«Πλημμύρα στην Νότια Λαμία και στο χωριό Κόμμα: Αίτια -συνέπειες -δράσεις»

«Η καταστροφή που έγινε και οι επόμενες που σίγουρα θα ακολουθήσουν έχει την αιτία της στα μεγάλα συγκοινωνιακά έργα που έγιναν και γίνονται στην κοιλάδα του Σπερχειού»  και «όχι στα καιρικά φαινόμενα και  την κλιματική αλλαγή» τονίζουν με ανακοίνωση τους οι πλημμυροπαθείς της νότιας Λαμίας.

Ζητούν «να γκρεμιστεί και να ανακατασκευαστεί ο νότιος κλάδος του καταστροφικού κόμβου» το οποίο λειτουργεί σαν «φράγμα» και μετατρέπει τον κάμπο  σε τεχνητή λίμνη, ακόμη κι όταν  δεν πλημμυρίζει ο Σπερχειός.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Στις 12-12-2021 έγινε καταστροφική πλημμύρα Νότια της Λαμίας που έπληξε το χωριό Κόμμα και τους οικισμούς, τις επιχειρήσεις και τις καλλιέργειες γύρω από αυτό.

Η πλημμύρα δεν ήταν συνέπεια των καιρικών φαινομένων ούτε της κλιματικής αλλαγής όπως κάποιοι θέλησαν να περάσουν αυτή την άποψη στην κοινή γνώμη.

Η καταστροφή που έγινε και οι επόμενες που σίγουρα θα ακολουθήσουν έχει την αιτία της στα μεγάλα συγκοινωνιακά έργα που έγιναν και γίνονται στην κοιλάδα του Σπερχειού, συγκεκριμένα το τελειωτικό χτύπημα έγινε με την κατασκευή ανισόπεδου κόμβου στο 6ο χλμ της Ε65 με ύψωση αναχώματος ανατολικά του χωριού, το οποίο λειτουργεί σα «φράγμα» και μετατρέπει τον κάμπο σε τεχνητή λίμνη, ικανή να γεμίζει νερά ακόμα και όταν δεν ξεχειλίζει ο Σπερχειός.

Όλοι οι κάτοικοι της περιοχής εκείνο το ξημέρωμα έγιναν μάρτυρες δημιουργίας «τσουνάμι» με τα νερά να φτάνουν στο «φράγμα» και να γυρνούν με ορμή πίσω καταστρέφοντας περιουσίες πνίγοντας ζώα και οδηγώντας τους ανθρώπους να πηδούν από τα παράθυρα ή να ανεβαίνουν στις σκεπές περιμένοντας την βάρκα της ΕΜΑΚ να τους σώσει.

Τέσσερις μήνες μετά δεν έχει γίνει καμία επέμβαση από τους κατασκευαστές ώστε να περιοριστεί ο κίνδυνος. Αντίθετα το εν λόγω «φράγμα» συνεχίζει να κατασκευάζεται προς τα Νότια κλείνοντας και τα τελευταία περάσματα του νερού. Οι κάτοικοι και οι επιχειρηματίες της περιοχής βρίσκονται σε απόγνωση, από την μια μετράνε τις πληγές τους και από την άλλη ζουν με την καθημερινή απειλή για την ζωή και τις περιουσίες τους.

Στο πλαίσιο της κινητοποίησης των κατοίκων στις 12 Απριλίου έγινε μια ακόμα συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, τον Αντιπεριφερειάρχη Φθιώτιδας και την Διευθύντρια των Τεχνικών Έργων Στερεάς, όπου τους επιδόθηκε αίτημα για παρέμβαση ώστε να γκρεμιστεί και να ανακατασκευαστεί ο νότιος κλάδος του καταστροφικού κόμβου. Το ίδιο αίτημα στάλθηκε στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, στον Δήμο Λαμιέων, στο Τμήμα Ανατολικής Στερεάς του ΤΕΕ και στην Κεντρική Οδό που είναι παραχωρησιούχος του έργου.

Πρέπει να συντονιστούν οι προσπάθειες όλων των φορέων ώστε ο κάμπος της Λαμίας να ξαναγίνει ο χώρος όπου θα μπορούν να ζουν, να εργάζονται και να παράγουν οι άνθρωποι.

Οι κάτοικοι θα συνεχίσουν τον αγώνα με όλα τα μέσα ως την τελική δικαίωση.

Οι πλημμυροπαθείς κάτοικοι της κοινότητας Κόμματος Λαμίας

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.