Έρευνα: Απορρυπαντικά έως 361% πιο ακριβά στην Ελλάδα από την Ευρώπη

«Κόκκινη κάρτα» από την Επιτροπή Ανταγωνισμού τις δύο πολυεθνικές, Unilever και P&G, οι οποίες κατέχουν τα μεγαλύτερα μερίδια αγοράς (66%)  στην κατηγορία των απορρυπαντικών πλυντηρίου για ρούχα .

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού διεξήγαγε την ερευνα γιατί από τον Ιούλιο κι έπειτα καταγράφηκε σημαντική αύξηση του πληθωρισμού τής ευρύτερης κατηγορίας «προϊόντα καθαρισμού σπιτιού» στην Ελλάδα έναντι της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας τιμών στην Ελλάδα και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες που πραγματοποίησε η Αρχή, προκύπτει ότι τα προϊόντα των δύο παραπάνω εταιρειών σε κάψουλες (pods) και σκόνη πλύσης (powder) πωλούνται στην Ελλάδα κατά 113,92% έως 361% ακριβότερα σε σύγκριση με τη φθηνότερη χώρα στην Ε.Ε. που είναι η Ιρλανδία, με φθηνές επίσης χώρες –με βάση και την αγοραστική δύναμη– να είναι η Σουηδία και η Γερμανία.

Από την έρευνα που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά την περίοδο 9-15 Ιανουαρίου, στα δύο μεγαλύτερα καταστήματα σούπερ μάρκετ σε κάθε μία από τις ερευνώμενες χώρες, προέκυψε πως η συσκευασία του Ariel pods πωλείται στην Ελλάδα έως και 270,57% ακριβότερα από τη φθηνότερη χώρα που είναι η Ιρλανδία. Το Ariel σε σκόνη πωλείται στην Ελλάδα 172% ακριβότερα σε σχέση με την τιμή που πωλείται στην Αυστρία, που είναι η φθηνότερη χώρα.

Υψηλότερη κατά 301,1% είναι η τιμή στην Ελλάδα του Skip Pods σε σχέση με την Ιρλανδία. Ακόμη πιο ακριβό είναι το Skip σε σκόνη. Η τιμή του στην Ελλάδα είναι 361% υψηλότερη από τη Σουηδία όπου η τιμή ανά πλύση είναι στα 0,15 ευρώ έναντι 0,46 ευρώ που είναι στη χώρα μας η συσκευασία των 20 μεζουρών ή 0,26 ευρώ των 67 μεζουρών.

Με βάση τα ευρήματα της Επιτροπής Ανταγωνισμού:

• Η Ελλάδα, κατατάσσεται στην ομάδα χωρών που έχουν υψηλές τιμές ανεξάρτητα το μέγεθος της συσκευασίας. Το γεγονός αυτό δεν φαίνεται να επηρεάζεται από τον γεωγραφικό παράγοντα, καθώς η Ελλάδα με τη Κύπρο έχουν μεγάλη διαφορά στις τιμές τους (η Κύπρος έχει φθηνότερες τιμές) παρόλο που για τη μεταφορά του προϊόντος στη Κύπρο πιθανώς να χρειάζεται επιπλέον κόστος, λόγω γεωγραφικής τοποθεσίας. Ωστόσο, όπως σημειώνει η Ανεξάρτητη Αρχή δεν έχει γνώση της τοποθεσίας των συγκεκριμένων εργοστασίων από όπου η κάθε χώρα προμηθεύεται τα προϊόντα της, κάτι που ενδεχομένως να επηρέαζε σε κάποιο βαθμό την τιμή. Εν τούτοις παρατηρεί ένα μοτίβο συγκεκριμένων χωρών να έχει υψηλότερες τιμές στα απορρυπαντικά του.

• Όσο αυξάνεται η ποσότητα στις συσκευασίες (σε σκόνη και κάψουλες), η τιμή μειώνεται, δηλαδή υπάρχει μη-γραμμική τιμολόγηση (η ανά μονάδα επιβάρυνση για τον καταναλωτή μειώνεται καθώς αυξάνεται η ζητούμενη ποσότητα) και η επιχείρηση χρησιμοποιεί τη συγκεκριμένη εμπορική πρακτική για την προώθηση προϊόντων με μεγαλύτερες συσκευασίες. Στην Ολλανδία, ανεξάρτητα της ποσότητας της συσκευασίας η τιμή ανά τεμάχιο παραμένει ίδια.

• Η τιμή των απορρυπαντικών φέρεται να μην επηρεάζεται από τον φόρο προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ). Για παράδειγμα, στην Ουγγαρία ο φόρος προστιθέμενης αξίας είναι 27% και η τιμή ανά κάψουλα είναι 0,46 ευρώ, ενώ στην Σλοβακία ο φόρος προστιθέμενης αξίας είναι 20% και η τιμή ανά κάψουλα είναι 0,68 και 0,62 ευρώ (ανάλογα τη συσκευασία).

• Όταν η τιμή ανάγεται σε ισοδύναμα αγοραστικής δύναμης (λαμβάνοντας υπόψη και τις αντίστοιχες ισοτιμίες για τις χώρες που δεν είναι μέλη της Ευρωζώνης), διαπιστώνεται ότι οι τιμές στην Ελλάδα βρίσκονται στο μέσο της κατανομής των χωρών της Ε.Ε. ενώ οι πιο μικρές συσκευασίες εκφεύγουν σημαντικά του μέσου όρου.

Η απόφαση για την επιλογή της κατηγορίας των απορρυπαντικών βασίστηκε στη διαπίστωση της αύξησης του πληθωρισμού από τον Ιούλιο του 2022 στην κατηγορία «προϊόντα καθαρισμού σπιτιού» στην Ελλάδα.

Στο μικροσκόπιο τέσσερα ακόμη βασικά προϊόντα

Οχι μόνο τα απορρυπαντικά πλυντηρίου ρούχων, αλλά και τέσσερα ακόμη βασικά προϊόντα βρίσκονται στο μικροσκόπιο της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Συγκεκριμένα, η Αρχή αποφάσισε να χαρτογραφήσει τις συνθήκες ανταγωνισμού στην εν λόγω αγορά, καθώς επίσης και στις αγορές του φρέσκου γάλακτος, του βρεφικού γάλακτος, του τυριού και του αγελαδινού γιαουρτιού.

Καταγγελίες στην Πλατφόρμα ανώνυμης πληροφόρησης (whistleblowing)

Καθοριστικής σημασίας για τον εντοπισμό αντιανταγωνιστικών πρακτικών, αποδεικνύεται η πλατφόρμα ανώνυμης πληροφόρησης (whistleblowing) την οποία εγκαινίασε η Επιτροπή Ανταγωνισμού το 2021. Σύμφωνα με την Ε.Α. η αύξηση των προς έναρξη υποθέσεων (68 τον Δεκέμβριο του 2022) οφείλεται κυρίως στη λειτουργία της εν λόγω πλατφόρμας.

Συνολικά το 39% των υποθέσεων της Επιτροπής Ανταγωνισμού στο τέλος του 2022 αφορούσε καταγγελίες (σε αυτές συμπεριλαμβάνονται και αυτεπάγγελτες έρευνες που ξεκίνησαν ύστερα από καταγγελίες), το 37% αυτεπάγγελτες έρευνες και έρευνες, το 7% συγκεντρώσεις, το 3% κλαδικές μελέτες και το 14% λοιπές κατηγορίες (σε αυτές συμπεριλαμβάνονται και τα μηνύματα στην πλατφόρμα ανώνυμης πληροφόρησης, καθώς και οι κανονιστικές παρεμβάσεις).

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

No Comments Yet.

Leave a comment