Εαρινή έκθεση Κομισιόν: Στον «πάγο» οι τριετίες μέχρι το 2029!

Το αντιλαϊκό πρόγραμμα της επόμενης κυβέρνησης το οποίο διαιωνίζει τους «παγωμένους» μισθούς, αποκάλυψε ανάγλυφα η Εαρινή Έκθεση της Κομισιόν, μετά και το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που υπέβαλε η κυβέρνηση της ΝΔ λίγο πριν τη διάλυση της Βουλής, στην Κομισιόν.

Μπορεί η ΝΔ να υπόσχεται ότι η επόμενη θητεία της θα είναι μια τετραετία «αύξησης μισθών», αλλά οι δεσμεύσεις της που αποτυπώνονται στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα και περιλαμβάνονται στην Εαρινή Έκθεση της ΕΕ δείχνουν το ακριβώς αντίθετο: Ότι οι μισθοί θα παραμείνουν εγκλωβισμένοι στις συμπληγάδες της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων και άρα καθηλωμένοι.

Συγκεκριμένα, η Εαρινή Έκθεση προβλέπει τη συνέχιση του παγώματος των τριετιών. Πρόκειται για τα επιδόματα που παίρνουν οι μισθωτοί που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό για κάθε τρία χρόνια προϋπηρεσίας και τα οποία έχουν παγώσει από το 2012 σε εφαρμογή του 2ου μνημονίου μαζί με την δραματική μείωση του κατώτατου μισθού, προβλέφθηκε το πάγωμα των τριετιών έως ότου η ανεργία πέσει σε μονοψήφιο ποσοστό.

Για παράδειγμα, ένας εργαζόμενος με τρεις τριετίες και με βάση τον σημερινό κατώτατο μισθό, αυτομάτως θα έβλεπε τον μισθό του να φτάνει στα 936 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι προϋπόθεση για να ξεπαγώσουν οι τριετίες είναι το ποσοστό της ανεργίας μεσοσταθμικά σε ετήσια βάση να πέσει κάτω από 10%. Σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν, οι τριετίες θα παραμείνουν παγωμένες τουλάχιστον μέχρι το 2025, καθώς μέχρι τότε δεν θα υπάρχει αποκλιμάκωση της ανεργίας.

Ακόμη χειρότερη είναι η πρόβλεψη του Προγράμματος Σταθερότητας, που κατατέθηκε στην Κομισιόν, αφού το ξεπάγωμα των τριετιών στους κατώτατους μισθούς του ιδιωτικού τομέα παραπέμπεται για το 2027! Συγκεκριμένα, εκτιμά ότι η ανεργία αναμένεται να μειωθεί σε 11,8% φέτος, σε 10,9% το 2024, 10% το 2025 και 9,8% το 2026. Κατά συνέπεια, μόνο το 2027 μπορούν να ελπίζουν οι μισθωτοί στο ξεπάγωμα των τριετιών.

Με βάση δε πληροφορίες, ακόμα και αν οι τριετίες ξεπαγώσουν το 2027, το μέτρο δεν θα έχει αναδρομική ισχύ, αλλά θα αρχίσει να μετράει από τότε. Αυτό σημαίνει ότι καμία αύξηση λόγω προϋπηρεσίας δεν θα ισχύσει στον κατώτατο μισθό πριν από το 2029!

Όπως δεν έχει ξεκαθαριστεί και το τι θα συμβεί με τους υψηλότερους μισθούς. Από τη στιγμή που δεν προβλέπεται κάτι ρητά στην κλαδική ή την επιχειρησιακή σύμβαση, εάν δεν υπάρξει ρητή πρόβλεψη σε νέο νόμο, ο εργοδότης μπορεί να θεωρήσει ότι οι τριετίες εμπεριέχονται στο μισθό.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.