Αποκάλυψη Inside Story: 20 στόχοι παρακολουθούνταν με Predator σύμφωνα με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων

Το κουβάρι της υπόθεσης Predator φαίνεται να ξετυλίγει σιγά-σιγά η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ) , η οποία εδώ και έξι μήνες διενεργεί σιωπηλά τους δικούς αυτεπάγγελτους ελέγχους για τη χρήση κατασκοπευτικού λογισμικού παρακολούθησης τερματικών συσκευών προσώπων εντός της ελληνικής επικράτειας.

Αφορμή για τους ελέγχους που ξεκίνησε η ΑΠΔΠΧ στα τέλη Ιουλίου του 2022, στάθηκαν τα έως τότε δημοσιεύματα αλλά και η υπόθεση της στόχευσης του Νίκου Ανδρουλάκη με το Predator. Ο πρώην ευρωβουλευτής και νυν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πέρασε στις 26 Ιουλίου 2022 το κατώφλι της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, για να καταγγείλει την απόπειρα παγίδευσης του κινητού του τηλεφώνου, όπως του πιστοποιήθηκε από την τεχνική υπηρεσία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που έλεγξε τη συσκευή του και εντόπισε το κακόβουλο SMS.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Inside Story, που υπογράφουν οι δημοσιογράφοι Τάσος Τέλλογλου και Ελίζα Τριανταφύλλου, η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, κατά την έρευνά της εντόπισε, περίπου, 40 γραπτά μηνύματα που περιέχουν μολυσμένα με Predator links, τα οποία έχουν αποσταλεί σε «λίγο παραπάνω από 20 αριθμούς» κινητών τηλεφώνων. 

Το inside story απηύθυνε ερωτήματα στην ΑΠΔΠΧ την Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2023, μετά το πρόστιμο 50.000 ευρώ που επέβαλε στην εταιρεία Intellexa η οποία εμπορεύεται το Predator, επειδή αρνήθηκε να συνεργαστεί με την Αρχή και δεν παρέδωσε τα στοιχεία που τις ζητήθηκαν όπως εκ του νόμου έχει υποχρέωση,

Στις απαντήσεις της, η ΑΠΔΠΧ αναφέρει ότι «έως σήμερα η Αρχή έχει απευθυνθεί σε τέσσερις τέτοιες εταιρείες (σ.σ.: sms centers) στην Ελλάδα. «Καθώς η διαδικασία είναι σε εξέλιξη, στο παρόν στάδιο δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν αυτές θα είναι οι τελευταίες στην Ελλάδα ή όχι. Στις περιπτώσεις που βρίσκονται εταιρείες εκτός Ελλάδας –όπως έχει ήδη διαπιστωθεί– αλλά εντός Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, η Αρχή έχει τη δυνατότητα να ζητήσει συνεργασία από τις εκάστοτε ομόλογες εποπτικές αρχές».

Και τονίζει: «Έως σήμερα έχουν προκύψει περί τα 40 SMS αλλά η διερεύνηση συνεχίζεται» και πως αυτά «έχουν αποσταλεί σε λίγο παραπάνω από 20 αριθμούς». Άρα κάθε στόχος έχει λάβει πάνω από ένα sms-δόλωμα.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

No Comments Yet.

Leave a comment