Τα κολέγια στον «πάτο» των διεθνών κατατάξεων. Του Χρήστου Κάτσικα

Αν και τα κολέγια  που λειτουργούν στη Ελλάδα υπολείπονται σε σχέση με τα δημόσια ΑΕΙ, το υπουργείο Παιδείας επιχειρεί να τα κάνει ισότιμα.

Ενώ το ΕΚΠΑ είναι 49ο στην Ε.Ε. και 180ό στον κόσμο και το ΑΠΘ 59ο στην Ε.Ε. και 205ο στον κόσμο, τα δύο καλύτερα κολέγια, το Deree και το Metropolitan College, κατατάσσονται μετά και το τελευταίο δημόσιο ΑΕΙ στην 625η θέση στην Ε.Ε. και 2.811η παγκοσμίως και στη θέση 992 στην Ε.Ε. και παγκοσμίως στην 6.188 αντίστοιχα.

Πριν από περίπου ενάμιση μήνα, στις 24 Δεκεμβρίου 2023, ο Κυριάκος Πιερρακάκης, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στον ΣΚΑΪ μίλησε για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως «και τα κολέγια μπορούν να ιδρύσουν μη κρατικό πανεπιστήμιο».

Ο υπουργός Παιδείας είχε αναφερθεί στα κολέγια που λειτουργούν στην Ελλάδα, λέγοντας ότι «τα αναγνωρισμένα κολέγια είναι σήμερα 33 με χιλιάδες σπουδαστές και συγκεκριμένα επαγγελματικά δικαιώματα, με ένα θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας διαμορφωμένο από την Ευρωπαϊκή Ενωση».

Και πρόσθεσε: «Με το νομοσχέδιο δεν αλλάζει κάτι σε σχέση με τα κολέγια που σήμερα λειτουργούν. Και αυτά μπορούν να ιδρύσουν, σε συνεργασία με ξένα αναγνωρισμένα ιδρύματα, ένα μη κρατικό πανεπιστήμιο, όπως στο νομοσχέδιο προβλέπεται, δηλαδή ικανοποιώντας τις δύο απαραίτητες προϋποθέσεις: να τηρούν το σύνολο των προβλεπόμενων κριτηρίων ίδρυσης και λειτουργίας του νόμου και να είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα».

Λίγες μέρες αργότερα, στις 9 Ιανουαρίου 2024, ο Κυριάκος Πιερρακάκης, μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ «Στο Κέντρο», δήλωνε: «[…] Εχουμε ήδη άνω των τριάντα δομών στην Ελλάδα που παρέχουν πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα. Η διαφοροποίηση είναι ότι δεν παρέχουν ακαδημαϊκά δικαιώματα. Εμείς θέλουμε μέσα από μια τελολογική ανάγνωση του Συντάγματος, υπό το φως του ενωσιακού δικαίου, η χώρα έμμεσα να ανακτήσει την κυριαρχία στον χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

»Θέτοντας αυστηρά κριτήρια για τα παραρτήματα. Λέγοντας, δηλαδή, ότι εφόσον είναι μη κερδοσκοπικά και εφόσον πληρούν μια σειρά από πολύ αυστηρές προϋποθέσεις, τις κοινά αποδεκτές προϋποθέσεις, σε συνάρτηση με την έγκριση της Εθνικής μας Ανεξάρτητης Αρχής για την Ανώτατη Εκπαίδευση, να δώσουμε και το ακαδημαϊκό δικαίωμα. Αρα, πλήρη ισοτιμία με τα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια».

Πρόσφατα έγινε γνωστή η παγκόσμια κατάταξη πανεπιστημίων για το 2023 από την webometrics που θεωρείται έγκυρος αξιολογητής. Γνωρίζουμε ότι οι διάφορες διεθνείς κατατάξεις πανεπιστημίων δεν αποδίδουν ποτέ την πλήρη εικόνα. Οταν όμως οι διαφορές, που θα αναπτύξουμε στη συνέχεια, είναι τόσο μεγάλες, η εικόνα που προκύπτει δεν μπορεί να είναι προϊόν στατιστικού λάθους.

Πρώτο μεταξύ των ελληνικών ΑΕΙ είναι το ΕΚΠΑ (49ο στην Ε.Ε. και 180ό στον κόσμο). Σημειώνεται ότι πρώτη φορά ελληνικό ΑΕΙ σπάει το φράγμα των 200 καλύτερων πανεπιστημίων στον κόσμο. Ακολουθούν το ΑΠΘ (59ο στην Ε.Ε. και 205ο στον κόσμο), το ΕΜΠ (103ο και 329ο αντίστοιχα), το Πανεπιστήμιο Πάτρας (166ο και 533ο) και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (181ο και 581ο).

Η ξεχωριστή επίδοση των ελληνικών δημόσιων πανεπιστημίων (θα λέγαμε «αριστεία» αν η σημασία της λέξης αυτής δεν είχε κατακρεουργηθεί από τους διάφορους υποστηρικτές της) σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας που διαρκούν δώδεκα χρόνια και συνεχίζονται υπογραμμίζει την αυταπάρνηση και τον αγώνα που δίνουν τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας για να κρατήσουν όρθια τα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια.

Αγώνα που, όπως σημειώνει ο πανεπιστημιακός Κ. Μηλολιδάκης, υπονομεύεται από τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης με την παραχώρηση επαγγελματικών δικαιωμάτων σε αποφοίτους ιδιωτικών κολεγίων και την κατασπατάληση πόρων για παραρτήματα της ΕΛ.ΑΣ. μέσα στα ΑΕΙ (το προϋπολογισθέν κόστος του σώματος αυτού είναι 20 εκατομμύρια ευρώ ετησίως όταν το σύνολο της τακτικής χρηματοδότησης για τα ΑΕΙ της χώρας είναι μόλις 91,6 εκατομμύρια).

Αλλά μια και ο λόγος για τα ιδιωτικά «κολέγια», τι πουλιά πιάνουν στην κατάταξη διεθνώς; Τα δύο καλύτερα κολέγια είναι το Deree (American College of Greece), που κατατάσσεται μετά και το τελευταίο δημόσιο ΑΕΙ στην 625η θέση στην Ε.Ε. και 2.811η παγκοσμίως, καθώς και το Metropolitan College που κατατάσσεται στη θέση 992 στην Ε.Ε. και παγκοσμίως στην 6.188.

Ας δούμε και την κατάταξη μερικών ακόμη ιδιωτικών «κολεγίων». Ο πρώτος αριθμός είναι η κατάταξη στην Ε.Ε. και ο δεύτερος η παγκόσμια κατάταξη:

American University of Athens: 3.051 – 23.295

Athens School of Management: 2.980 – 22.272

René Descartes College: 2.947 – 21.780

British Hellenic College: 2.857 – 20.800

DEI College: 2.783 – 20.131

ICBS Business School: 2.783 – 20.131

Hellenic American University: 2.303 – 16.655

Hellenic American Education Center: 2.014 – 14.903

Bca Business Studies: 1.914 – 14.234

New York College: 1.690 – 12.722

CITY College International Faculty University of Sheffield: 1.581 – 11.968

Mediterranean College: 1.566 – 11.826

City Unity College: 1.238 – 9.166

American College of Thessaloniki: 1.201 – 8.711

Metropolitan College: 992 – 6.188

American College of Greece: 625 – 2.811

Ο μόνος τρόπος να γίνουν κάποτε πραγματικά ισότιμα τα ιδιωτικά κολέγια με τα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια είναι να λεηλατηθούν η άυλη περιουσία, οι εγκαταστάσεις, η υποδομή και το προσωπικό των δημοσίων ΑΕΙ από τις ιδιωτικές εκπαιδευτικές επιχειρήσεις, με παράλληλη επιδότηση των τελευταίων από τον κρατικό κορβανά. Εναλλακτικά, να μετατραπούν τα ίδια τα ΑΕΙ σε «κολέγια» με την εισαγωγή διδάκτρων, με την υποβάθμιση και τον εκφυλισμό τους. Οι χαοτικές καταστάσεις που προωθεί η ελληνική κυβέρνηση μέσα στα ΑΕΙ με τις τελευταίες νομοθετικές της πρωτοβουλίες ενδεχομένως να εξυπηρετούν ακριβώς αυτόν τον σχεδιασμό.

Χρήστος Κάτσικας

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΕΦ.ΣΥΝ

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

No Comments Yet.

Leave a comment