Τα επίμαχα και ουσιαστικά από την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα για την Αυτοδιοίκηση. Του Σπύρου Τζόκα

Τα τύμπανα του πολέμου άρχισαν να ηχούν… Τα χαρακώματα να αντιστέκονται σπασμωδικά. Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ για τις αυτοδιοικητικές εκλογές ενεργοποίησε πλήρως τους αμυντικούς μηχανισμούς του συστήματος και των συστημικών. Γιατί; Η απάντηση προκύπτει από την κωδικοποίηση των επίμαχων και ουσιαστικών στοιχείων της ομιλίας.

Ο Αλέξης Τσίπρας πολιτικοποίησε τις αυτοδιοικητικές εκλογές. «Οι αυτοδιοικητικές εκλογές του 2014 θα αποτελέσουν κορυφαία πολιτική μάχη, είτε έχουν προηγηθεί οι βουλευτικές εκλογές, όπως επιδιώκουμε, είτε όχι. Με την έννοια αυτή, η προετοιμασία μας για τις αυτοδιοικητικές εκλογές εντάσσεται αντικειμενικά στον κεντρικό πολιτικό στόχο που θέτουμε, την ανατροπή της μνημονιακής πολιτικής και της κυβέρνησης και την υλοποίηση ενός σχεδίου κοινωνικής και παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας από μία κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας, από μια κυβέρνηση της Αριστεράς». Η κατεύθυνση αυτή τάραξε τους κυβερνώντες και έσπευσαν να απαντήσουν άμεσα… να εξαγγείλουν ως σκέψη του πρωθυπουργού (!) νέο εκλογικό νόμο, ο οποίος αποτυπώνει και την πρόθεση της μνημονιακής κυβέρνησης για τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι η αποπολιτικοποίηση των αυτοδιοικητικών εκλογών ώστε να μην μπορεί να φτιαχτεί χάρτης με μπλε και κόκκινους νομούς, δηλαδή να μην εξάγεται καθαρό πολιτικό συμπέρασμα σε σχέση με τη δύναμη των κομμάτων. Τρέμουν με την ισχυρή πιθανότητα καταβαράθρωσης του ΠΑΣΟΚ, που ελέγχει σήμερα σε μεγάλο βαθμό την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Στο Μέγαρο Μαξίμου δεν θέλουν να δημιουργηθούν εντυπώσεις πλήρους αποδυνάμωσης του μοναδικού κυβερνητικού εταίρου, εφόσον μέχρι τον προσεχή Μάιο δεν έχουν γίνει εθνικές εκλογές. Για τον λόγο αυτόν ετοιμάζουν κοινές υποψηφιότητες Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ σε μεγάλους δήμους και περιφέρειες, με το επιχείρημα ότι πρέπει να απαλλαγεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση από τα κομματικά δεσμά. Συμπερασματικά ο προφανής και μοναδικός στόχος τους είναι να αποπολιτικοποιήσουν τις εκλογές, προκειμένου να διασώσουν τους υποψηφίους τους από τη λαϊκή οργή που θα τους καταδικάσει και στις αυτοδιοικητικές κάλπες, μέσα από μια πλαστή επιχειρηματολογία περί ανάδειξης κάποιων δήθεν «άξιων» και «ικανών».

Ο Αλέξης Τσίπρας προκάλεσε ευθέως και απογύμνωσε το σημερινό κατεστημένο της Αυτοδιοίκησης. «Να τα δώσουμε όλα ώστε ένα μεγάλο συμπαραταγμένο κίνημα ελευθερίας, δημοκρατίας και αντίστασης σε κάθε περιφέρεια, σε κάθε δήμο και σε κάθε γωνιά της χώρας να σαρώσει τους φθαρμένους βλαχοδήμαρχους της συμμαχίας Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ. Προτείνουμε το νέο στη θέση του παλιού, το δημοκρατικό στη θέση του αυταρχικού, το ριζοσπαστικό στη θέση του γραφειοκρατικού, το άφθαρτο στη θέση του φθαρμένου, το έντιμο στη θέση της σχεδόν επίσημα θεσμοθετημένης ανεντιμότητας, που τόσο έχει κοστίσει στο κύρος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης». Και προκλήθηκε πολιτικός σεισμός. Όχι για την ουσία αλλά περί όνου σκιάς.

Γνωστό το παραμύθι. Απομονώνεις μια φράση, την ερμηνεύεις κατά το δοκούν, της δίνεις μυθοπλαστικές διαστάσεις και κάνεις επικοινωνιακό παιχνίδι. Με άλλα λόγια πήραν την αλήθεια του και του την έκαναν λιώμα. Και με επικεφαλής τον Μιχελάκη, ο οποίος λάβρος επιτέθηκε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ξεκίνησαν έναν αγώνα για την τιμή της Αυτοδιοίκησης, που τόσο πολύ τα τελευταία χρόνια προστάτεψαν! Μέχρι και η Ντόρα στον χορό… ακόμη και ο δήμαρχος Μετσόβου. Μια συμμαχία θιγμένων δεξιών και πασόκων χρησιμοποίησαν με καρμπόν την ίδια φρασεολογία και επιχειρηματολογία. Τυχαίο;

Όλοι αυτοί και δυστυχώς και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ δεν είχαν τα ίδια αντανακλαστικά σε λέξεις όπως κλέφτες, ψεύτες, υποκριτές, φαρισαίοι, ιδιοτελείς, κομματάρχες και πλείστες όσες τους έχουν προσάψει ο Τύπος και διάφοροι κυβερνητικοί παράγοντες. Δεν είχαν τα ίδια αντανακλαστικά όταν οι μνημονιακές κυβερνήσεις που συνεργάζονται οδηγούν την Αυτοδιοίκηση στο τέλος της. Δεν είχαν τα ίδια αντανακλαστικά όταν καταργούσαν την αυτονομία και την αυτοτέλεια του θεσμού που επικαλούνται, όταν συναινούσαν στη μετατροπή της Αυτοδιοίκησης σε κρατική υπηρεσία και παράρτημα του ΤΑΙΠΕΔ.

Τώρα βρήκαν τον κοινό εχθρό… και τον μειωτικό χαρακτηρισμό «βλαχοδήμαρχοι». Καμώνονται πως δεν γνωρίζουν τη λέξη και λαϊκίζουν ασύστολα, μιλώντας για βλάχους, για ρατσισμό… μέχρι και τον Ρήγα Φεραίο ανέσυραν κάποιοι! Και όμως, τη λέξη αυτή ο λαός την έχει ψωμοτύρι εδώ και χρόνια. Ας δουν και καμιά ελληνική ταινία της δεκαετίας του ’60. Όταν, όμως, είσαι στριμωγμένος… Πάντως θα τους συμβούλευα, αν μπορώ να έχω τέτοιο ανάστημα, να δουν και το υπόλοιπο κείμενο. Τότε υπάρχει ελπίδα να γίνει μια σοβαρή συζήτηση και να μη σκιαμαχούν.

Ο Αλέξης Τσίπρας αποτύπωσε τα χαρακτηριστικά των αυτοδιοικητικών μας κινήσεων και το πλαίσιο των συμμαχιών. «Προχωρούμε στις αυτοδιοικητικές εκλογές με αυτοδιοικητικά σχήματα, με αντιμνημονιακά, ριζοσπαστικά, δημοκρατικά, οικολογικά και αντιφασιστικά χαρακτηριστικά, με βάση τον αυτοδιοικητικό λόγο που επεξεργαστήκαμε και τις συλλογικές θέσεις που διαμορφώσαμε, με αιχμή την ανατροπή της πολιτικής των Μνημονίων και του «Καλλικράτη».

Το πρόγραμμά μας θα αποτελέσει τον άξονα για πλατιά εκλογική συνεργασία, η οποία δεν μπορεί να αφορά ούτε φθαρμένα κόμματα, ούτε αναξιόπιστα πρόσωπα, ούτε μνημονιακού τύπου πολιτικές. Στην κατεύθυνση αυτή αναζητούμε τις δυνατότητες συγκλίσεων και συμμαχιών με τοπικές κοινωνικές δυνάμεις, συλλογικότητες, κινήματα κ.λπ., για τη δημιουργία ευρύτερων συσπειρώσεων με άξονα την απόρριψη των Μνημονίων και του ‘Καλλικράτη’ και την υπεράσπιση του κοινωνικού κράτους, των δημόσιων αγαθών και υποδομών και της δημοκρατίας».

Είναι προφανές ποιοι εντάσσονται στο πλαίσιο αυτό και ποιοι απορρίπτονται. Όλα αυτά θα προκύψουν από τις συλλογικές διαδικασίες, καθώς συγκροτήθηκε ειδική επιτροπή από μέλη της Κ.Ε. και του Τμήματος Αυτοδιοίκησης, που θα αναλάβει την παρακολούθηση της παραπάνω διαδικασίας σε όλη την Ελλάδα, παρέχοντας και την απαραίτητη βοήθεια στις τοπικές οργανώσεις. Πέραν τούτων, κάθε άλλο δημοσίευμα για πρόσωπα είναι φανταστικό.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στον τρόπο επιλογής των υποψηφίων. Υπογράμμισε την ανάγκη να επιλεγούν υποψήφιοι χωρίς παραγοντισμούς, παλαιοκομματικά τερτίπια και προσωπικές στρατηγικές. Στη βάση όχι μόνο των κοινών επιδιώξεων και στόχων, αλλά και στη βάση ενός «συμβολαίου πολιτικής και ηθικής εντιμότητας». Τόνισε δε ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές είναι μια καλή ευκαιρία ανάδειξης μιας νέας γενιάς αυτοδιοικητικών στελεχών, τα οποία, σε συνεργασία με τα έμπειρα στελέχη μας, θα είναι σε θέση να αναδείξουν και να προωθήσουν τις θέσεις μας στην Αυτοδιοίκηση.

Ο Αλέξης Τσίπρας, τέλος, προδιέγραψε τον στόχο. «Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ο δικός μας στόχος θα πρέπει να είναι ακριβώς η ματαίωση των σχεδίων Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ για ‘χαλαρή’ αυτοδιοικητική ψήφο. Πρέπει να αναδείξουμε ότι πάντοτε, και κυρίως μέσα στο ασφυκτικό πλαίσιο που θέτει το Μνημόνιο, πολιτικό και αυτοδιοικητικό, συμβαδίζουν».

Αυτά ανησύχησαν τους συστημικούς και το σύστημα και έσπευσαν να τα αντιμετωπίσουν με άθλιους επικοινωνιακούς τρόπους και «επιχειρήματα» βγαλμένα από τη μούχλα του παρελθόντος, που εξάλλου τους βαραίνει. Εμείς συνεχίζουμε τον αγώνα μας και θα δικαιωθούμε. Ο αγώνας μας σήμερα είναι πρώτα απ’ όλα αγώνας επιβίωσης της Αυτοδιοίκησης και στη συνέχεια επαναπροσδιορισμού της σε νέες βάσεις. Δεν επιδιώκουμε τον εξωραϊσμό, αλλά την ανατροπή της βάρβαρης κυρίαρχης πολιτικής, την ανατροπή των συσχετισμών στις τοπικές κοινωνίες και την ανατροπή του σημερινού αυτοδιοικητικού χάρτη της χώρας.

* Ο Σπύρος Τζόκας είναι μέλος της Κ.Ε., συντονιστής του Τμήματος Αυτοδιοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ
ΠΗΓΗ: www.avgi.gr

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

No Comments Yet.

Leave a comment