύει το υπάρχον σύστημα προσλήψεων.

Σύμφωνα με   πληροφορίες  του dikaiologitika.gr  το νομοσχέδιο προβλέπει:

Υποχρεωτική γραπτή διαδικασία, στα πρότυπα των πανελλαδικών εξετάσεων, για τις προσλήψεις στον δημόσιο τομέα.

-Εξέταση των υποψηφίων με σύστημα πολλαπλών επιλογών σε τρία τεστ. Θα είναι τεστ γνώσεων, τεστ δεξιοτήτων και τεστ προσωπικότητας.

Κάθε υποψήφιος θα εξετάζεται σε γνωστικό επίπεδο πάνω στο αντικείμενο της θέσης που προκηρύσσεται, σε επίπεδο δεξιοτήτων ώστε να φανεί κατά πόσο μπορεί να ανταποκριθεί στην επίλυση προβλημάτων ή στην αναλυτική σκέψη. Βαρύτητα θα έχει το τεστ προσωπικότητας, πάλι μέσω γραπτής διαδικασίας.

Σε ειδικές κατηγορίες θα είναι υποχρεωτική η συνέντευξη του υποψηφίου σε συνδυασμό με γραπτή δοκιμασία, όπως πχ. για προσλήψεις σωφρονιστικών υπαλλήλων.

Ο γραπτός διαγωνισμός  θα γίνεται μία φορά τον χρόνο. Συνεπώς θα εκδίδεται μία προκήρυξη για το σύνολο των μόνιμων θέσεων.

Σε ομοειδείς κατηγορίες θέσεων θα είναι κοινά τα τεστ δεξιοτήτων και προσωπικότητας. Ωστόσο, θα αλλάζει το τεστ γνώσεων, που θα αφορά την θέση που προκηρύσσεται.

Οι υποψήφιοι δεν θα χρειάζεται να προσκομίζουν αντίγραφα των πτυχίων, μεταπτυχιακών ή άδειες άσκησης επαγγέλματος, αλλά αντίθετα θα βεβαιώνονται κατευθείαν στο ΑΣΕΠ από τους αντίστοιχους φορείς, όπως τα πανεπιστήμια, τον ΟΑΕΔ, όταν πρόκειται για ανεργία, όπως και άλλους φορείς του Δημοσίου.

Συμβάσεις ορισμένου χρόνου

Αλλαγές έρχονται και στη διαδικασία πρόσληψης των εργαζομένων ορισμένου χρόνου, καθώς το υπουργείο ετοιμάζει πλατφόρμα κοινή για όλους τους φορείς του Δημοσίου, η οποία θα δίνει τη δυνατότητα στο ΑΣΕΠ να ελέγχει τις ενστάσεις και να βγάζει γρηγορότερα τα αποτελέσματα. Παράλληλα, γίνεται προσπάθεια να ομογενοποιηθούν οι μοριοδοτήσεις για τις ίδιες κατηγορίες έκτακτου προσωπικού, ώστε να μην υπάρχουν διαδικασίες διαφορετικών ταχυτήτων.

Το νομοσχέδιο θα αντικαταστήσει το νόμο Πεπονή. Σε αιτιάσεις  όσων βλέπουν καχύποπτα τις αλλαγές ώστε να παρακαμφθεί ο στο ΑΣΕΠ  για  να διορίζονται  ημέτεροι , σε συνέντευξη του στο ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ο υπουργός Εσωτερικών  Τάκης Θεοδωρικάκος δήλωσε:

«Οι προσλήψεις στο Δημόσιο γίνονται με τον Ν. 2190/94. Ο «νόμος Πεπονή» ήταν μια ρηξικέλευθη μεταρρύθμιση και δικαίως φέρει το όνομα αυτού του σπουδαίου πολιτικού. Ομως έχουν περάσει 26 χρόνια από τότε. Οι συνθήκες έχουν αλλάξει. Τα δεδομένα και οι ανάγκες του κρατικού μηχανισμού έχουν αλλάξει. Μπαίνουμε ήδη στην τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα. Οχι μόνο δεν καταργούμε, αλλά ενισχύουμε το ΑΣΕΠ. Στην εποχή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης δεν μπορεί οι προσλήψεις να γίνονται με τα δεδομένα της δεκαετίας του ’90. Ζούμε στην εποχή της ταχύτητας και της ψηφιοποίησης, την οποία εισάγουμε στο ΑΣΕΠ. Πρόθεσή μας δεν είναι να καταργήσουμε, αλλά να εκσυγχρονίσουμε και να συμπληρώσουμε τη νομοθεσία, ώστε το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού για το Δημόσιο να βγει ενισχυμένο. Δίνουμε άμεση προτεραιότητα στην αξιοκρατία.

Στόχος μας «ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση». Οχι στα λόγια αλλά στην πράξη. Επαναλαμβάνω, δεν μας νοιάζουν τα χαρτιά και οι βαθμοί από οποιοδήποτε πανεπιστήμιο. Δεν επιδιώκουμε συσσώρευση χαρτιών αλλά αξιοποίηση γνώσεων. Ούτε όλα τα πανεπιστήμια είναι ίδια, ούτε κριτής των πάντων μπορεί να είναι η βαθμολογία και το πτυχίο ανόμοιων πανεπιστημίων και διαφορετικών εποχών. Μας νοιάζει η πραγματική γνώση και η πραγματική ικανότητα. Και αυτό είναι στο πλαίσιο του ρόλου που θέλουμε να διαδραματίζει η νέα γενιά στην Ελλάδα του αύριο.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.