Τραγελαφικά και όχι μόνο του ΕΛΓΑ. Του Γιώργου Παγουρόπουλου

Χωρίς εισόδημα και με κατεστραμμένες τις ασυντήρητες υποδομές άφησε χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφους το πέρασμα του μεσογειακού κυκλώνα «Ιανός» σε διάφορες περιοχές της χώρας και ιδιαίτερα στην Δυτική Φθιώτιδα.

Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε πως χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών πνίγηκαν από τους τεράστιους όγκους νερών και την λάσπη, ενώ μεγάλες ζημιές έχουν καταγραφεί και σε κτηνοτροφικές μονάδες της περιοχής αυτής, σε αποθήκες με προϊόντα και σε άλλες υποδομές. Βαμβάκια που επρόκειτο σύντομα να μαζευτούν, καλαμπόκια, τριφύλλια, κηπευτικά κ.ά. μετρούν τεράστιες ζημιές, ενώ όπως μας είπαν αγρότες από τις περιοχές αυτές, αγροτικά εργαλεία, μηχανήματα κλπ χάθηκαν με το πέρασμα των νερών. Η πρωτοφανής αυτή κακοκαιρία, όπως είναι γνωστό, άφησε ακόμη και νεκρούς στο πέρασμά της!

Τα κλιμάκια του ΕΛΓΑ επισκέφθηκαν άμεσα, είναι αλήθεια, όλες τις πληγείσες περιοχές γεμίζοντας ελπίδες και υποσχέσεις τον πληθυσμό της υπαίθρου. Όμως σε κάποιες περιπτώσεις, η διοίκηση έδειξε και πάλι το σκληρό και άδικο πρόσωπό της.

Απέκλεισε από την αποζημίωση παραγωγό ο οποίος φύτεψε το καλοκαίρι τρία στρέμματα υπαίθριας ντομάτας για να πουλήσει την παραγωγή του στις λαϊκές αγορές και να ζήσει την οικογένειά του, όντας μάλιστα ο ίδιος πολύτεκνος. Παρότι ο γεωπόνος ΕΛΓΑ επισκέφθηκε το χωράφι, κι εκτίμησε ολική καταστροφή της παραγωγής αναγράφοντας στο πόρισμά του ποσοστό ζημιάς 90% και ηρτημένης παραγωγής 100% που σημαίνει πρακτικά ότι δεν είχε προλάβει να συλλέξει ο παραγωγός ούτε ένα κιλό γιατί η πλημμύρα τα κατέστρεψε όλα. Ο «άτυχος» παραγωγός αποκλείστηκε της αποζημίωσης διότι, άκουσον άκουσον, δεν την δήλωσε στον «υποχρεωτικό» ασφαλιστικό οργανισμό ΕΛΓΑ τον Ιούνιο που την φύτεψε, και έτσι ο Οργανισμός απώλεσε τα …ασφάλιστρα! Για αυτό σήμερα τον τιμωρεί , δεν τον αποζημιώνει και τον αφήνει στον δρόμο!

Γιατί λοιπόν, κύριοι του ΕΛΓΑ πήγατε τότε να εκτιμήσετε το κτήμα του, ένα κτήμα το οποίο δεν ήταν ασφαλισμένο στον οργανισμό σας; Για να κοροϊδέψετε τον παραγωγό; Για να εντυπωσιάσετε την κοινή γνώμη ότι κινηθήκατε άμεσα και ότι είστε δίπλα στους πληγέντες, όπως διατείνεται ο υπουργός; Αφού το χωράφι δεν ήταν ασφαλισμένο στον οργανισμό σας γιατί πληρώσατε τον εκτιμητή να πάει να το εκτιμήσει και να ανακοινώσει στον παραγωγό ότι έπαθε ολοκληρωτική καταστροφή; Γιατί το κράτος να πληρώσει διπλό τίμημα, να χάσει δηλαδή και την παραγωγή της ντομάτας από την πλημμύρα και να πληρώσει έναν εκτιμητή για να εκτιμήσει την ζημιά, που έτσι κι αλλιώς δεν θα εδικαιούτο κατά την γνώμη σας; Πιο τίμιο θα ήταν απλά να ενημερώνατε από την αρχή τον παραγωγό ότι το χωράφι με τις ντομάτες δεν είναι ασφαλισμένο και άρα δεν θα το εκτιμήσετε.

Και βέβαια εδώ έχουμε μια άνιση και άδικη μεταχείριση. Ο «ΙΑΝΟΣ», αγαπητοί κύριοι, καταστρέφει στο πέρασμα του ότι βρει. Δεν εξετάζει εάν κάτι είναι ασφαλισμένο ή όχι, δεν εξετάζει εάν κάποιος είναι άνεργος και προσπαθεί να επιβιώσει, ή τι δουλειά κάνει πχ αν είναι αγρότης ή υπάλληλος ή οτιδήποτε. Καταστρέφει τα πάντα. Τις αποθήκες με τα αποθηκευμένα προϊόντα , τα αποθηκευμένα μηχανήματα, τα καταστήματα και τα σπίτια που πλημμύρησαν και καταστράφηκαν, τα εμπορεύματα και τα νοικοκυριά ακόμη κι αυτά που δεν είναι ασφαλισμένα στον οργανισμό σας. Οι άτυχοι παραγωγοί που βολοδέρνουν στις καιρικές συνθήκες δεν πρέπει να αποζημιωθούν;

Στην ίδια αγροτική περιοχή, κι επειδή όλα τα στραγγιστικά χαντάκια καθώς και ο χείμαρρος «ΜΑΡΙΤΣΑ» που συνορεύει με θερμοκήπιο τομάτας δεν έχουν ποτέ ανοιχθεί από τον ΤΟΕΒ, τα ορμητικά νερά εισήλθαν στο εν λόγω θερμοκήπιο και εγκλωβίστηκαν από τα περιμετρικά τσιμέντα του, δημιουργώντας ένα ορμητικό ρεύμα που παρέσυρε τα φυτά της ντομάτας και ξεριζώνοντάς τα, τα στοίβαξε όλα μαζί σε ένα τεράστιο σωρό…. Ο γεωπόνος εκτιμητής αν και είδε την σωρό των φυτών στην είσοδο του θερμοκηπίου, στο πόρισμα έγραψε «χωρίς μάρτυρες» αποκλείοντας τον παραγωγό από την αποζημίωση, διότι όπως του εξήγησε, τα φυτά ήταν …ξεριζωμένα και δεν υπήρχε κανένα στην θέση του! Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι μετά από λίγες ημέρες η αρμόδια υπηρεσία προέβη σε διάνοιξη του παρακείμενου χειμάρρου «ΜΑΡΙΤΣΑ», αλλά κατόπιν εορτής! Φυσικά όλα αυτά είναι για να γελούν οι αναγνώστες, ενώ ο άτυχος παραγωγός, είναι για κλάματα…

Από κάποιες άλλες ομάδες βαμβακοπαραγωγών, επίσης πληροφορηθήκαμε ότι απορρίφθηκαν παραγωγοί διότι φωτογραφίες από τον δορυφόρο δεν έδειξαν πλημμύρες! Κατόπιν όμως εύλογων διαμαρτυριών τους, ο ΕΛΓΑ παραδέχθηκε ότι οι εν λόγω φωτογραφίες ήταν από την …προηγούμενη! μέρα και ευτυχώς τελικά οι άνθρωποι αποζημιώθηκαν…

Πολλά τα ερωτηματικά κύριοι του ΕΛΓΑ. Κρίμα και ντροπή.

Γιώργος Παγουρόπουλος

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.