«Εμπλοκή» με τις μάσκες στα σχολεία

Μόνο έτοιμη φαίνεται ότι δεν είναι η εξαγγελθείσα από την κυβέρνηση δωρεάν διάθεση δύο μασκών στους μαθητές.

Αυτό συμβαίνει καθώς ο προγραμματισμός εκ μέρους των αρμοδίων δε δείχνει να είναι σωστός, με τις αλλαγές της τελευταίας στιγμής να δημιουργούνε σοβαρά προβλήματα. Συγκεκριμένα, ενώ αρχικά αποφασιστεί ότι οι μάσκες θα διανέμονταν δωρεάν μόνο στους μαθητές των δημοσίων σχολείων, στην συνέχεια αποφασίστηκε να διανεμηθούν και στους μαθητές των ιδιωτικών σχολείων.

Κάπως έτσι, φαίνεται πως σε πρώτη φάση οι μαθητές σε δημόσια και ιδιωτικά σχολεία θα πάρουν μια μάσκα, ενώ η δεύτερη θα δοθεί στο απώτερο μέλλον.

Στο ζήτημα αναφέρθηκε μιλώντας στο newsit ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Τρικκαίων, Δημήτρης Παπαστεργίου, σημειώνοντας:

«Από την Τρίτη το μεσημέρι το ελεγκτικό συνέδριο έκανε δεκτό τον διαγωνισμό μας απορρίπτοντας μόνο τις τρεις από τις 25 εταιρείες που θα λάμβαναν το έργο της κατασκευής των μασκών. Εμείς είχαμε διαγωνισμό για 5 εκατομμύρια μάσκες έτσι μετά την απόρριψη των τριών εταιρειών θα πάμε για 4,6 εκατ μάσκες. Υπογράψαμε τις συμβάσεις και προχωράμε τον διαγωνισμό. Ήδη έχουμε παραδώσει στη Βόρεια Ελλάδα και σε άλλες απομακρυσμένες περιοχές ενώ μέχρι αύριο θεωρώ πως οι μάσκες θα έχουν φτάσει στον προορισμό τους και στην Αττική».

Και συνέχισε: «Το 95% των μασκών ράβεται στην Ελλάδα με τις περισσότερες εταιρείες να έχουν ξεκινήσει να ράβουν από την Τρίτη και μετά που υπογράψαμε την σύμβαση ο ρυθμός παραγωγής δεν είναι αυτός που θέλουμε. Εμείς κοιτάμε σε πρώτη φάση να παραδώσουμε από μια μάσκα σε κάθε παιδί ώστε να ξεκινήσει η σχολική χρονιά και Τρίτη, Τετάρτη που θα έχει τελειώσει η συμβατική υποχρέωση των εταιρειών να κάνουμε ένα δεύτερο πακέτο που θα αποσταλεί σε όλη τη χώρα».

Όπως εξηγεί ο κ. Παπαστεργίου: «Παράλληλα με τον διαγωνισμό για τα δημόσια σχολεία δόθηκαν χρήματα να παράγουμε μάσκες και για τα ιδιωτικά. Έτσι είπαμε να εξυπηρετήσουμε και τα ιδιωτικά από την πρώτη παραγγελία και αμέσως μετά τον επόμενο διαγωνισμό να βάλουμε μέσα την ποσότητα των ιδιωτικών που λείπουν τώρα από τον πρώτο διαγωνισμό ώστε να λήξη το θέμα».

«Σε πρώτη φάση», λέει ο κ. Παπαστεργίου, «κάθε μαθητής την Δευτέρα θα παραλάβει από μια μάσκα, άλλες δυο μέχρι το τέλος της εβδομάδας και στη συνέχεια θα τρέξουμε κι έναν επιπλέον διαγωνισμό για 1 εκατομμύριο μάσκες αμέσως μετά. Το μόνο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι στο θέμα της παραγωγής. Κάθε μέρα μας παραδίδονται τουλάχιστον 600 χιλ μάσκες. Τις πρώτες τις στείλαμε στα νησιά και σε όλη την Μακεδονία, σήμερα στέλνουμε Ήπειρο, Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα και Πελοπόννησο και οι τελευταίες που θα της παραλάβουμε τις επόμενες ώρες θα τροφοδοτήσει την Αττική. Πιστεύω πως δεν θα έχουμε προβλήματα στις παραδόσεις και πως όλα θα λειτουργήσουν όπως πρέπει».

Τι θα κάνουν τα παιδιά την πρώτη μέρα

Στις 8:15 της Δευτέρας καλούνται να προσέλθουν στα σχολεία τους οι μαθητές και οι μαθήτριες όλων των τάξεων όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων, προκειμένου να χτυπήσει το πρώτο κουδούνι της σχολικής χρονιάς.

Σύμφωνα με τις οδηγίες που εξέδωσε το υπουργείο, οι μαθητές θα παραμείνουν στο σχολείο μέχρι την τέλεση του αγιασμού, ο οποίος θα πραγματοποιηθεί ανάλογα με τον προγραμματισμό του κάθε σχολείου.
 
Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, επιπλέον, το πρόγραμμα της πρώτης ημέρας λειτουργίας θα περιλαμβάνει:

  • Επεξήγηση και συζήτηση για πιστή εφαρμογή των κανόνων καθαριότητας και υγιεινής και λοιπών μέτρων προστασίας και πρόληψης βάσει των σχετικών οδηγιών του ΕΟΔΥ.
  • Επεξήγηση και εμβάθυνση επί του περιεχομένου του έντυπου ενημερωτικού υλικού που έχει σταλεί στα σχολεία.
  • Διανομή μάσκας ανά μαθητή.
  • Έμφαση στην ενδεδειγμένη χρήση της μάσκας.
  • Ενημέρωση για το ωρολόγιο πρόγραμμα της εβδομάδας.
  • Διανομή των βιβλίων της νέας σχολικής χρονιάς (εκτός από τα νηπιαγωγεία).

Ιδιαίτερα για τα δημοτικά, προβλέπεται και η διανομή των ατομικών δοχείων νερού (παγουριών) ανά μαθητή και η διανομή των βιβλίων της νέας σχολικής χρονιάς ανά θρανίο.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.