Νίκος Πάπουτσας: Τοπική Αυτοδιοίκηση σημαίνει ΑΥΤΟ-ΔΙΟΙΚΗΣΗ!

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι μια πάρα πολύ σοβαρή υπόθεση για να την αφήσουμε στην τύχη της ή στην απουσία συναίσθησης ευθύνης εκ μέρους των Αυτοδιοικητικών. Ειδικά για τα μεγάλα και σοβαρά ζητήματα, όπως αυτό των προσφυγικών ροών που ταλανίζει ολόκληρη την ελληνική κοινωνία, οφείλουμε να πάρουμε θέση.

Οφείλουμε να πράξουμε το καλύτερο δυνατό για την τοπική μας κοινωνία. Εκείνο που σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να κάνουμε είναι να αναγκάσουμε τον πολίτη να κάνει τη δική μας δουλειά ή να εκβιάσουμε αποφάσεις και συνειδήσεις λόγω προσωπικών επαφών και γνωριμιών. Βρισκόμαστε στα έδρανα του Δημοτικού μας Συμβουλίου για να παράγουμε πολιτική, όχι για να ικανοποιήσουμε κάποια ματαιοδοξία.

Στο Δήμο Λαμιέων έχει προκύψει το τελευταίο χρονικό διάστημα το ζήτημα από την πρόταση της Κυβέρνησης σχετικά με τη φιλοξενία πολιτών τρίτων χωρών που αιτούνται άσυλο και την επιλογή της «Μαυρομαντήλας» ως τόπο διαμονής τους. Το θέμα αυτό έχει βεβαίως πολύ μεγάλες κοινωνικές προεκτάσεις όχι μόνο για τους περιοίκους της εν λόγω τοποθεσίας και τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται εντός της όμορης ΒΙ.ΠΕ. αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Λαμίας.

Είναι γεγονός ότι το προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα αποτελεί ένα μείζον εθνικό αλλά και ευρωπαϊκό θέμα και πρέπει να αντιμετωπιστεί καίρια και στην πηγή του. Μέχρι να γίνει όμως αυτό, οι άνθρωποι που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο έχουν ήδη φτάσει κι εξακολουθούν να φτάνουν στη χώρα μας με ολοένα αυξανόμενους ρυθμούς, πρέπει κάπου να φιλοξενηθούν. Αναλογικά και στο μέτρο των δυνάμεών της, η Φθιώτιδα οφείλει να συμβάλλει στην άμβλυνση του προβλήματος πάντα όμως έχοντας ως γνώμονα το καλό του τόπου μας και το συμφέρον των πολιτών που ζουν στην τοπική μας κοινωνία. Στο πλαίσιο αυτό, ο Δήμος Λαμιέων αποφάσισε δύο πολύ σημαντικά πράγματα. Αφενός να απορρίψει κάθε τετελεσμένο γεγονός και κάθε ειλημμένη εις βάρος του κυβερνητική απόφαση κι αφετέρου να θέσει τις ορθολογικές εκείνες βάσεις πάνω στις οποίες μπορεί να δημιουργηθεί ένας -στοιχειωδώς έστω- ανθρώπινος χώρος φιλοξενίας των μεταναστών – προσφύγων.

Κανείς δεν μπορεί να υπεκφεύγει των υποχρεώσεών του, αυτό δεν ταιριάζει στον λαό μας, δεν ταιριάζει και σε εμένα τον ίδιο. Νιώθω όμως πως έχω προσωπικά την υποχρέωση να σταθώ στο ύψος των κρίσιμων περιστάσεων που αφορούν το Δήμο Λαμιέων και να πάρω τις σωστές, κατά την κρίση μου, αποφάσεις για το μέλλον του. Δεν μπορώ να υιοθετήσω στάσεις στρουθοκαμηλισμού και να κρύβω το πρόβλημα κάτω από το χαλί ώστε να το παραλάβει ο επόμενος ή να αποφασίσει η τύχη γι’ αυτό.

Στη Συνεδρίαση της 11ης Ιανουαρίου του Δημοτικού Συμβουλίου, σε αντίθεση με μια μερίδα συναδέλφων μου Δημοτικών Συμβούλων που επέλεξαν τη μικροπολιτική σκοπιμότητα της παράταξής τους, ανέλαβα την πολιτική ευθύνη να αποφασίσω, σωστά θεωρώ, για τον τόπο μου. Αυτό άλλωστε είναι και το καθήκον μου. Αποφάσισα πως για οποιαδήποτε δομή φιλοξενίας που ενδεχομένως θα δημιουργηθεί εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Λαμιέων, ο Δήμος πρέπει να έχει λόγο, πρέπει να έχει άποψη και αποφασιστική αρμοδιότητα ώστε να θέσει τις προϋποθέσεις για τη λειτουργία του. Ξεκάθαρα και χωρίς περιστροφές.

Η πολιτική ευθύνη για την απόφασή μου είναι στην κρίση των συμπολιτών μου και της τοπικής μας κοινωνίας και πάντα θα είναι για κάθε μου πολιτική απόφαση. Τιμώ την ψήφο που με οδήγησε στα έδρανα του Δημοτικού Συμβουλίου και θεωρώ πως καθημερινά κι έμπρακτα αποδεικνύω πως βρίσκομαι εκεί για να παράγω πολιτική εντός του θεσμού και όχι από την τηλεόραση ή το διαδίκτυο. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι μονάχα ένα πράγμα κι αυτό ας το καταλάβουν όλοι: ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ! Όχι ετερο-διοίκηση από τα γραφεία της Αθήνας. Ας την υπηρετήσουμε λοιπόν με ευθύνη όλοι όσοι κληθήκαμε να εκπροσωπήσουμε τους συμπολίτες μας και πάντα προς όφελος αυτών.

Νίκος Ε. Πάπουτσας

Δικηγόρος – Δημοτικός Σύμβουλος

Λαμία Στο Κέντρο

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.