Επί τάπητος όλα τα θέματα στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ- Μήνυμα Σκουρλέτη προς «καλοθελητές»

Στην τελική ευθεία για τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ, που πρόκειται να συγκληθεί στα τέλη αυτής ή στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, με  τη συζήτηση να  επικεντρώνεται στην πορεία του κόμματος εντός αλλά και εκτός βουλής .

Κυρίαρχη θέση στη συνεδρίαση θα έχουν επίσης τα ζητήματα της διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και το θέμα της στοχοποίησης, που έχει παρατηρηθεί τις τελευταίες μέρες, του γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής Πάνου Σκουρλέτη από μερίδα του Τύπου.

Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν ότι βασικές κατευθυντήριες γραμμές του κόμματος το επόμενο διάστημα εν όψει και της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ,   θα αποτελέσουν η οικονομία αλλά και τα εργασιακά, τομείς τους οποίους έχει βάλει στο στόχαστρο η κυβέρνηση της ΝΔ με τις τελευταίες νομοθετικές μεταρρυθμίσεις του καλοκαιριού. Στις εσωτερικές διαδικασίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης ωστόσο φαίνεται πως υπάρχουν τριγμοί καθώς υπάρχουν διαφωνίες για τον τρόπο με τον οποίο ενδέχεται να πραγματοποιηθεί το «άνοιγμα» του κόμματος στην κεντροαριστερά αλλά και ο ανασχηματισμός του.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του news247  με τίτλο «Ήρθε η ώρα του Αλέξη Τσίπρα» διαστάσεις λαμβάνει στο παρασκήνιο η αντιπαράθεση δυο απόψεων στην Κουμουνδούρου για τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αυτές εκφράζονται από τον Γραμματέα της ΚΠΕ Πάνο Σκουρλέτη και τον Τομεάρχη Οικονομίας Νίκο Παππά και άλλα στελέχη, ενώ εντύπωση προκαλεί η “απουσία” από το διάλογο του Ευκλείδη Τσακαλώτου, του επικεφαλής της “Κίνησης 53+” και πρώτου κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του κόμματος.

Ο Π. Σκουρλέτης, σύμφωνα με το δημοσίευμα του news247, παρασκηνιακά κατηγορείται από στελέχη της πλειοψηφίας ότι “υπονομεύει” -και μάλιστα από τη θέση του Γραμματέα-τη “γραμμή Τσίπρα” για το μετασχηματισμό του κόμματος, “εμποδίζοντας το άνοιγμα”. Παράλληλα, ο Γραμματέας του κόμματος δέχεται από αρθρογραφία “συγκεκριμένων κατευθύνσεων” σφοδρές, ακόμα και προσωπικές επιθέσεις. «Ο Πάνος Σκουρλέτης, προβεβλημένος πολιτικός και ευνοημένο κομματικό στέλεχος εκπροσωπεί τον ΣΥΡΙΖΑ που δεν θέλει το 31,5%. Γιατί πολιτικούς σαν αυτόν θέλουν οι αντίπαλοί του » αναφέρει χαρακτηριστικά ο δημοσιογράφος  και μέλος του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Λακόπουλος στην ιστοσελίδα«Ανοιχτό Παράθυρο».

Ακολούθησε ένα ολοσέλιδο δημοσίευμα των «Παραπολιτικών» το Σάββατο το οποίο ουσιαστικά χρέωνε όλα τα αρνητικά του ΣΥΡΙΖΑ στον γραμματέα, ενώ χθες ήταν η σειρά του «Ελεύθερου Τύπου» -με χτύπημα στην πρώτη σελίδα- να γράψει: «Κρίση κορυφής μαίνεται στον ΣΥΡΙΖΑ, με τον Αλέξη Τσίπρα να φέρεται να έχει αποφασίσει την απομάκρυνση του Πάνου Σκουρλέτη από τη θέση του γραμματέα του κόμματος πριν από το επικείμενο συνέδριο, είτε γίνει στο τέλος του χρόνου είτε γίνει την άνοιξη του 2020». Το ίδιο δημοσίευμα επικαλέστηκε χαρακτηρισμούς για τον γραμματέα που είδαν το φως της δημοσιότητας τις προηγούμενες μέρες, όπως «βαρίδι για τον Τσίπρα» και «εμπόδιο για τα σχέδια διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ».

Στο κλίμα αυτό και με δεδομένο το “κενό παρεμβάσεων” που σε μεγάλο βαθμό παρατηρήθηκε το διάστημα των καλοκαιρινών διακοπών, λόγω ίσως και κακού σχεδιασμού παραμονής στελεχών στην Κουμουνδούρου΄’οπως σημειώνει ο αρθογράφος  Β. Σκουρής καταλυτική θεωρείται η παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα.

Να σημειωθεί ακόμη ότι διαφωνίες υπάρχουν   στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με τον τρόπο εκλογής του Προέδρου του κόμματος. Στελέχη της προεδρικής πλευράς  θεωρούν δεδομένη την ανοιχτή εκλογή του προέδρου από τη βάση.. Κομματικά στελέχη όμως  όπως ο Πάνος Σκουρλέτης και ο Νίκος Βούτσης διατυπώνουν ανοιχτά  τη διαφωνία τους με τις «διαδικασίες που παραπέμπουν στις παθογένειες των αρχηγικών κομμάτων τύπου ΝΔ και ΠΑΣΟΚ», και ταυτόχρονα εκφράζουν φόβους για εγκατάλειψη της «αριστερής ταυτότητας και συνείδησης» του ΣΥΡΙΖΑ.

Σκουρλέτης: Δεν θέλουμε followers. Θέλουμε μέλη τα οποία θα έχουν μια ουσιαστική σχέση με την πολιτική,

Ο Π. Σκουρλέτης μιλώντας στην τηλεόραση του “Αντένα”, επισήμανε την ανάγκη διαλόγου για την επόμενη ημέρα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης που να βάζει τις βάσεις για τη διεύρυνση του κόμματος και την αποκατάσταση της παρουσίας του στους μαζικούς χώρους. Πρόσθεσε, δε, ότι το κόμμα έχει μακρά παράδοση στις ανοιχτές συλλογικές διαδικασίες.

“Οι ανοιχτές, δημοκρατικές, συλλογικές διαδικασίες διαλόγου που έχει εμπεδώσει ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι η απάντηση σε κάθε κακοπροαίρετη προσπάθεια καθορισμού των όρων της αναγκαίας συζήτησης που πρέπει να γίνει στο κόμμα για την πορεία του, τον ρόλο του στη νέα πολιτική φάση, τη διεύρυνση και την ισχυροποίησή του, με έμφαση στους μαζικούς χώρους” επεσήμανε ο Π. Σκουρλέτης,  αποστέλλοντας ταυτόχρονα μήνυμα στο εσωτερικό του κόμματος: “Δεν πιστεύουμε σε ένα ακόμα μαζικό μεν, -βεβαίως πρέπει να είναι- αλλά ένα κόμμα οπαδών. Δεν θέλουμε followers. Θέλουμε μέλη τα οποία θα έχουν μια ουσιαστική σχέση με την πολιτική, να συνδιαμορφώνουν τα πράγματα και αυτό νομίζω ότι αποτελεί έναν κοινό τόπο”.

Ενδιαφέρον είχε η απάντηση που έδωσε στο ερώτημα αν αισθάνεται πως είναι στόχος «εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ».

«Δεν αισθάνομαι στόχος και δεν είναι προσωπικό το ζήτημα. Υπάρχουν κρίσιμα πολιτικά θέματα. Εν τάχει ανέφερα κάποιους τίτλους αυτών των ζητημάτων που πρέπει να μας απασχολήσουν. Αρα, το τελευταίο που προσωπικά με απασχολεί -και που πρέπει να μας απασχολεί- είναι το ποιος θα είναι ο επόμενος γραμματέας ή οτιδήποτε άλλο», απάντησε ο Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος στη συνέχεια έστειλε το δικό του μήνυμα προς πάσης φύσεως «καλοθελητές».

Χαρακτηρίζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ «μαγαζί γωνία», σημείωσε με νόημα: «Πολλοί αυτόκλητοι υπερασπιστές ή και εκκαθαριστές, κατά άλλους, θα εμφανιστούν τώρα και θα προσπαθήσουν να καθορίσουν τους όρους μιας αναγκαίας συζήτησης που πρέπει να γίνει στο κόμμα μας με τους φίλους μας, όλους αυτούς που μας στήριξαν, σε αυτή τη νέα φάση.

Μια συζήτηση που να εξηγεί το αποτέλεσμα των εκλογών, και των τελευταίων και των προτελευταίων. Που να βάλει τις βάσεις γι’ αυτό που εμείς ονομάζουμε διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ, αποκατάσταση της παρουσίας του στους μαζικούς χώρους. Να αντιμετωπίσει, δηλαδή, κάποιες διαχρονικές παθογένειες. Σε αυτή την προσπάθεια θα βρεθούν διάφοροι καλοθελητές, καλοπροαίρετοι και κακοπροαίρετοι. Η Νέα Δημοκρατία θα προσπαθήσει να το αξιοποιήσει και να μιλήσει για εμφύλιο πόλεμο».

 Ο Πάνος Σκουρλέτης   σκοπεύει να θέσει το θέμα της στοχοποίησης του στην κρίσιμη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, ζητώντας προφανώς την στήριξη του θεσμικού οργάνου του κόμματος και ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι τοποθετησεις των κεντρικών στελεχών του κόμματος  στο θέμα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καλείται το επόμενο διάστημα  που όλα δείχνουν πως θα είναι καθοριστικό να προσηλωθεί σε δύο μέτωπα, στο εσωτερικό του κόμματος το οποίο αντικατοπτρίζεται στις εσωτερικές διαφωνίες και στις διεργασίες  για το άνοιγμα προς την κεντροαριστερά  αλλά και στην αντιπαράθεση σε πραγματικό χρόνο με τις κυβερνητικές επιλογές επιτελώντας το ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Όλα αυτά καλείται να τα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ εν μέσω της διαδρομής προς το συνέδριο και στην προσπάθεια του ανοίγματος του κόμματος στην κοινωνία με την εγγραφή μελών και της συμμετοχής αυτών στις κεντρικές διαδικασίες αλλά και στις αποφάσεις για τον μετασχηματισμό του.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.