Τέσσερα αγκάθια στη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ

 Η ώρα της αλήθειας ήρθε για τον ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τα πρώτα, συγκεκριμένα βήματα προς τον λεγόμενο «μετασχηματισμό» ή «μετεξέλιξή» του.

Οι βασικές θέσεις – όπως και οι διαφορετικές προσεγγίσεις – αποτυπώθηκαν, στις γενικές τους έστω γραμμές, στην τελευταία συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, μια πολύ πιο διεξοδική, και αρκετά πιο δύσκολη, συζήτηση αναμένεται στην Κεντρική Επιτροπή στο τέλος της εβδομάδας, και το πρώτο προγραμματικό στίγμα αναμένεται να δοθεί από τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα στην ομιλία του στο φεστιβάλ της Νεολαίας το Σάββατο.

Ήδη όμως προβάλουν ευκρινώς τα τέσσερα ζητήματα τα οποία τροφοδοτούν τον εσωκομματικό προβληματισμό και που θα δοκιμάσουν, και εν τέλει θα καθορίσουν, την μετάβαση του ΣΥΡΙΖΑ στην εποχή της «δεύτερης πολιτικής ωρίμανσής του», όπως λέει χαρακτηριστικά παλαιό, ιστορικό στέλεχος του κόμματος: Πρόκειται για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η διεύρυνση-εγγραφή των νέων μελών μέσα από το «ψηφιακό κόμμα», τον ρόλο της Προοδευτικής Συμμαχίας, την εκλογή προέδρου από την βάση (την οποία επανέφερε χθες στο προσκήνιο η Ρένα Δούρου), αλλά και το εύρος και την ένταση της αυτοκριτικής για την εκλογική ήττα.

Το «ψηφιακό κόμμα» (e-syriza) συγκεντρώνει υψηλές προσδοκίες αλλά και έντονους προβληματισμούς ως προς την ποιότητα της διεύρυνσης που θα φέρει μέσω της ηλεκτρονικής εγγραφής νέων μελών. Το θέμα τέθηκε στην συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης ζήτησε να υπάρχει προϋπόθεση και αυτοπρόσωπης παρουσίας στο κόμμα πέραν της ηλεκτρονικής εγγραφής και στην ίδια θέση κλίνουν στελέχη όπως ο Νίκος Βούτσης και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Πρόκειται για μια θέση που, ουσιαστικά, συμπυκνώνει και το σκεπτικό της πρόσφατης δήλωσης Σκουρλέτη ότι «εμείς δεν πιστεύουμε σε ένα κόμμα οπαδών. Δεν θέλουμε followers, θέλουμε μέλη που να έχουν μια ουσιαστική σχέση με την πολιτική, να συνδιαμορφώνουν τα πράγματα». Κατά άλλες ερμηνείες όμως εντός του ΣΥΡΙΖΑ, είναι μια θέση που εμπερικλείει και τον φόβο ότι τα νέα μέλη – και ειδικά εκείνα που δεν θέλουν εμπλοκή με τον υπάρχοντα κομματικό μηχανισμό – θα έχουν ευθεία αναφορά στον Αλέξη Τσίπρα ενισχύοντας έτσι μια αρχηγοκεντρική μετάλλαξη του κόμματος.

Υπέρ της ανοιχτής και ηλεκτρονικής διεύρυνσης πάντως τάσσονται, χωρίς προϋποθέσεις, τα στελέχη της προεδρικής ομάδας, καθώς και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος και ο Αλέξης Χαρίτσης.

Ο ρόλος της Προοδευτικής Συμμαχίας και, κυρίως η βαρύτητα που θα έχει στο συνέδριο του 2020 είναι επίσης ζήτημα που πυροδοτεί εσωκομματική καχυποψία. Το ερώτημα που έθεσε με έμφαση ο Νίκος Φίλης στην Πολιτική Γραμματεία για το εάν το συνέδριο θα είναι συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ή του ενιαίου φορέα είναι δομικό αλλά παραμένει ανοιχτό, ενώ έντονες είναι και οι ζυμώσεις για το ποια πρόσωπα από την Προοδευτική Συμμαχία θα μετέχουν τελικά στην Κοινή Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου. Η σύνθεσή της ΚΟΕΣ αναμένεται να ανακοινωθεί μέσα στο επόμενο δεκαήμερο και οι έως τώρα πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη έχουν «κλειδώσει» από την πλευρά της Προοδευτικής Συμμαχίας οι Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Νίκος Μπίστης και Παναγιώτης Παναγιώτου.

Το ενδεχόμενο εκλογής προέδρου από την βάση είχε κλείσει από τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα, όμως χθες το επανέφερε η Ρένα Δούρου. Σε συνέντευξή της στο news247 είπε ότι «το καθοριστικό είναι να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ σημείο αναφοράς στην κοινωνία. Αυτό σημαίνει ότι και η εκλογή του προέδρου πρέπει να συμβάλει σε αυτή την προσπάθεια με τρόπο που θα καθορίσουμε συλλογικά όπως πάντα. Εννοείται ότι δεν υπάρχουν συζητήσεις – ταμπού και αν χρειαστεί, και το θέμα της εκλογής προέδρου από τη βάση θα συζητηθεί ανοικτά, οργανωμένα και δημοκρατικά».

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, στην συνέντευξή του στο tvxs.gr, είχε ταχθεί κατηγορηματικά κατά της εκλογής προέδρου από την βάση, είναι γνωστό όμως ότι προκρίνεται από αρκετά στελέχη της προεδρικής ομάδας όπως ο Νίκος Παππάς, ο Δημήτρης Βίτσας και η Όλγα Γεροβασίλη και η σχετική συζήτηση παραμένει ενεργή.

Τέταρτο, αλλά όχι τελευταίο, ζήτημα προβληματισμού αποτελεί η αυτοκριτική για τις δύο εκλογικές ήττες, του Μαΐου και του Ιουλίου. Νίκος Βούτσης και Πάνος Σκουρλέτης ζητούν βαθιά και δομική συζήτηση επί των λαθών που έγιναν κατά την διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, μέχρι στιγμής όμως κάθε απόπειρα αυτοκριτικής ανοίγει εστίες εσωκομματικών τριβών και πιθανής εσωστρέφειας.

Ενδεικτική ήταν η περίπτωση της κριτικής που άσκησε, στην εκδήλωση του tvxs.gr, ο Ευκλείδης Τσσακαλώτος για την λειτουργία της ΕΡΤ επί ΣΥΡΙΖΑ. Δημόσιες απαντήσεις δεν υπήρξαν, αλλά σε ορισμένα γραφεία της Κουμουνδούρου ο εκνευρισμός ήταν έντονος και υπήρξαν πλευρές που χθες καταλόγιζαν στον Ευκλείδη Τσακαλώτο «επιλεκτική αυτοκριτική» και πρόθεση «ξεκαθαρίσματος εσωκομματικών λογαριασμών».

ΠΗΓΗ:https://tvxs.gr/

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.