Α. Τσίπρας: «Μένουμε όρθιοι 2»- Εισόδημα έκτακτης ανάγκης, στήριξη επιχειρήσεων, πλήρη κάλυψη μισθών

Tο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ «Μένουμε όρθιοι 2» για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού παρουσίασε στο Ζάπειο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας και οι αρμόδιοι τομεάρχες του κόμματος, Ε. Τσακαλώτος, Ν. Παππάς και Ε. Αχτσιόγλου.

Την εκδήλωση συντονισε ο Αλέξης Χαρίτσης ενώ παραδείγματα εφαρμογών του προγράμματος παρουσίασε η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Περιλαμβάνει ένα πακέτο δημοσιονομικής επέκτασης 13,4 δισ. ευρώ, .το οποίο κατανέμεται σε 3+1 βασικούς άξονες (3 άξονες που αντιστοιχούν στο πεδίο της οικονομίας και 1 άξονας αντιστοιχεί στο κοινωνικό κράτος): την στήριξη της εργασίας, την στήριξη των επιχειρήσεων, την στήριξη των νοικοκυριών.

Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα που παρουσίασε τους βασικούς άξονες του προγράμματος – το οποίο θα έχει τετράμηνο ορίζοντα – το πακέτο αυτό κατευθύνεται σε στοχευμένες δράσεις που θα δώσουν πολλαπλασιαστική ισχύ, ενώ κεντρική λογική του προγράμματος είναι η στήριξη της εγχώριας ζήτησης (μισθοί, θέσεις εργασίας) αλλά και προσφοράς (επιβίωση επιχειρήσεων).:

«Σήμερα για πρώτη φορά, τόσο έντονα, φαίνεται να ταυτίζεται το συμφέρον των εργαζομένων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων», είπε μιλώντας για αλληλοεξάρτηση.  Η επιβίωση όλων των επιχειρήσεων και ειδικά των μικρομεσαίων, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την εγχώρια ζήτηση και το εισόδημα των εργαζομένων που καταναλώνεται στην αγορά» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας. Δεν αποτελεί μια πρόταση αντιπολιτευτικής κριτικής αλλά ένα ρεαλιστικό, κοστολογημένο και άμεσα υλοποιήσημο, αναγκαία σχέδιο στη βάση των αναγκών της ελληνικής κοινωνίας» πρόσθεσε.

Το πρόγραμμα βασίζεται στην στήριξη της εργασίας και όχι της αναστολής της, όπως υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας και περιλαμβάνει, θέσπιση «Εισοδήματος Έκτακτης Ανάγκης», μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 6%, μείωση της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις στο 50%, ειδικά εγγυοδοτικά εργαλεία μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας, γενναίο πρόγραμμα εσωτερικού τουρισμού, με στόχο 3 εκατομμύρια συμπολίτες μας».

Ο Αλέξης Τσίπρας προέβλεψε ότι η ύφεση το 2020 θα είναι πολύ μεγάλη με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης, διότι δεν υιοθέτησε τα μέτρα και την εμπροσθοβαρή λογική που πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Το επικαιροποιημένο πρόγραμμα Μένουμε Όρθιοι ΙΙ, που λαμβάνει υπόψη τις νέες συνθήκες δηλαδή την κρίση λόγω της πανδημίας αλλά και λόγω των ανεπαρκών μέτρων της κυβέρνησης, είπε ίσως είναι η τελευταία ευκαιρία. Ειδικότερα περιλαμβάνει:

Εργασία – μισθολογικό κόστος

Βασικό στοιχείο του Μένουμε Όρθιοι ΙΙ είναι η στήριξη των σχέσεων και θέσεων εργασίας και του μισθού των εργαζομένων. Ως εκ τούτου προτείνεται η επιδότηση της εργασίας σε 3 κατηγορίες επιχειρήσεων:

  • Αυτές τις λίγες που αναγκαστικά παραμένουν σε αναστολή λειτουργίας. Γι’ αυτές προτείνεται η πλήρης κάλυψη του ασφαλιστικού και μισθολογικού τους κόστους από το κράτος.
  • Αυτές που επανεκκινούν αλλά με βαρύτατα πλήγματα στο τζίρο τους, (εστίαση, τουρισμός, μεταφορές). Προτείνεται η πλήρης κάλυψη του ασφαλιστικού κόστους καθώς και η κάλυψη του 40% του μισθολογικού κόστους από το κράτος.
  • Τέλος, οι υπόλοιπες που επανεκκινούν μετά την αναστολή, για τις οποίες προτείνεται η κάλυψη για τους επόμενους 4 μήνες του 40% του ασφαλιστικού και μισθολογικού τους κόστους από το κράτος.
Εισόδημα Έκτακτης Ανάγκης
Ταυτόχρονα προτείνεται ένας παραπληρωματικός άξονα στήριξης του εισοδήματος, ο οποίος αφορά όσους είδαν τις αποδοχές τους να μειώνονται ραγδαία τους και την ίδια ώρα παρέμειναν αόρατοι από τα ελλιπή μέτρα στήριξης της κυβέρνησης (άνεργοι και επισφαλώς εργαζόμενοι, ΑΜΕΑ, αγρότες, καλλιτέχνες και εργαζόμενοι στον πολιτισμό, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι).
Πρόκειται για το «Εισόδημα Έκτακτης Ανάγκης» – ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει να θεσπιστεί και στη χώρα μας, όπως θα θεσπιστεί και σε άλλες χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου, πχ στην Ιταλία, την Ισπανία και αλλού. Το Εισόδημα Έκτακτης Ανάγκης θα καλύπτει με 400 ευρώ μηνιαίως κάθε πρώτο ενήλικο μέλος νοικοκυριού, 200 ευρώ κάθε πρόσθετο ενήλικο μέλος και με 100 ευρώ το κάθε παιδί.
Επιχειρήσεις
Πέρα από την κρατική στήριξη του μισθολογικού κόστους το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ επικεντρώνει στα χρηματοδοτικά εργαλεία προκειμένου για την εξασφάλιση ρευστότητας. Με δεδομένη και τη δυσκολία πρόσβασης στο τραπεζικό σύστημα, δυσκολία ειδικά για τις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει δέσμη μέτρων με απευθείας ενίσχυση από το κράτος:
  • Πρόγραμμα μη επιστρεπτέας ενίσχυσης για κεφάλαιο κίνησης που θα ενισχύει άμεσα με 2000 ευρώ κάθε επιχειρηματία ή αυτοαπασχολούμενο και επιπλέον 2.000 για κάθε εργαζόμενο που απασχολεί.
  • Ειδικά εγγυοδοτικά εργαλεία μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας, δηλαδή ένα πακέτο εγγυήσεων από το κράτος, ώστε να διασφαλίζονται ευνοϊκοί όροι δανεισμού για τις επιχειρήσεις, που σήμερα δε μπορούν να περάσουν ούτε από τον προθάλαμο των τραπεζών. Έτσι, υποστήριξε ο προεδρος του ΣΥΡΙΖΑ διασφαλίζεται και ρευστότητα για τη μεγάλη πλειονότητα των επιχειρήσεων και απομακρύνεται ο κίνδυνο; για μια νέα γενιά κόκκινων δανείων.
  • Μείωση της προκαταβολής φόρου στο 50%.
Έξτρα για τουρισμό, εστίαση, αγρότες
Πέρα από τους βασικούς άξονες, ο ΣΥΡΙΖα προτείνει μέτρα και για τους κλάδους που πλήττονται περισσότερο (τουρισμός, εστίαση, αγροτική παραγωγή)
  • Τουρισμός: προτείνεται (πέραν των υπόλοιπων μέτρων για τις επιχειρήσεις) ένα γενναίο πρόγραμμα εσωτερικού τουρισμού, με στόχο 3 εκ. πολίτες να μετακινηθούν φέτος δωρεάν και να έχουν πενθήμερη διαμονή σε τουριστικά καταλύματα, με το κόστος να καλύπτεται από το κράτος. Παράλληλα προτείνεται η κατάργηση, εκτάκτως, του φόρου διαμονής.
  • Εστίαση: προτείνεται η μείωση ΦΠΑ στον υπερεκπτωτικό συντελεστή του 6%
  • Για τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους, τους αλιείς, προτείνεται η πλήρης κάλυψη των άμεσων αναγκών τους, από την μη επιστρεπτέα ενίσχυση, την αναπλήρωση του μισθολογικού κόστους και από το Εισόδημα Έκτακτης Ανάγκης. Επιπλέον προτείνεται η στήριξη των κτηνοτρόφων με 80 εκ., και των ελαιοκαλλιεργητών με 120 εκ. ευρώ.
Τέλος, το πρόγραμμα προτείνει την ισχυρή ενίσχυση του Δημόσιου συστήματος Υγείας, «όχι με μπαλώματα» αλλά με στόχο να ενισχυθεί αποφασιστικά το ΕΣΥ με μόνιμο προσωπικό ώστε να στελεχωθούν τα δημόσια νοσοκομεία και οι ΜΕΘ όσο και η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

No Comments Yet.

Leave a comment