Μερικές επισημάνσεις σχετικά με τη Γέφυρα του Γοργοποτάμου και την ευρύτερη περιοχή. Του Στέφανου Σταμέλλου

Πριν λίγες μέρες ο Δήμαρχος πραγματοποίησε επίσκεψη «στο έργο της αποκατάστασης περιβάλλοντος διέλευσης τροφοδοτικού αγωγού ύδρευσης Λαμίας στο Γοργοπόταμο για την ανάδειξη του φυσικού κάλλους και της ιστορικότητας του χώρου».
Θεωρώ πολύ σημαντική την όποια προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής για την ανάδειξη της περιοχής της ιστορικής Γέφυρας. Μιας περιοχής «μοναδικής ομορφιάς» όπως τόνισε ο κ Καραϊσκος, λέγοντας ακόμα ότι «είναι ιστορικό καθήκον μας αλλά και υποχρέωση στις μελλοντικές γενιές, να αναδείξουμε τα ιστορικά μνημεία, αλλά και το φυσικό περιβάλλον, μέσα στο οποίο βρίσκονται».
Όπως είναι γνωστό η Γέφυρα του Γοργοποτάμου είναι χαρακτηρισμένη ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο
[http://digitallibrary.yppo.gr/culture/DocLib1/451%20Πολιτιστικό%20Απόθεμα%20της%20Περιοχής%20του%20Γοργοποτάμου%20-%20ΓΔΑΜΤΕ.doc.pdf] και η γύρω απ’ αυτή περιοχή, σε ακτίνα 500 µ από το µέσο της, ως ιστορικός τόπος, (Y.A. ΥΠΠΕ/1419/27429/27-06-1984, ΦΕΚ 494/Β/24-07-1984), γιατί είναι άρρηκτα συνδεδεμένη µε τη νεοελληνική ιστορία και συγκεκριμένα µε την Εθνική Αντίσταση της περιόδου 1941-1944.
Επίσης, το φαράγγι του Γοργοποτάμου, στην έξοδο του οποίου δεσπόζει η γέφυρα, έχει περιληφθεί στο Δίκτυο των Περιοχών NATURA 2000 µε κωδικό GR 2440003. Είναι απαραίτητο δε τα έργα να είναι ενταγμένα σε ένα τέτοιο πλαίσιο προστασίας και ανάδειξης, με τις ανάλογες αδειοδοτήσεις
Θεωρώ επίσης ότι δεν έχει εξαντλήσει ο Δήμος την προσπάθεια για την ανακήρυξη της Ιστορικής Γέφυρας ως στοιχείο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, όπως έχει προταθεί στο παρελθόν και έχει ληφθεί ανάλογη απόφαση στο Δημοτικό Συμβούλιο (ΑΔΣ 30/2011).
Αυτό που θέλω όμως να επισημάνω – και το έχουμε κάνει πολλές φορές γνωστό – είναι ότι στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) υπάρχει εγκεκριμένη Άδεια Παραγωγού για Μικρό Υδροηλεκτρικό Εργοστάσιο (ΜΥΗΕ), με το σταθμό/εργοστάσιο σε απόσταση ακριβώς 500μ από τη Γέφυρα [https://www.energyregister.gr/stathmos/…]. Αποδεικνύεται η επιμονή της εταιρείας θεωρώντας την περιοχή φιλέτο για τα δικά της δεδομένα, αφού ως τώρα έχουν απορριφθεί τρεις άλλες αιτήσεις σε διαφορετικές θέσεις κατά μήκος του ποταμού.
Θυμόμαστε τους αγώνες που είχαμε κάνει παλιότερα όλοι οι φορείς και οι κάτοικοι της περιοχής για να αποτραπεί αυτό το ενδεχόμενο. Κάποιος όμως και τώρα πρέπει να πει στην εταιρεία ότι «λογαριάζει χωρίς τον ξενοδόχο», γιατί η αξία της συγκεκριμένης περιοχής δεν σταματά στα 500 μέτρα από την ιστορική Γέφυρα. Είναι η Περιοχή Natura, η άγρια ομορφιά του τοπίου, το νερό, το Φαράγγι, είναι το Canyoning και το ιδιαίτερο ενδιαφέρον των φαραγγάδων.
Φτάνουν οι ως τώρα επεμβάσεις της ΔΕΥΑΛ και των ιδιωτών!
Κι αυτός που θα το πει πρέπει να είναι η Δημοτική Αρχή και το Δημοτικό Συμβούλιο. Δεν πρέπει να το πει;
Στέφανος Σταμέλλος
h t t p : / / w w w . e – e c o l o g y . g r

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.