Α. Τσίπρας: Να σπάσει ο «κουμπαράς» για να στηριχθεί η κοινωνία -Η κυβέρνηση πάει με την λογική του «βλέποντας και κάνοντας»

Σε υψηλούς τόνους κυμάνθηκε η κριτική του Αλέξη Τσίπρα στην κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στο τηλεοπτικό κανάλι Κόντρα την Τετάρτη το βράδυ με αφορμή τον τρόπο που χρησιμοποιεί το «μαξιλάρι ασφαλείας» των 37 δισ. που είχε εξασφαλίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Ο Κυρ. Μητσοτάκης μιλάει για 14 δισ. ενώ έχει δώσει 4 δισ. – Θα γίνει πρόταση για προ ημερησίας συζήτηση στην Βουλή για την Οικονομία

Αναφερόμενος χαρακτηριστικά στις κυβερνητικές διαρροές για χρήση του «μαξιλαριού» ασφαλείας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε: «Ελεγαν ότι είναι αχρείαστο, ότι δεν υπάρχει το μαξιλάρι. Έλεγαν ότι είναι η μεγαλύτερη γκάφα της οικονομικής επιστήμης.

Η κυβέρνηση πάει με τη λογική  του βλέποντας και κάνοντας

Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι η μομφή στην κυβέρνηση δεν είναι γιατί «σπάει ο κουμπαράς», αφού ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ο πρώτος που ζήτησε να χρησιμοποιηθεί το «μαξιλάρι» αλλά για το ποιο είναι το σχέδιο της κυβέρνησης, για το πόσα λεφτά, πότε και υπέρ ποιων θα χρησιμοποιηθούν. Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ αφορά ότι μέρος των χρημάτων πρέπει να διοχετευθεί για να στηριχθεί η κοινωνία, η οικονομία και η εργασία. Ο Αλ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι πάει με την λογική του «βλέποντας και κάνοντας».

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ αφορά όχι όλα τα χρήματα αλλά 14 δισ. από αυτά με την έννοια της εμπροσθοβαρούς στήριξης, όπως κάνουν και άλλες χώρες της Ευρώπης, όπως η Γερμανία, τόνισε ο Αλ. Τσίπρας ενώ υπογράμμισε πως «υπάρχει μια εξαιρετικά σημαντική δυνατότητα να στηριχθεί η ελληνική οικονομία χάρη στο μαξιλάρι που διασφάλισε ο ΣΥΡΙΖΑ. Αν δεν υπήρχε μπορεί να είχαμε χρεοκοπήσει και να μην το ξέραμε».

Η λογική της εμπροσθοβαρούς στήριξης της οικονομίας είναι αναγκαία γιατί μετά αν η οικονομία πέσει σε βαθιά ύφεση θα είναι πολύ δύσκολο να επανέλθει», είπε ο Αλ. Τσίπρας φέρνοντας ένα παράδειγμα από τη φυσική και σε αντιδιαστολή αναφέρθηκε στο πρόγραμμα που παρουσίασε λίγες μέρες πριν ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Παρουσιάσαμε ένα πρόγραμμα με τρεις άξονες: ποσότητα μέτρων, ποιότητα μέτρων και το πότε θα γίνουν, η χρονικότητα των μέτρων. 14.3 δισ. ευρώ επέκταση και τα υπόλοιπα. Αν τα ίδια λεφτά δοθούν σε τρεις μήνες δεν θα φτάνουν να καλύψουν τις ανάγκες τότε».

«Γιατί δεν προχωρά η κυβέρνηση στην στοχευμένη εκταμίευση ώστε να έχουμε τις μικρότερες δυνατές απώλειες όταν θα επανεκκiνήσει η οικονομία;», αναρωτήθηκε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, συμπληρώνοντας ότι «η ύφεση του 10% που βλέπουν οι εκτιμήσεις τις τελευταίες μέρες μπορεί να είναι το καλύτερο σενάριο και τα πράγματα να είναι πολύ χειρότερα».

«Αν ο στόχος του κ. Μητσοτάκη είναι να αδρανήσει τώρα, για να μας βάλει αργότερα σε μνημόνια, να ξέρει ότι θα βρει απέναντί του ολόκληρη την κοινωνία» πρόσθεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Για το σενάριο των πρόωρων εκλογών

Ερωτηθείς για το σενάριο πρόωρων εκλογών, ο κ. Τσίπρας είπε ότι θεωρεί «αδιανόητο να σκέφτεται κανείς τούτη την ώρα πρόωρες εκλογές, όταν δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει και αν θα είμαστε ζωντανοί». Ωστόσο, υποστήριξε ότι το διάγγελμα Μητσοτάκη ήταν προεκλογικό. «Δεν μίλησε ως ηγέτης μιας χώρας, αλλά μίλησε ως πολιτευτής που δίνει υποσχέσεις. Και ενώ όλη η αντιπολίτευση στέκεται με ευθύνη, η στάση Μητσοτάκη δεν ήταν στάση ευθύνης, αλλά αυταρέσκειας, αλαζονείας και εν τέλει μια στάση επιδίωξης μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για να προσθέσει: «Εάν όντως έχει αυτό τον στόχο ο κ. Μητσοτάκης, δύο τινά συμβαίνουν: Ή δεν έχει πάρει χαμπάρι αυτών που έρχονται στην οικονομία και ζει σε ένα ροζ συννεφάκι ή ακριβώς επειδή έχει πάρει χαμπάρι τι έρχεται, σχεδιάζει να δραπετεύσει. Ειλικρινά δεν ξέρω τι είναι χειρότερο για τη χώρα».

Ο κ. Τσίπρας απαντώντας στην πρόβλεψη Μητσοτάκη ότι το 2020 θα υπάρχει μεγάλη ύφεση αλλά το 2021 μεγαλύτερη ανάπτυξη, υποστήριξε ότι «αν δεν έχουμε νέο κύμα πανδημίας το φθινόπωρο, θα έχουμε κοντά 10 μονάδες ύφεση το 2020 και ανάκαμψη στο μισό το 2021 άρα δεν θα γίνει κανένα rebound ανάπτυξης».

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.